URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2019, 12:35

Mihaiu îl pune la punct pe Birta: Primăria Oradea ne-ar obliga să schimbăm dalele crăpate, să ne construim parcări subterane, să asfaltăm străzile

Conflictul Prefectura Bihor - Primăria Oradea pe tema regulamentului privind întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea continuă. După ce viceprimarul Florin Birta a acuzat instituţia guvernamentală, spunând că Prefecturii nu i se pare normal ca cetăţenii să facă curăţenie în jurul caselor, prefectul Ioan Mihaiu i-a dat replica, printr-un document transmis vineri BIHOREANULUI.

"Legea protejează"

Pe un ton tăios, Mihaiu îi acuză pe edilii municipiului că pasează ilegal cetăţenilor obligaţia de a îngriji spaţiile verzi, o sarcină exclusiv a Primăriei. "Nu domnilor, nu Prefectura nu vrea, ci legea interzice, sau mai bine zis legea protejează privaţii de pasarea responsabilităţii primăriei de a întreţine spaţiile verzi (proprietate publică) prin astfel de metode abuzive", a declarat prefectul.

Mihaiu a arătat că i se pare normal ca cetăţenii să întreţină spaţiile din faţa caselor, dar doar din spirit civic, nu obligaţi abuziv de Primărie, "care are obligaţia legală să asigure întreţinea acelor spaţii verzi". "Eu personal pot să declar împăcat că am trecut de multe ori limita proprietăţii mele private cu întreţinerea spaţiului verde şi m-am ocupat deseori şi de spaţiul din faţa blocului sau casei", a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

"Dacă nu eşti de acord cu Primăria, te amendează"

Pentru că viceprimarul Birta a declarat că doar trei asociaţii de proprietari din Oradea nu au încheiat protocoalele cu Primăria, încercând astfel să minimalizeze acţiunea Prefecturii de a contesta în instanţă a regulamentului, Mihaiu subliniază, pe bună dreptate, că "este important să înţelegem în ce context şi sub ce temere" au încheiat orădenii documentele, adică sub presiunea că, dacă nu o fac, vor fi amendaţi.

"În cazul Primăriei Oradea contează doar voinţa unei părţi, la care cealaltă parte, cetăţeanul, ori aderă, ori încasează amenzi. Obligaţia de a prelua întreţinerea spaţiilor verzi prezentată iluzoriu ca fiind o facultate este dezminţită de instituirea amenzii în sarcina asociaţiilor care nu sunt de acord cu asta. Cu alte cuvinte, nu este obligatoriu să fii de acord cu ei, dar dacă nu eşti te amendează", a subliniat prefectul. Mihaiu mai arată că, din punct de vedere juridic, un protocol încheiat prin vicierea consimţământului este anulabil.

Orădenii plătesc taxe şi impozite

Prefectul subliniază şi că orădenii plătesc taxe şi impozite la bugetul local, iar banii lor ar trebui gestionaţi inclusiv pentru administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea. În plus, arată Mihaiu, regulamentul se aplică disproporţionat, existând asociaţii de proprietari care au de întreţinut 100 mp de spaţii verzi, iar altele 1.000 mp.

"Asta presupune un efort financiar semnificativ prin activitatea de a planta arbuşti pe întreaga suprafaţă, respectiv a planta, tunde, uda şi întreţine acel spaţiu verde. Repet, orădenii plătesc deja taxe şi impozite către Primăria Oradea, primărie care are obligaţia legală de a întreţine spaţiile verzi proprietate publică", a mai transmis Ioan Mihaiu.

"Primăria să creeze un cadru prietenos, corect şi legal"

În finalul documentului, Mihaiu le ia apărarea orădenilor, spunând că este convins că aceştia nu aşteaptă ca Primăria să le facă ordine în curte. În schimb, dacă Primăria se aşteaptă ca cetăţenii, din civism, să se implice în întreţinerea spaţiilor verzi, "ar trebui să creeze în acest sens un cadru prietenos, corect şi legal, nu obligaţii abuzive disproporţionate şi profund nelegale". Prefectul mai arată că, dacă protocoalele ar fi legale, ar fi primul care ar semna un astfel de document.

În final, făcând un exerciţiu tăios de imaginaţie, Mihaiu se întreabă dacă Primăria nu va duce cumva pe noi culmi pasarea responsabilităţilor către cetăţeni. "Sunt curios, în ipoteza în care aş locui într-o zonă centrală (Republicii, Alecsandri, Unirii, etc.) fără spaţiu verde aferent, dacă Primăria ne-ar obliga să măturăm şi spălăm pietonala, să schimbăm dalele crăpate, să ne construim parcări subterane, să schimbăm becurile la sistemul de iluminat stradal, să asfaltăm străzile, sau dacă am locui în proximitatea Parcului 1 Decembrie, ne-ar obliga să preluăm întreţinerea întregului parc public, toate acestea, sub sancţiunea unor amenzi contravenţionale?", încheie prefectul de Bihor.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Birta, după suspendarea regulamentului de spaţii verzi al Oradiei: "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat în jurul casei"

Prefectura atacă Regulamentul de spaţii verzi din Oradea: Obligaţia întreţinerii spaţiilor poate fi impusă doar prin referendum!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Voluntariat onligatoriu
Propun ca fiecare oradean platitor de taxe sa faca munca voluntara obligatorie in folosul primariei. Cu cat sunt mai mari taxele, cu atat sa fie mai mare bucata de pamant pe care oradeanul va trebui sa o ingrijeasca, eventual zilele de sambara si duminica sa fie decretate zile de munca in folosul comunitatii, oradenii cu mic cu mare sa iasa la munca pe tarlaua primariei! Pentru lingai si cei inchisi la minte mai am niste propuneri.
Postat 03 August 2019, 08:02 de oradeanbihor
În sfârșit, a apărut ovariantă pentru alegerile locale din 2020 ...
... după o lungă așteptare în care Mihaiu, ca prefect cel puțin, părea a fi strict de decor !?!
Postat 02 August 2019, 20:01 de CrisDumi
Ca sa vezi pentru ce-si face timp prefectul
Eu care credeam ca e ocupat de nu-si vede capul cu proiecte pentru tot judetul. Dar el da cu ironii...
Postat 02 August 2019, 18:33 de Neutryno
Prefectul taios...
Ar fi bine sa fie la fel de taios dul prefect cu institutiile aflate in subordine, nu doar cu prostiile debitate de primarie, cu bugetarii care au program cum vor si cand vor, poate ar fi curios sa vada la ora 14 vinerea cate institutii din subordine sunt functionale si cati bugetarii sunt "pe teren" vinerea de la pranz.... sa ia locul cetateatunul batjocorit de institutiile deconcentrate din subordine.
Postat 02 August 2019, 14:47 de Traian
Corect
Prefectul are dreptate în ceea ce spune!
Postat 02 August 2019, 14:30 de Adrian1965
Nu ironizati lucruri plauzibile
Daca i se vor ridica osanale in continuare fruntasilor urbei, incep sa ii compatimesc pe locuitorii aflati in vecinatatea dealului ciuperca.
Postat 02 August 2019, 13:57 de point-P-I
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON