URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Decembrie 2017, 11:59

Ducă-se! Primăria Oradea vrea să vadă puşcăria mutată la Cihei

Penitenciarul ar putea să părăsească Oradea. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, susţinerea de către municipalitate a programului naţional de investiţii care conţine Strategia eliminării penitenciarelor din centrul oraşelor.

"Mutarea acestui obiectiv în afara localităţii s-ar impune, atât din punct de vedere al potenţialului uban al locaţiei actuale, cât şi al succesului programelor de reeducare. Spaţiul limitat al actualului penitenciar nu permite desfăşurarea unor activităţi precum cele care implică prezenţa ONG-urilor şi nici extinderea ulterioară a locaţiei", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Potrivit documentului, construcţia unui penitenciar nou, cu o capacitate mai mare a locurilor de detenţie, ar putea rezolva inclusiv problema suprapopulării instituţiilor de gen, cum ar fi închisoarea din Satu Mare.

Conform Hotărârii de Guvern 818/2009, Penitenciarul Oradea are în administrare 24 hectare de teren în satul Cihei, comuna Sînmartin. Terenul este în proprietatea statului român şi ar putea oferi amplasamentul pentru o nouă puşcărie.

Pe lista de aşteptare...

În ultima şedinţă din an aleşii orădenilor au mai aprobat ordinea de priorităţi de pe lista pentru o locuinţă din fondul de stat întocmită în urma sesiunii de depunere de documente din perioda 1 august - 29 septembrie.

În urma analizării dosarelor, Comisia de analiză a solicitărilor de locuinţe din fond de stat a respins 45 din cele 186 de dosare depuse pe considerentul că nu s-au încadrat în criteriile stabilite prin Hotărârea de Consiliu Local 663 din 2017. Respingerea dosarului a fost contestată de doar doi solicitanţi, din care unul a şi obţinut includerea pe listă.

"Lista de priorităţi reprezintă documentul în baza căruia se face repartizarea efectivă a locuinţelor eliberate în cursul anului şi cuprinde toţi solicitanţii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate menţionate, în ordinea descrescătoare a punctajului primit", se menţionează în document.

UDMR se întoace

Pe de altă parte, Consiliul Local a mai aprobat joi revenirea UDMR Bihor în fostul sediu din pasajul Vulturul Negru, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii monument.

Uniunea va încheia cu reprezentanţii municipalităţii un contract de închiriere cu o valabilitate de trei ani începând din 1 ianuarie 2018 pentru o suprafaţă de circa 600 metri pătraţi situaţi la subsolul, mezaninul şi etajul clădirii.

UDMR Bihor s-a mutat din sediu la declanşarea lucrărilor de reabilitare a pasajului. Pe durata şantierului Uniunea şi-a desfăşurat activitatea în fostul sediu al Serviciului Parcări din Piaţa Independenţei. La jumătatea lunii decembrie, formaţiunea făcut demersuri oficiale pentru revenirea în fostul sediu.

Sală pentru doi

Tot joi, consilierii locali au aprobat încheierea unui contract de administrare a sălii de sport din campusul şcolar atât cu Colegiul Partenie Cosma, pentru elevii care urmează cursurile aici, cât şi cu CSM Oradea, pentru sportivii legitimaţi în club.

Potrivit contractului propus de municipalitate, pentru o valorificare cât mai eficientă, noua sală de sport va fi folosită între orele 8 - 16 de elevii colegiului iar între orele 16 - 22 de sportivi.

Cei doi administratori s-au obligat să nu subînchirieze sala, să îşi împartă cheltuielile de întreţinere şi să se îngrijească de bunurile din imobil.

Cum sala de sport din campusul şcolar a fost construită din fonduri europene, Primăria a obţinut acordul finanţatorului european înainte de a aproba folosirea de ei de către CSM, pentru a preveni aplicarea unor eventuale corecţii financiare.

Sere mai ia un mandat

În ultima şedinţă din acest an Consiliul Local a mai hotărât prelungirea cu încă doi ani a mandatului preşedintelui CSM Oradea, Şerban Sere (foto), ca reprezentant al municipalităţii în Consiliul de Supraveghere al societăţii Distrigaz Vest.

Sere îşi va derula cel de al doilea mandat în perioada 1 ianuarie 2018 . 31 decembrie 2019 şi va fi recompensat pentru prestaţie cu o indemnizaţie lunară de 10.000 lei.

Şerban Sere a preluat această funcţie în iulie 2016 de la fostul preşedinte al CSM Oradea, devenit viceprimar de Oradea, Florin Birta.

Primarul Ilie Bolojan a "argumentat" la acea dată că mandatul de reprezentant al municipalităţii în conducerea Distrigaz îi revine "prin tradiţie" preşedintelui clubului sportiv al oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON