URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2018, 10:17

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea palatului Klobusitzky de pe Corso

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1926. Noua perlă de pe Corso

Imobilul din strada Republicii nr. 31 este unul dintre cele mai elegante de pe Corso, dar şi între cele mai "noi", raportat la restul imobilelor istorice din zonă. Încă din secolul al XVIII-lea, amplasamentul a fost unul dintre cele mai "căutate" din oraş, în vecinătate fiind ridicate clădiri ale unor ordine călugăreşti, dar şi de uz sanitar. În perioada extinderii zonei Olosig către Palatul Baroc, aici au fost construite biserica Olosig şi spitalul Mizericordienilor.

Pe amplasamentul clădirii actuale a fost edificată iniţial o casă în stil baroc, cu parter şi mansardă, respectiv un gang de intrare pentru trăsuri, cunoscută drept Casa Dóry. Ea găzduia Asociaţia de Înfrumuseţare a Oradiei, care se ocupa de proiecte de modernizare şi dezvoltare a urbei la cumpăna secolelor XIX şi XX. Asociaţia s-a dizolvat în anul 1908, iar destinaţia ulterioară a casei pare să fi fost una comercială.

Ulterior, remodelarea arterei Republicii, numită atunci Fö utca, respectiv bulevardul Regele Ferdinand după Marea Unire, a impus demolarea majorităţii caselor cu un singur nivel şi ridicarea altora, mai înalte.

2018. Pregătiri de reabilitare

Imobilul baroc a fost demolat prin anul 1925 şi a făcut loc unuia nou, cu două etaje şi mansardă, gândit să se desfăşoare pe trei străzi (Republicii, Gheorghe Dima şi Snagovului de astăzi). Palatul, care a primit numele Klobusitzky, prezintă un stil neoeclectic, cu ancadramente şi coronamente specifice neobarocului, fiind proiectat de către arhitectul Pintér István. Intrarea principală este orientată către strada Republicii, aici fiind partea mai înaltă a clădirii. Ferestrele sunt mari şi rectangulare. Clădirea a fost terminată în 1926 şi este organizată sub forma aşa-numitelor case de raport, cu o curte interioară, parter destinat spaţiilor comerciale şi apartamente la etaje, cu camerele orientate către stradă. Dubla destinaţie, comercială şi locativă, s-a păstrat până în prezent. Deşi după 90 de ani faţadele îi sunt scorojite, imobilul rămâne unul din cele mai elegante de pe Corso. În 2017, Primăria a semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea clădirii, în valoare de 431.662 lei fără TVA, însă lucrările nu au demarat încă, estimându-se că muncitorii se vor apuca de treabă în toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CE chestie
Deci până la urmă aliniamentul clădirilor nu la inventat Bolojan, el a pus în practică un proiect mai vechi
Postat 18 August 2018, 12:18 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON