URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2014, 15:10

Colectarea selectivă, între realitate şi voinţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se discută mult în ultima perioadă despre colectarea selectivă a deşeurilor, în condiţiile în care, conform datelor Eurostat, în 2010 România a reciclat doar 1% din deşeuri, în timp ce Slovacia 9%, Polonia şi Ungaria 21%, ca să nu mai vorbim de Belgia cu o reuşită de 58%, Germania cu 62% sau Austria cu 63%.

În întreaga lume, selectarea deşeurilor a progresat extraordinar când cetăţeanul a fost stimulat şi nu s-a lăsat totul doar în sarcina spiritului civic. Pentru asta ne trebuie pârghii legislative, cea mai importantă fiind promovată anul trecut printr-o propunere de lege ce urmăreşte aplicarea principiului "pay as you throw" (plăteşti cât arunci) şi în cazul deşeurilor. În prezent, colectarea acestora este singurul serviciu public plătit pe persoană, nu după cantitatea produsă sau consumată, cum se întâmplă în cazul energiei electrice, gazului, apei şi canalizării.

Sistemul "plăteşti cât arunci" e simplu şi aplicat de mulţi ani în Vestul Europei. Consumatorul cumpără saci prefabricaţi, în al căror preţ se include dreptul de a arunca cantitatea sau volumul de deşeuri ce încape în acel sac. În cazul în care consumatorul colectează selectiv în saci de un anumit tip deşeurile nereciclabile şi în alte tipuri de saci deşeurile reciclabile, întrucât colectarea selectivă este gratuită, poate ajunge să plătească pentru serviciul de salubritate un tarif redus chiar la jumătate faţă de cât plăteşte necolectând selectiv. Repet, nu este o invenţie personală, ci un sistem care funcţionează în Occident şi pe a cărui generalizare insistă şi comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Ştim ce avem de făcut şi totul pare realizabil. Atunci de ce spun majoritatea decidenţilor de azi că România nu e pregătită pentru un asemenea sistem şi nu poate fi aprobată propunerea legislativă? Poate azi nu e, poate nu toate oraşele sunt pregătite, recunosc. Dar sunt sigur că în unele oraşe s-ar putea implementa un asemenea sistem, care să fie extins apoi în toată ţara. Trebuie numai să vrem.

Cseke Attila
deputat UDMR


VOCEA STRĂZII

Cum aţi prefera să fie tarifată ridicarea deşeurilor: pe persoană, ca în prezent, ori pe cantitatea aruncată, având în vedere că reciclabilele se colectează gratuit?

Eu cred că mai bine ar fi la cantitate, poate am ieşi mai ieftin. Nu cred că aş arunca atât de mult încât să depăşesc cât plătesc acum, cu tariful pe persoană.
Liviu Buciuman, 42 ani, tipograf

02_Ioana_Tipi_bihoreanul.jpgNu ştiu dacă ar fi mai ieftin, dar ştiu că reciclarea ar trebui încurajată în Oradea. În Statele Unite nici nu se ridică gunoaiele dacă în prealabil n-au fost sortate.
Ioana Tipi (foto), 21 ani, studentă

Pentru pensionarii singuri cred că ar fi mai bine să se tarifeze pe cantitatea aruncată, căci sigur nu ar aduna atât de mult încât să fie mai scump ca acum.
Szababos Gheorghe, 74 ani, pensionar

E mai bine pe persoană. Cum s-ar verifica exact cât din container am umplut eu şi m-ar asigura firma că nu m-a taxat mai mult decât a ridicat?
Ecaterina Lucaci, 58 ani, pensionară

02_Sorin_Ghent_bihoreanul.jpgSistemul plăţii în funcţie de cantitatea aruncată de deşeuri ar funcţiona, zic eu, doar dacă orădenii ar recicla constant şi mai mult.
Sorin Ghenţ (foto), 25 ani, student

Eu cred că ar trebui să rămână ca acum. Sunt mulţumită cât plătesc. Nu sunt convinsă că ar ieşi mai ieftin dacă s-ar tarifa pe cantitatea aruncată.
Livia Codleanu, 58 ani, lucrător comercial

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai,vai..
Aista care a DESFINTAT 58 de spitale amu se ocupa de gunoaie selectate..Multe succesuri mai PISHTA!
Postat 11 Februarie 2014, 08:52 de gheorghe@sandor
raspuns
SI daca nu l-ar colecta ai merge tu cu deseurile si le-ai vinde la fiecare in parte (constructori de drumuri, fabrici de mase plastice, unitati de topire a metalului, etc, etc)?
Postat 10 Februarie 2014, 17:12 de ban
Colectarea selectiva e o afacere in toata lumea!
Odata selectate si apoi prelucrate ca materie prima, gunoiul se vinde la constructori de drumuri, fabrici de mase plastice, unitati de topire a metalului, etc, etc. Atunci mie, care dau gunoiul la operator, de ce nu-mi recunoaste nimeni nici un merit si nu-mi da un leu spre exemplu ca retur la factura lunara, si numai ma incaseaza ca sa faca doar firma de salubritate profit? Asa ca, mai lasati sustinerea cu selectarea deseurilor, ca e munca noastra, a clientilor care producem gunoi ca materie prima, fara sa fim recompensati! Adica voluntariat! Eu nu mai fac voluntariat pentru bunastarea smecherilor!
Postat 09 Februarie 2014, 19:18 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON