1926. Noua perlă de pe Corso
Imobilul din strada Republicii nr. 31 este unul dintre cele mai elegante de pe Corso, dar şi între cele mai "noi", raportat la restul imobilelor istorice din zonă. Încă din secolul al XVIII-lea, amplasamentul a fost unul dintre cele mai "căutate" din oraş, în vecinătate fiind ridicate clădiri ale unor ordine călugăreşti, dar şi de uz sanitar. În perioada extinderii zonei Olosig către Palatul Baroc, aici au fost construite biserica Olosig şi spitalul Mizericordienilor.
Pe amplasamentul clădirii actuale a fost edificată iniţial o casă în stil baroc, cu parter şi mansardă, respectiv un gang de intrare pentru trăsuri, cunoscută drept Casa Dóry. Ea găzduia Asociaţia de Înfrumuseţare a Oradiei, care se ocupa de proiecte de modernizare şi dezvoltare a urbei la cumpăna secolelor XIX şi XX. Asociaţia s-a dizolvat în anul 1908, iar destinaţia ulterioară a casei pare să fi fost una comercială.
Ulterior, remodelarea arterei Republicii, numită atunci Fö utca, respectiv bulevardul Regele Ferdinand după Marea Unire, a impus demolarea majorităţii caselor cu un singur nivel şi ridicarea altora, mai înalte.
2018. Pregătiri de reabilitare
Imobilul baroc a fost demolat prin anul 1925 şi a făcut loc unuia nou, cu două etaje şi mansardă, gândit să se desfăşoare pe trei străzi (Republicii, Gheorghe Dima şi Snagovului de astăzi). Palatul, care a primit numele Klobusitzky, prezintă un stil neoeclectic, cu ancadramente şi coronamente specifice neobarocului, fiind proiectat de către arhitectul Pintér István. Intrarea principală este orientată către strada Republicii, aici fiind partea mai înaltă a clădirii. Ferestrele sunt mari şi rectangulare. Clădirea a fost terminată în 1926 şi este organizată sub forma aşa-numitelor case de raport, cu o curte interioară, parter destinat spaţiilor comerciale şi apartamente la etaje, cu camerele orientate către stradă. Dubla destinaţie, comercială şi locativă, s-a păstrat până în prezent. Deşi după 90 de ani faţadele îi sunt scorojite, imobilul rămâne unul din cele mai elegante de pe Corso. În 2017, Primăria a semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea clădirii, în valoare de 431.662 lei fără TVA, însă lucrările nu au demarat încă, estimându-se că muncitorii se vor apuca de treabă în toamnă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.