Primăria pregăteşte dezinfecţia celor 2.600 de scări de bloc din Oradea şi dotarea lor cu dozatoare cu materiale biocide conform prevederilor Ordonanţei Militare 4. Achiziţia de dozatoare şi dezinfectanţi, impusă de autorităţile centrale, se dovedeşte însă o misiune dificilă pentru conducerea municipalităţii.
Nici dozatoare, nici dezinfectanţi!
"Problema mare este că în acest moment toate primăriile din ţară sunt în căutare de dozatoare şi substanţe de dezinfecţie şi nu are nimeni. Domnul primar Ilie Bolojan l-a contactat astăzi pe patronul firmei Dedeman pentru a comanda 2.600 de dozatoare pentru Oradea. «Nici vorbă. Nu avem», i-a răspuns acesta", a povestit pentru BIHOREANUL viceprimarul Florin Birta.
Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul achiziţiei de dezinfectanţi. "Efectiv, nu găsim pe stoc. Vom căuta în continuare", a spus Birta.
Deocamdată singura problemă în curs de rezolvare este cea legată de dezinfecţia celor 2.600 de scări de bloc din municipiu. "Am luat legătura cu firma care se ocupă de dezinsecţia şi deratizarea în oraş, să ne facă o ofertă şi pentru dezinfecţie. În cursul zilei de mâine o vom analiza şi vom lua o decizie", a spus viceprimarul.
Cel mai probabil dezinfecţia scărilor de bloc din Oradea va începe în această săptămână.
"Dezinfectaţi!"
De altfel, municipalitatea a transmis săptămâna trecută reprezentanţilor celor 832 de asociaţii de proprietari o adresă prin care le-a cerut să treacă la dezinfecţia tuturor spaţiilor comune pentru a evita răspândirea noului coronavirus.
"Având în vedere contextul actual al pandemiei COVID 19 şi ţinând cont de prevederile Ordonanţei Militare 3 din 24 martie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, vă solicităm să procedaţi la dezinfecţia întregului dumneavoastră condominiu", se menţionează în adresă.
În principiu, fiecare dintre asociaţii are relaţii contractuale cu o firmă de profil pentru dezinsecţia şi deratizarea spaţiilor comune, aşa că noua sarcină nu ar fi trebuit să ridice probleme.
"Până luni la prânz, cam 90 de asociaţii de proprietari ne-au informat că au făcut dezinfecţia scărilor de bloc. Numărul lor va fi mai mare pentru că timpul scurs a fost relativ scurt, iar administratorii ne sună în continuare", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei.
"Cu banii în mână, nu ai de unde cumpăra..."
În unele cazuri, conducerile asociaţiilor de proprietari nici nu au mai aşteptat după adresa Primăriei, ci au acţionat la presiunea membrilor.
"Joi, când am primit adresa de la Primărie, noi eram deja cu toate pregătirile făcute. Membrii asociaţiei ne-au cerut să facem dezinfecţie pentru protecţia lor, aşa că am contactat firma cu care lucrăm deja de ani de zile. Ne-a costat 3 lei pe apartament", a declarat pentru BIHOREANUL administratorul unei asociaţiei.
Reprezentanţii asociaţiilor sunt bucuroşi că, potrivit articolului 5 al Ordonanţei Militare 4 date publicităţii duminică seară, au scăpat de sarcina dezinfectării spaţiilor comune din blocuri şi a achiziţiei de dezinfectanţi pentru folosinţa locatarilor.
"Cu banii în mână nu ai de unde cumpăra dezinfectanţi. Mă gândesc că Primăria are mai multe pârghii decât asociaţiile de proprietari să rezolve această problemă", a spus administratorul.
Substanţele pentru dezinfecţia suprafeţelor şi a mâinilor au dispărut din magazine încă înainte de declanşarea oficială a stării de urgenţă în România, pe 16 martie. Materialele apar pe rafturi sporadic şi la preţuri majorate. Spre exemplu, numai spirtul medicinal s-a scumpit în câteva săptămâni cu 75%.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.