URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2020, 17:06

Măsuri anti-coronavirus, în Oradea: Comercianţii şi cumpărătorii sunt testaţi cu termometrul la intrarea în pieţe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţii şi cumpărătorii din pieţele orădene sunt testaţi cu termometrul la intrare pentru prevenirea extinderii infecţiei cu noul coronavirus.

Măsura, introdusă de luni dimineaţă, chiar înainte de intervalul 11-13, când vârstnicii au voie să iasă la cumpărături, va fi aplicată până la sfârşitul stării de urgenţă.

Febrilii nu intră!

"Cine are o temperatură de peste 37 grade Celsius nu are voie să intre în piaţă. Ar putea fi bolnav şi să infecteze şi pe alţii", a declarat unul dintre angajaţii Administraţiei Domeniului Public, care măsura luni înainte de prânz temperatura clienţilor la intrarea principală în Piaţa Rogerius.

Orădenii, majoritatea vârstnici de peste 65 de ani, mulţi cu măşti de protecţie peste gură şi nas, se conformau măsurii fără discuţii.

"Dacă toţi am fi mai disciplinaţi şi am respecta măsurile de protecţie, am trece mai uşor prin boala asta. Dar nu suntem. Suntem răi! Mulţi zic: «Mie nu mi se poate întâmpla» şi mai îmbolnăvesc şi pe alţii", a declarat o bătrânică.

"Vânzările au scăzut"

Pentru a putea verifica cu termometrul toate persoanele, conducerea ADP a lăsat deschise doar trei căi de acces în piaţa Rogerius, dinspre staţia tramvai şi străzile Predeal şi Mihail Sadoveanu.

Măsura a stârnit nemulţumirea comercianţilor care au mese pe lângă intrările închise și le-a scăzut vadul. "Efectiv nu le pasă de noi. Puteau să pună oameni la toate intrările şi să le lase deschise. Şi aşa vânzările au scăzut. Lumea nu mai iese din casă că se teme", a răbufnit un vânzător.

Producătorii şi comercianţii deopotrivă se plâng că vânzările de luni au fost la jumătate faţă de o zi obişnuită pentru că o parte din orădeni sărbătoreau încă Paştele catolic şi pentru că oamenii cumpără mai puţin pentru că le-au scăzut veniturile.

"Poate colo pe joi - vineri, când se apropie Paştele ortodox, va mai fi ceva mişcare", a spus comerciantul.

Măsuri de protecţie

Luni în jurul prânzului majoritatea celor aflați la cumpărături în piaţă erau vârstnici de peste 65 de ani ieşiţi să îşi facă aprovizionarea. Oamenii cumpărau puţin, din raţiuni de economie, dar şi ca să aibă motiv să iasă din casă şi mâine.

"Ăsta e tot timpul în care pot să ies din casă. Fac cumpărăturile, mai iau şi aer şi fug înapoi. La ce amenzi sunt, n-am de unde să plătesc", spune un bătrânel.

Pentru a proteja comercianţii şi cumpărătorii de infectarea cu noul coronavirus, conducerea ADP a dispus dezinfectarea incintei cu o soluţie biocidă tot la trei ore şi a amplasat la intrarea în pieţe covoraşe îmbibate în clor, respectiv dispersoare cu substanţe dezinfectante pe care le alimentează periodic.

Măsuri similare au fost luate începând de luni şi în pieţele Cetate şi Decebal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON