În acest an școlar, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, am cerut tuturor primarilor din Bihor, inclusiv celui din Oradea, să aloce toate bursele școlare prevăzute de Legea Educației, adică de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social.
Procedura prevăzută de lege este relativ simplă: Consiliul Local stabilește an de an, printr-o hotărâre, cuantumul din buget defalcat pentru fiecare tip de bursă. Până în 2017, în Bihor s-au oferit doar burse de performanță, pentru puţinii elevi care au obținut rezultate la concursurile naționale. Dar ce facem pentru ceilalți 90.000 de elevi ai Bihorului?
Consider că este mult mai important să răsplătești și, în același timp, să stimulezi cât mai mulți elevi din comunitate. Trebuie să le recunoaștem meritele și acelor elevi care își dau silința să fie cât mai buni, chiar dacă nu fac performanță. Demersul nostru n-a avut succes, devenind un joc de ping-pong între instituții și funcționari.
Am realizat mai apoi că, în opoziție cu dezvoltarea urbană pe care a cunoscut-o Oradea, întreaga zonă de tineret a fost uitată, imaginea studenților și liceenilor fiind pusă într-o cutie pe care s-a lăsat un strat gros de praf.
Recent am participat la dezbaterea publică privind bugetul municipiului Oradea pentru anul 2017, unde am semnalat nealocarea fondurilor pentru activități de tineret și am cerut, încă o dată, acordarea burselor școlare. Ceea ce m-a surprins în mod neplăcut a fost intervenția unui profesor, prezent în sală, care suna cam așa: „De ce atâția bani pentru elevi? Elevii să învețe, atât să facă”.
Datoria elevului este de a învăța, nu am contestat niciodată acest lucru, mai mult, am cerut să fie răsplătiți acei colegi care o fac. Mi-am dat seama, însă, că lumea nu înțelege importanța finanțării educației, deşi credeam că este evident faptul că dezvoltarea socială și creșterea economică se află în directă legătură cu stadiul învățământului.
Haideți să nu privim investiția în educație ca pe o finanțare nerambursabilă, ci ca pe o asigurare pentru un viitor mai bun!
Titus Maghiar
Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.