În ultimii ani, aproape fiecare copac tăiat în Oradea a fost subiect de dezbatere, dacă nu de ceartă. De o parte au fost ecologiştii, care au acuzat masacrarea zonelor verzi, de cealaltă Primăria, care a clamat necesitatea lucrărilor.
Ca să facă pace cu ecologiştii şi să protejeze "plămânii oraşului", municipalitatea a pregătit un regulament restrictiv privind tăierile şi toaletările de copaci. Supus acum dezbaterii publice, actul propune ca drujbele să nu mai poată atinge nicio creangă din oraş fără autorizaţia municipalităţii, indiferent dacă rădăcinile copacul cresc în parcurile publice ori în curţi private...
Reguli generale
"Regulamentul privind activităţile de tăiere, transport şi valorificare a lemnului rezultat din spaţiile verzi şi alte terenuri din afara fondului forestier naţional situate în intravilanul municipiului Oradea" a fost publicat pe site-ul Primăriei săptămâna trecută, pentru a putea fi studiat de orădeni. Dezbaterea publică este programată pe 7 octombrie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, iar până atunci toţi cei interesaţi pot transmite sugestii. "Aceasta este forma de regulament de la care pornim, urmând să-l modificăm, dacă este cazul, după dezbaterea publică", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice.
Regulamentul propus se referă la toţi copacii oraşului, adică atât la cei care cresc în spaţii publice, cât şi la cei de pe terenurile private, şi nu face o diferenţă între pomii fructiferi şi restul arborilor, semn că se aplică tuturor. Documentul stabileşte clar şi care copaci pot fi tăiaţi: cei uscaţi, cei bătrâni şi periculoşi pentru trecători, cei înclinaţi şi în pericol de prăbuşire, cei ai căror rădăcini afectează reţelele subterane sau fundaţiile, cei care sunt pe amplasamentul unei viitoare construcţii autorizate şi cei care afectează faţadele.
Tai, apoi plantezi
La articolul 4, regulamentul prevede că "toate lucrările de tăiere şi/sau intervenţie de orice fel în coroana arborilor şi arbuştilor (...) se fac în condiţiile legii, după solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de tăiere eliberate de către Primăria Municipiului Oradea".
Aşadar, oricine va dori să toaleteze sau să doboare un copac din oraş va trebui să ceară întâi acordul municipalităţii. În trei zile de la primirea solicitării, Primăria trebuie să trimită un specialist să verifice în teren situaţia şi să se pronunţe dacă tăierea ori toaletarea trebuie sau nu să se facă.
Dacă arborele creşte pe un teren privat, birocraţia se încheie aici. Procedura nu prevede o taxă concretă, dar solicitantul va fi obligat să planteze în schimb, pe cheltuiala lui, cinci copaci într-un loc indicat de Primărie.
Dezbateţi!
Dacă arborii tăiaţi sunt pe domeniul public, solicitantul (care poate fi o persoană fizică, o persoană juridică sau chiar Primăria) mai trebuie să obţină acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi pe cel al Ocolului Silvic Oradea. Silvicii vor marca arborii, la fel ca în păduri, apoi vor estima masa lemnoasă şi vor întocmi documentele de transport a lemnului. Pentru nuci şi castani comestibili se păstrează şi obligaţia deja existentă ca tăierea lor să aibă şi acordul Direcţiei pentru Agricultură.
Bineînţeles, regulamentul prevede şi amenzi: neobţinerea autorizaţiilor pentru tăieri poate costa o persoană fizică între 200 şi 500 lei, iar o persoană juridică între 500 şi 1.000 lei.
Orădenii nemulţumiţi de aceste reguli propuse sau care au idei de îmbunătăţire a lor sunt liberi să o facă, fie transmiţându-le până în 7 octombrie Direcţiei Tehnice a Primăriei, fie expunându-le chiar la dezbaterea publică.
LA NUMĂRAT
Copacii în recensământ
Între anii 2009 şi 2011, Primăria Oradea a întocmit cadastrul verde al municipiului, ce reprezintă o inventariere a tuturor spaţiilor verzi din oraş. Conform acestuia, Oradea număra la acea vreme 124.914 exemplare de copaci, 510 hectare de spaţii verzi amenajate şi alte 66 de hectare de spaţii verzi degradate. Cei mai mulţi copaci din oraş erau nucii, 6.924 la număr, urmaţi de corcoduşi (5.690), pruni (4.976) şi salcâmi (4.782).
VOX POP:
Printr-un regulament supus dezbaterii publice, Primăria propune ca niciun copac din Oradea, indiferent că este pe domeniul public sau în curţi private, să nu mai fie tăiat sau toaletat fără autorizaţie. Sunteţi de acord?
Da, foarte bine fac. În Olanda riști o amendă de lucrezi un an întreg ca sa o plătești, dacă te pui să-ți toaletezi un copac din propria curte.
Czobor Raul
Dacă vom sta după aprobări, toaletările de primăvară le vom face primăvara viitoare. Mă îndoiesc că are Primăria oameni să trimită la fiecare solicitare.
Andrei Popa
Da, pentru că nu vreau să locuiesc într-un oraş „beton”, fără oxigen. Copacii au fost podoaba oraşului şi nu au mai rămas prea mulţi. Vreau copaci!
Wagner Ildiko
E o prostie, în curtea mea plantez şi tai ce vreau. Cât durează aprobarea? Vecinului meu i-a nenorocit maşina o creangă pentru că nu a primit avizul în timp.
Silvia Garai
Da, sunt de acord, este o măsură corectă luată de Primărie. Oradea are nevoie de aer curat. Şi aşa ne poluează destul Nutrientul!
Cristian Marcel Goron
Personal, în spiritul libertăţii cetăţeanului, m-aş opune. Aş căuta alte soluţii eco, de exemplu noile construcţii să aibă obligaţia unui număr de copaci plantaţi.
Paul Butuc
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.