URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Septembrie 2011, 08:45

Primărie cu "lacăt"

Primărie cu "lacăt" SE ÎNCHID UŞILE. Orădenii nu vor mai putea umbla hai-hui prin Primărie ca prin gară, şi nici nu vor mai putea încurca funcţionarii. Muncitorii vor monta la fiecare uşă de la etaj un sistem de deschidere care funcţionează pe bază de card
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilnic, cel puţin 1.500 de orădeni calcă pragul Primăriei. Până de curând, aceştia mişunau de acolo-colo, fiind nevoiţi să bată la mai multe birouri pentru a rezolva o singură problemă. Alţii voiau doar să vândă zorzoane funcţionarelor.

Însă fiindcă instituţia are acum un centru de relaţii cu publicul, iar toate ghişeele care îi deservesc pe cetăţeni au fost mutate la parter, în curând restul uşilor vor fi închise.

Acces limitat

01 Mircea Oaie.jpgOrădenii vor avea acces restricţionat în Primărie. "În fiecare zi la noi intră între 1.500 şi 1.700 de oameni, dar între ei sunt şi unii care nu au nicio problemă de rezolvat. De exemplu, vin comercianţi ambulanţi, intră prin birouri încercând să-şi vândă marfa, sau alţii care pur şi simplu vor diverse informaţii pe care le-ar putea obţine la ghişee", explică Mircea Oaie, şeful Serviciului Administrativ al Primăriei.

La luarea deciziei de restrângere a accesului publicului a contribuit însă şi faptul că, uneori, din birouri dispar lucrurile angajaţilor, dar şi revolta primarului care recent a găsit un boschetar bărbierindu-se într-una din toaletele clădirii. În plus, reprezentanţii municipalităţii cred că aşa nu se va mai putea vorbi despre "atenţii" oferite funcţionarilor.

Relaţii la parter

Pentru a scurta timpul în care un orădean îşi poate plăti o taxă sau înregistra acte, primarul Ilie Bolojan a decis să construiască o "piramidă" care să adăpostească toate serviciile care relaţionează cu publicul. "Ideea a fost ca într-un singur loc orădenii să-şi rezolve problemele în 5-6 minute", spune Oaie. Piramida inaugurată pe 1 iulie are 27 de ghişee, iar restul serviciilor care ţin de public au fost mutate în alte încăperi de la parter. "Celelalte birouri au fost transferate la camerele 1-16, pe partea dinspre strada Primăriei. Acum sunt toate într-un singur loc, practic oamenii nu mai au de ce să urce la etaje", susţine responsabilul cu administraţia instituţiei. Singurul serviciu care e separat de celelalte rămâne Autoritatea Tutelară. "Acesta se ocupă de situaţii delicate, pentru că la mijloc poate fi, de exemplu, un divorţ urmat de litigiul pentru păstrarea copilului la unul sau la celălalt dintre părinţi. În aceste cazuri, întâlnirile trebuie să fie confidenţiale şi sunt programate", mai precizează Oaie.

Cu poştă şi CEC

Aşadar, fie că au de plătit taxe şi impozite, că au treabă la Starea Civilă, Registrul Agricol sau la birourile de impuneri, orădenii le găsesc pe toate la parter. În plus, în curând vor avea tot acolo şi câte un punct de lucru al Poştei şi al CEC. "Lumea m-a întrebat de ce un punct de lucru al CEC. Realitatea e că majoritatea taxelor pentru impuneri se plătesc la CEC, aşa că orădenii nu vor trebui să se mai plimbe pe altundeva", explică Mircea Oaie.

După ce toate birourile pentru public au fost mutate la parter, reprezentanţii Primăriei vor să le delimiteze de celelalte servicii. "În orice ţară civilizată, într-o instituţie publică cetăţenii au acces doar în anumite zone", mai argumentează Oaie.

Pe aici nu se trece

Cel mai probabil de la jumătatea lunii septembrie, orădenii vor mai putea intra doar în zona de relaţii cu publicul de la parter, în Sala Mare şi în Sala Mică a instituţiei. "Toate uşile care delimitează zona de acces a publicului de cea a funcţionarilor vor fi închise şi vor avea cititoare de card", explică şeful Serviciului Administrativ. Aşadar, la etaje vor avea acces, cu un card special, funcţionarii (pe cardurile acestora vor fi inscripţionate numele şi serviciul din care fac parte), dar şi presa şi anumite grupuri de delegaţi, investitori şi vizitatori, aceştia din urmă primindu-şi plăcuţele de trecere la intrarea principală a clădirii.

"Vrem să avem un climat de lucru civilizat. Schimbarea aceasta nu trebuie percepută ca o închidere a Primăriei faţă de cetăţeni", subliniază Mircea Oaie. Primarul Ilie Bolojan crede şi el că restricţionarea nu-i va afecta pe orădeni. "Omul vine aici să-şi rezolve problemele, nu să se plimbe. Or, din moment ce am mutat toate serviciile care îi interesează la parter, nu văd de ce i-ar afecta", spune edilul. Mai ales dacă sunt şi mulţumiţi de munca din spatele uşilor închise.


ACCES DIN PARCARE
Dublu sens, la Primărie

01 parcare.jpgTot la sfârşitul lunii septembrie, cel mai probabil, vor începe şi lucrările la amenajarea unui alt sens de intrare în parcarea Primăriei. "O parte din clădirea existentă la intrarea în curtea interioară a fost adăugată în urmă cu câţiva ani. Aceea o vom înlătura, făcând astfel două sensuri, de intrare şi ieşire din parcare", anunţă Mircea Oaie.

În plus, lângă noul sens vor fi amenajate scări spre parterul clădirii, către zona de relaţii cu publicul. "Vrem să le asigurăm acces direct în instituţie celor care parchează în curtea Primăriei", explică şeful Serviciului Administrativ.


VOX POP:

Ce părere aveţi despre faptul că rămân deschise pentru cetăţeni doar parterul, care include toate birourile de relaţii cu publicul, şi sala mare a Primăriei?

02 Constantin Teodoru.jpgEste un lucru bun, mai ales că celor în vârstă nu le era uşor să urce la etaj. Important e ca funcţionarii Primăriei să fie amabili şi prompţi.

Constantin Teodoru (foto), 53 de ani, muncitor

Ar putea fi o iniţiativă bună. Rămâne de văzut, totuşi, dacă după această măsură nu va fi o birocraţie mai mare la nivelul municipalităţii.

Pengo Zoltan, 44 de ani, jurnalist

Dacă există destul spaţiu, mutarea tuturor birourilor pentru public la parter e o idee bună. Dar numai dacă asta nu va duce la aglomerarea serviciilor.

Drăguţa Frientz, 79 de ani, pensionară

02 Diana Corbutiu.jpgCred că este un lucru bun. Dacă toate birourile se vor muta la parter, ghişeele fiind toate într-un singur loc, nu trebuie să mai umbli peste tot.

Diana Corbuţiu (foto), 16 ani, elevă

Eu zic că ar fi bine. Sunt multe persoane în vârstă sau cu handicap cărora le era foarte dificil să urce la etaj. Aşa va fi totul mai accesibil.

Maria Totic, 56 de ani, vânzătoare

Nu e o problemă că se închide accesul la etaj, trebuie doar să ne obişnuim să ne rezolvăm problemele pe care le avem la parterul Primăriei.

Alexandru Fechete, 74 de ani, pensionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
eu sunt decaord sa o inchida dar cu camera videoo
dar stiti de ce sunt inchisi pot sa nu mai vina deloc si sa fie in alta parte, mie nu mi s e pare corespunzatoare acesta atitudine dar asta este Ordinul se executa nu se comenteaza :)) asa fac SLUGIILE , salaraiatii NU.
Postat 06 Septembrie 2011, 10:57 de anka
eu sunt decaord sa o inchida dar cu camera videoo
nu de alta dar nu e primaria spatiu privat de ORGII SEXUALE, pe bune dovediti decenta si asigurati securitatea corespunzatoare, daca si loacul de munca a ajuns INCHISOARE ce sa mai spui:))) evoluam in bine!
Postat 06 Septembrie 2011, 10:54 de anka
?!
Du-te tu-n primaria nu stiu care si vinde nu stiu ce nu stiu cui ! Eu la dobitocii astia de aici, de la primaria Oradea, le platesc taxe si impozite si astia-mi inchid usa-n nas ! Idiotule !
Postat 06 Septembrie 2011, 05:45 de unu la unu
e mai civilizat asa
du`te`n primaria din new york sa vinzi stegulete functionarilor si viceprimarilor. ca apoi sa vina parintii sa te scoata pe cautiune din inchisoare...
Postat 06 Septembrie 2011, 00:25 de unu
Ati cautat mult pana ati gasit respondentii ?!
Unde ati gasit idiotii astia, ca una-i intrebi si alta-ti raspund, parca-s clonele lui ilici iliescu ?! Dreptu-i ca si intrebarea e din categoria ,,nu-i asa ca....'' Eu credeam (credeam prostii !) ca primaria este a cetatenilor si la dispozitia lor, nu stiam ca-i un buncar menit sa-i protejeze pe functionari, sa nu-i vada ce-i ce-i platesc cum taie frunza la caini !
Postat 05 Septembrie 2011, 13:51 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON