URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2018, 23:33

Episcopul Bercea priveşte şocat cum flăcările distrug Palatul Episcopal. Preoţi greco-catolici, nemulţumiţi de intervenţia pompierilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între cei care privesc neputincioşi cum Palatul Episcopal  unul dintre cele mai importante monumente din Oradea - arde se numără şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care este şocat de imaginea apocaliptică.

Preasfinţitul a spus doar că în podul clădirii nu exista nicio sursă de aprindere a focului, dar apoi a refuzat să mai facă declaraţii.

Preoţi mâhniţi

În schimb, preoţii din jurul episcopului par nemulţumiţi de intervenţia pompierilor. Aceştia spun că forţele de intervenţie nu s-au interesat de planurile clădirii şi nu au folosit, de pildă, o intrare laterală a Palatului, care ar fi putut ajuta la împiedicarea propagării flăcărilor.

De asemenea, aceştia mai reclamă că nu au fost ascultaţi la început, când a izbucnit incendiul şi când ar fi putut să le dea indicaţii pompierilor pe unde să intre. Clădirea Episcopiei Greco-Catolice este în formă de U şi în ea sunt depozitate valoroase opere de artă, spun feţele bisericeşti.

Preoţii mai relatează că în clădire ar fi locuit un preot, care însă a reuşit să se salveze, confirmându-se astfel faptul că nu există victime.

Istorie zbuciumată

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construit între 1903-1905, la iniţiativa episcopului Radu Demetrie, pe fundaţiile unei construcţii anterioare ce servise mai mulţi ani drept casă parohială romano-catolică.

Proiectul a fost semnat de Rimanoczy Kalman jr., unul dintre cei mai importanţi arhitecţi care şi-au pus amprenta pe construcţiile Oradiei la începutul secolului XX.

Imobilul a fost ridicat într-un spectaculos stil eclectic, îmbinând stiluri precum cel neo-romantic şi neo-gotic. La parter au fost amenajate o bibliotecă a Episcopiei şi administraţia eparhială, iar la etaj saloanele episcopale.

Istoria clădirii este zbuciumată. În 1948 a fost sechestrată de comunişti şi transformată în şcoală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Judeţene.

În 1992, după căderea regimului, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceştia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Judeţene.

Un an mai târziu, în 2007, faţada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.

În 2016, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au pregătit un proiect de reabilitare pentru interior, pe care l-au depus spre finanţare pe bani europeni. Proiectul n-a fost, însă, aprobat. Palatul Episcopal este închis publicului şi nu serveşte drept casă pentru episcopul Virgil Bercea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
De unde atâta URĂ
Vrem sa trăim în mod civilizat sau in paleolitic????
Postat 27 August 2018, 22:28 de Sandu1206
preoti nesimtiti
Primul lucru pe care il faceti e sa aruncati vina pe altul, in mod "crestinesc". Acum vad ca sunteti experti si la stins incendiile, nu cumva va pricepeti si sa conduceti o tara, precum in Evul Mediu? Vedeti-va de oalele voastre sa nu zic mai mult.
Postat 27 August 2018, 01:54 de testtest
500%
Pacat de cladire si de amintirile copilariei cu biblioteca. Cel mai tragic va fi atunci cind un functionar al politiei locale oradea va stabili un impozit majorat cu 500% in beneficiul primariei oradea, pentru dezvoltare.Evenimentul nu e doar ghinion, e un SEMN...
Postat 26 August 2018, 00:33 de excalibur
nemultumiti?
pompierii risca viata,iar voi aveati datoria sa intretineti cladire
Postat 25 August 2018, 23:47 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON