Între cei care privesc neputincioşi cum Palatul Episcopal unul dintre cele mai importante monumente din Oradea - arde se numără şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care este şocat de imaginea apocaliptică.
Preasfinţitul a spus doar că în podul clădirii nu exista nicio sursă de aprindere a focului, dar apoi a refuzat să mai facă declaraţii.
Preoţi mâhniţi
În schimb, preoţii din jurul episcopului par nemulţumiţi de intervenţia pompierilor. Aceştia spun că forţele de intervenţie nu s-au interesat de planurile clădirii şi nu au folosit, de pildă, o intrare laterală a Palatului, care ar fi putut ajuta la împiedicarea propagării flăcărilor.
De asemenea, aceştia mai reclamă că nu au fost ascultaţi la început, când a izbucnit incendiul şi când ar fi putut să le dea indicaţii pompierilor pe unde să intre. Clădirea Episcopiei Greco-Catolice este în formă de U şi în ea sunt depozitate valoroase opere de artă, spun feţele bisericeşti.
Preoţii mai relatează că în clădire ar fi locuit un preot, care însă a reuşit să se salveze, confirmându-se astfel faptul că nu există victime.
Istorie zbuciumată
Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construit între 1903-1905, la iniţiativa episcopului Radu Demetrie, pe fundaţiile unei construcţii anterioare ce servise mai mulţi ani drept casă parohială romano-catolică.
Proiectul a fost semnat de Rimanoczy Kalman jr., unul dintre cei mai importanţi arhitecţi care şi-au pus amprenta pe construcţiile Oradiei la începutul secolului XX.
Imobilul a fost ridicat într-un spectaculos stil eclectic, îmbinând stiluri precum cel neo-romantic şi neo-gotic. La parter au fost amenajate o bibliotecă a Episcopiei şi administraţia eparhială, iar la etaj saloanele episcopale.
Istoria clădirii este zbuciumată. În 1948 a fost sechestrată de comunişti şi transformată în şcoală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Judeţene.
În 1992, după căderea regimului, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceştia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Judeţene.
Un an mai târziu, în 2007, faţada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.
În 2016, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au pregătit un proiect de reabilitare pentru interior, pe care l-au depus spre finanţare pe bani europeni. Proiectul n-a fost, însă, aprobat. Palatul Episcopal este închis publicului şi nu serveşte drept casă pentru episcopul Virgil Bercea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.