URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2020, 13:48

Cum se pregătesc spitalele din Oradea în lupta anti-coronavirus: 75 de paturi de ATI, alte 10 pe drum, termo-scanner la Judeţean, pentru a depista orice posibil bolnav

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o intervenţie în direct pe Facebook, făcută duminică la prânz, primarul Ilie Bolojan şi dr. Gheorghe Carp, care de o săptămână coordonează toate spitalele din judeţ, au detaliat ce pregătiri se fac pentru gestionarea viitoarelor cazuri de infectări cu COVID-19.

După ce au anunţat că Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-coronavirus, aşa că suspecţii din Bihor nu vor mai trebui să aştepte rezultatele de la Cluj, care oricum vin cu întârziere, cei doi au vorbit despre organizarea spitalelor.

Spitalul Municipal, în linia întâi

„O direcţie importantă la care am lucrat este de pregătire a spitalelor din Oradea pentru creşterea numărului de pacienţi infestaţi cu coronavirus. (...)  Am derulat proceduri şi vom continua şi săptămâna viitoare achiziţia de măşti şi combinezoane pentru protecţia personalului medical, în aşa fel încât cei din linia întâi să nu fie infestaţi. De asemenea, derulăm un plan de urgenţă pentru reorganizarea paturilor şi a circuitelor”, a spus Bolojan.

Carp a detaliat, spunând că s-a luat decizia ca „Spitalul Municipal să devină spitalul de linia întâi în lupta împotriva coronavirusului”. Bolnavii de aici au fost relocaţi în alte spitale din judeţ, iar secţiile spitalului se pregătesc pentru posibili pacienţi infectaţi. „Spitalul va avea toate specialităţile unui spital judeţean, în aşa fel încât cei care vor suferi de infectări cu coronavirus şi vor avea patologie asociată de natură medicală sau chirurgicală să poată să fie trataţi în condiţii optime”, a declarat Carp.

Doctorul a adăugat că Clinica Maria, de la parterul spitalului, a cedat folosinţa aparatului CT pentru aceşti viitori pacienţi, astfel ca spitalele publice să nu trebuiască să apeleze la CT-ul aflat în Centrul Oncologic. „Oncologia este izolată, prin bunăvoinţa ISU s-a montat un cort pentru triajul pacienţilor. Rog aparţinătorii să rărească vizitele la aceşti pacienţi”, a declarat Carp.

Măsuri preventive, la Urgenţe

Spitalul Municipal nu va mai avea, de luni, unitate de Urgenţe, astfel că singurul loc unde orădenii vor putea merge cu urgenţe medicale este Spitalul Judeţean. Carp le-a transmis bihorenilor să apeleze la UPU doar în caz de reală nevoie.

„Probabil de luni Urgenţele de la Municipal se vor închide, Spitalul Judeţenean va rămâne spital pentru primirea urgenţelor. Este esenţial să se prezinte la UPU cei care au într-adevăr nevoie şi este foarte important ca cei care vin să fie sinceri”, a declarat Carp.

Autorităţile au luat în calcul şi ipoteza ca la Urgenţe să meargă persoane posibil infectate cu COVID-19, aşa cum s-a întâmplat în Bucureşti şi Iaşi, aşa că iau măsuri preventive. „Mâine (n.r. luni) se va monta un termo-scanner, care va semnala orice om care are temperatura peste 37 de grade”, a declarat Carp. Pacienţii cu febră vor fi apoi duşi la testare, pentru a se afla dacă au sau nu infecţie cu noul coronavirus, Carp amintind că aparatul achiziţionat acum va permite 200 de testări pe zi, care vor putea fi făcute de 10 medici.

La Municipal se va închide şi unicul cabinet de urgenţe stomatologice din sectorul public local. Cel mai probabil, acesta se va reloca în policlinica de pe strada Louis Pasteur.

Cheltuieli uriaşe

Doctorul a vorbit şi despre dotări, spunând că spitalele din Bihor au 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică. „Am şi antamat furnizarea a încă 10 aparate, care vor veni eşalonat în aprilie, până la începutul lunii mai”, a spus Carp.

De asemenea, s-au comandat materiale de protecţie. „Pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de combinezoane. Dar deja primele echipamente au sosit, mâine vor ajunge peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro”, a spus doctorul.

Donaţii record

Acesta a adăugat că „din fericire această sumă ne este la dispoziţie”, arătând că spitalele orădene au primit donaţii de circa 1 milion de lei în doar 3 zile! „Le mulţumesc acelora care ne-au donat foarte mulţi bani, o surpriză foarte plăcută, sunt asociaţii, firme, persoane individuale. În 3 zile s-au strâns aproape 1 milion de RON, care au fost deja cheltuiţi pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator”, a declarat Carp.

Lista donatorilor va fi făcută publică pe site-ul Spitalului Judeţean, de îndată ce aceştia îşi vor da acordul. Totodată, pe site-ul Primăriei vor fi publicate conturile unde şi alte persoane dornice vor putea dona bani pentru spitalele locale.

În final, Carp a dat şi o veste bună: sâmbătă, niciun bihorean nu a mai fost internat la Infecţioase, cu simptome de COVID-19. „Nu înseamnă că mâine nu pot fi 100. Depinde de dvs. dacă respectaţi măsurile de izolare”, a declarat Carp.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Veste bună: Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-Coronavirus, care a şi început să lucreze (FOTO)

Bolojan anunţă măsuri restrictive în Oradea: Supermarket-urile vor funcţiona până la ora 21, se închid bazarurile, locurile de joacă şi terenurile de sport (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Inspirația ta e Antena 3 .
Postat 22 Martie 2020, 15:08 de Sandu2100
Doctorul ăla de oase, Carp, mai există ca "primul depășit de soartă" în Oradea ?!?
Hidroxiclorochina şi Azitromicina, în combinație, sunt deja confirmate ca "ucigașul Covid-19" în decurs de cca. 5 zile, în funcție de imunitatea fiecăruia, de 1-2 zile plus ori minus !?! China, SUA, Israel, Franța, Marea Britanie, Rusia, Australia, etc ... scot deja pe piață aceste medicamente, cunoscute de peste 70 de ani de către orice farmacist !?! Razele UV, deasemenea, distrug aproape instant coronavirusul ... dar medicii orădeni, ca să aplice ce se știe deja, trebuie să obțină aprobare de la Carp !?! Huooo ... amatorule !?!
Postat 22 Martie 2020, 14:48 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON