URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2017, 16:09

Mulţumiţi Guvernului! Primăria Oradea vrea să majoreze cu 20% taxele şi impozitele locale pentru a acoperi gaura provocată de "revoluţia fiscală"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au crescut preţurile, s-a scumpit euro-ul, acum e rândul impozitelor! Primăria Oradea vrea să majoreze cu 20% taxele şi impozitele locale pentru a acoperi gaura dată bugetului local de "revoluţia fiscală" promovată de Guvernul PSD.

"Suntem forţaţi să mărim impozitele orădenilor ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvernul României", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, într-o conferinţă de presă organizată cu doar trei ore înaintea dezbaterii publice privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2018.

Potrivit edilului, "revoluţia fiscală" promovată de Guvernul Tudose va provoca bugetului local o diminuare a veniturilor proprii în valoare de 15,5 milioane euro.

"Au promis că vor compensa aceste sume până la nivelul de încasări din acest an, scăzând însă jumătate din banii pe care primăriile îi aveau în cont la finalul anului 2016. Aplicând această promisiune, s-ar compensa aproximativ 6 milioane euro, dar tot am rămâne cu o pierdere de peste 9 milioane euro la bugetul local", a spus Bolojan.

În acest context, pentru ca oraşul să îşi poată continua investiţiile începute, municipalitatea ia în calcul măsuri menite să asigure în continuare venituri la buget. Iar primele vor fi cele de natură fiscală!

Cresc impozitele!

Conducerea Primăriei va supune votului Consiliului Local în şedinţa de lunea viitoare propunerea de majorare a impozitelor şi taxelor locale. "Creşterea de impozite va fi de 20%", a anunţat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, conform unei simulări făcute de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, impozitul pentru un imobil situat în zona A, care se bucură de toate facilităţile, va creşte cu 22 lei, de la 110 lei pe an la 132 lei pe an în cazul unei garsoniere, şi cu 33 lei, de la 165 lei la 198 lei pentru un apartament cu două camere.

În cazul unei case cu o suprafaţă utilă de 170 metri pătraţi şi 400 metri pătraţi de teren, situată în aceeaşi zonă, impozitul se va majora cu 162 lei, de la 812 lei la 974 lei.

Impozitul datorat pentru terenurile situate în intravilanul oraşului va creşte, la rândul său cu procente între 18% şi 22%, în funcţie de zona în care sunt situate.

La fel, impozitul auto pentru un autoturism Logan, de 1.400 centimetri cubi, se va majora cu 12 lei, de la 60 lei la 72 lei pe an, iar cel pentru o maşină cu o capacitate cilindrică de 1.900 cmc va creşte cu 37 lei, de la 193 lei la 230 lei pe an.

Se reduc facilităţile!

Spre deosebire de alţi ani, orădenii nu vor mai avea posibilitatea să compenseze creşterea de impozite din bonificaţia acordată de municipalitate pentru plata anticipată a impozitelor pentru întreg anul până la primul termen de plată din 31 martie.

Conducerea Primăriei va propune Consiliului Local înjumătăţirea de la 10% la 5% a bonificaţiei acordate persoanelor fizice la fel ca în cazul firmelor.

În paralel, municipalitatea ia în calcul reducerea facilităţilor acordate companiilor relocate în parcurile industriale ale oraşului.

"În cazul rezidenţilor în parcurile industriale, schemele de facilităţi prevedeau o scutire de impozit pe clădire şi teren. Acum, propunem o reducere a acestor facilităţi la 50% din impozitul datorat în mod normal", a spus directorul economic Eduard Florea.

Gigacalorie mai scumpă!

În paralel cu măsurile fiscale, municipalitatea ia în calcul reducerea subvenţiilor acordate societăţilor subordonate care prestează servicii pentru orădeni.

"Primăria Oradea acordă o subvenţie de 18% pentru termoficare. Astăzi orădenii plătesc 240 lei gigacalorie faţă de 295 lei cât este preţul de producţie. Nemaiputând susţine această subvenţie, suntem forţaţi să creştem de la 240 lei la 255 lei preţul gigacaloriei", a anunţat primarul Ilie Bolojan. Potrivit edilului, noul preţ al termoficării va intra în vigoare cel târziu din ianuarie 2018.

În plus, chiar dacă la OTL municipalitatea nu ia în calcul reducerea subvenţiilor pentru pensionari sau elevi, Primăria vizează adaptarea calităţii serviciilor la preţul plătit. "E posibil ca frecvenţa mijloacelor de transport să fie redusă, iar anumite curse, care nu sunt încărcate la capacitate, să fie eliminate". Suplimentar, OTL va trebui să facă reduceri de persoanal pentru diminuarea cheltuielilor, la fel ca toate societăţile subordonate municipalităţii.

Primarul Ilie Bolojan a ţinut să sublinieze că majorarea impozitelor şi diminuarea facilităţilor este impusă de măsurile fiscale adoptate de Guvernul Dragnea prin Ordonanţă de Urgenţă. În cazul în care normativul va fi respins în Parlament, municipalitatea se obligă să anuleze toate măsurile de compensare a deficitului. "Dacă nu se votează în Parlament, din ianuarie se va reveni la impozitele normale", a promis Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Ce spui bre Premare habarnist care
de ani de zile le cresti impozitele oradenilor cu 20%? Tot guvernul Tudose e vinovat ca pentru 'proiectele" tale de risul curcilor , oradenii scot an de ani bani tot mai multi pentru ca ai niste viziuni a la Poplaca/Nu vezi ma ca in afara de idiotii utili ai lui soros,pe care ii platesti prin niste fundatii ticaloase, ORADENII S-AU SATURAT DE INDICATIILE TALE PRETIOASE ??
Postat 24 Noiembrie 2017, 15:34 de BESTIA666
MY WAY!
@oradea_mea_și_a_ta: Familiariza-te cu gândul ca si in acest moment " ciuma rosie " este FAVORITĂ! Na, dă-te cu CAPUL A prins de pereti....etc. Asta e! Poți scrie comentarii în continuare dar ce să faci?!
Postat 23 Noiembrie 2017, 23:34 de TDS
pt prostacii rosii
la teleorman sigur scad impozitele,asa ca va recomand sa va luati un bilet doar dus. Si daca ajungeti din greseala "la sat" poate va lipiti de un salar mai mare ca al lui bolojan, trai nenica. Nu tre' sa stati in Oradea noastra, la fel cum nu suntem nici noi obligati sa ne uitam la latrina 3. Pt noi exista multe butoane pe telecomanda, pt voi exista multe alte destinatii posbilie daca nu va place ceva. Daca nu va descurcati cu banii, sunt sigur ca de sarbatori putem face o cheta pt voi.
Postat 23 Noiembrie 2017, 22:56 de oradea_mea_si_a_ta
Chiar daca nu ar intra in vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal ...
... la Oradea oricum ar fi crescut taxele si impozitele !?! Motivele tin de modul defectuos de cheltuire a banilor publici, cum ar fi recompensarea primarului cu peste 350% fata de anul trecut, dar si pentru acoperirea promisiunilor locale ale acestuia, care sa-i confere posibilitatea de a lasa municipalitatea pentru parlamentarism !?!
Postat 23 Noiembrie 2017, 21:24 de WinDos
menta scumpa
sa se majoreze impozitele doar pt bugetari si membrii psd. pentru un joc cinstit, cei din primarie, cl si cj ar trebui sa renunte la prime, bonusuri si sporuri ca sunt pe avarie cu fondurile. doar ei isi iau banii din bugetul local. apropo, angajatii de la apele romane si consiliu judetean lucreaza 1-2 ore pe zi si isi iau salariile nesimtite, fara nici un pic de jena. efectiv nu au de lucru si toata ziua freaca menta.
Postat 23 Noiembrie 2017, 21:02 de roger
Kilo,mega, giga, tera
Cu gigacaloria e o problema...din 2018 nici o administratie locala nu va mai subventiona energia termica,conform UE, deci gigacaloria o poate scumpi direct la 295. Sau poate va reduce costurile de productie si iese 255. Sau poate a consultat-o pe Gabriela Firea, care are subventie de 50% in Bucuresti ...si i-o fi sugerat vreo scamatorie. O solutie radicala ar fi o lobotomie...pentru linistea tuturor
Postat 23 Noiembrie 2017, 19:28 de excalibur
Da
S a triplat indemnizatia! Si la vice s a dublat! De unde atata bogatie?
Postat 23 Noiembrie 2017, 18:43 de User anonimizat
OK
@Mick: Eu aș zice să se mute LA SAT că sună mai bine, chiar BIG! Lui chiar i-a crescut!
Postat 23 Noiembrie 2017, 18:38 de TDS
De ce faceti difetenta???
Propun majorarea impozitelor doar pentru bugetari!! Doar bugetarilor le-au crescut salariile!
Postat 23 Noiembrie 2017, 18:28 de BlackDot
Bravo
La cat au crescut veniturile in ultimul an, o majorare de 20% este insesizabila! S ar impune si mai mult! Cei care nu isi mai permit plata impozitelor sa se multe in rural!
Postat 23 Noiembrie 2017, 18:24 de User anonimizat
Bolo,hai ca esti...!!!
....Nesi!Magarush!
Postat 23 Noiembrie 2017, 17:16 de carlos
VITEZOMANU-ILIE / ȘI-A TRAS DUSTER ALB / SI TOȚI DIN PRIMĂRIE / AU FĂCUT... BLAT
D-le Ilie Gavril Bolojan! Da dă ce? Da păn ce? Adicătelea nu e bine că " scade " impozitul pă salarii, nene? Păi îți va crește si matale! Venitul! Care oricum e....BIG! Plus că matale esti ăl mai tare la atras fonduri! Ieuropene! Ca 2 în 1! Și el AS S pre zona asta, a fondue, comme dit le francais! Nici nu vei simți! Acest text s-a dorit un pamfletel! Deci trebuie tratat ca atare! PS: NU vor crește cu atât! E un joc de imagine....
Postat 23 Noiembrie 2017, 17:00 de TDS
Nerusinare e putin spus!
Primarul trebuia sa inceapa cam asa: voi cere cl sa reduca salariile cu 5%, sa suspende sporurile si drepturile (nemeritate si nesimtite!) tuturor angajatilor care tin de administratia locala oradeana. Eu, viceprimarii, secretarul si directorii vom dona 10% din salariu. Consilierii au decis in corpore sa renunte pt. anul 2018 la indemnizatiile de sedinta. Vom trece la un program de avarie dand curs doar acelor investitii care nu suporta amanare. Firmele contractante, care au supt destul din buzunarele d-voastra, au inteles situatia si in unanimitate au fost de acord sa nu apeleze la instanta pt. eventuale daune provocate lor de intreruperea/amanarea lucrarlor. In final, cu scuzele de rigoare ma vad nevoit sa va anunt ca voi cere consilierilor locali majorarea unor taxe si impozite platite de contribuabilii persoane fizice si persoane juridice. Pe site-ul primariei sunt 2 (sau 3, sau 4) simulari. Oradenii sunt chemati ca intr-o luna sa voteze online pt. varianta pe care o considera oportuna. Pe scurt, in fiecare varianta investitiile sunt reduse cu 15%, 35%, 45% (procentele pot fi altele), majorarile de taxe si impozite fiind invers proportionale cu reducerile. Cota de reduceri mica, majorare de taxe si impozite mai mare. In final raman la titlu: nerusinare e putin spus!
Postat 23 Noiembrie 2017, 16:35 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON