URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2015, 11:56

Au îmbulinat-o! RER Ecologic Service „pedepseşte” cu buline roşii firmele orădene care nu colectează selectiv

Au îmbulinat-o! RER Ecologic Service „pedepseşte” cu buline roşii firmele orădene care nu colectează selectiv PE DATA VIITOARE! Utilajele RER Ecologic Service dedicate colectării selective a deşeurilor nu golesc recipientele dedicate fracţiei uscate dacă în ele sunt şi deşeuri menajere. Acestea rămân pe loc, până când pe stradă ajung utilajele pentru colectarea menajeră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la toţi clienţii orădeni, persoane fizice şi juridice deopotrivă, RER Ecologic Service ridică gratuit fracţia uscată, adică deşeurile care pot fi reciclate (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu), tocmai pentru a-i încuraja pe toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv.

Însă unele firme orădene încearcă să fenteze operatorul de salubritate şi aruncă deşeurile menajere în containerele dedicate reciclabilelor, numai ca să scape de ele gratuit. Muncitorii RER Ecologic Service nu cad, însă, în capcană şi nu adună pseudo-reciclabilele, care ar compromite şi deşeurile colectate corect.

Fenta din container

În ultimele luni, tot mai multe companii din oraş au solicitat RER Ecologic Service să le schimbe cel puţin unul din recipientele deţinute pentru deşeurile menajere în container pentru deşeuri reciclabile. Iniţiativa ar fi lăudabilă, dacă firmele ar demonstra că pun preţ pe colectarea selectivă. În realitate, însă, după cum au depistat muncitorii RER Ecologic Service, multe din aceste societăţi nu fac altceva decât să „mascheze” deşeurile menajere în containerele galbene, doar ca să nu plătească pentru colectarea lor.

O dovadă este şi faptul că, în ciuda multelor solicitări de acest gen, cantităţile de deşeuri menajere adunate de RER Ecologic Service din oraş nu au scăzut. Deci firmele nu au mai puţine gunoaie, ci doar le „dosesc”.

Bulină cu mesaj

Odată amestecate cele două fracţii, deşeurile reciclabile nu mai pot fi valorificate. Este evident că o hârtie pe care a curs ulei sau alte lichide nu mai are cum fi reciclată. Tocmai de aceea, muncitorii RER Ecologic Service de pe traseele de colectare a deşeurilor reciclabile, care se parcurg în zile diferite de cele în care se ridică deşeurile menajere, nu colectează fracţia uscată contaminată.

În schimb, pe fiecare container dedicat reciclabilelor, dar care are în el resturi menajere, lipesc de acum înainte o bulină roşie, care îi anunţă pe patronii firmelor că deşeurile aruncate sunt neconforme, drept urmare nu au fost colectate. Ele vor fi luate doar de utilajele care adună deşeuri menajere, la următoarea colectare, şi vor fi şi facturate ca atare. Aşa cum, de altfel, este corect...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pacaleala
Cand toate firmele care colecteaza deseuri reciclabile platesc pentru respectivele deseuri, vine RER-ul si imi scoate ochii ca le colecteaza gratuit,cand ar trebui sa iau bani pe ele. Si tot RER-ul e ofensat. Serios?! Si apropo, s-au bagat bani in statia de sortare. Sa si le sorteze daca nu platesc ca ceilalti. Sau sa plateasca. Sau sa reduca pretul pe fractia umeda daca se face colectare selectiva. Asa cum e un vest. Si sa mai termine cu mulsul banilor de la populatie cu ajutorul primariei.
Postat 02 Iulie 2015, 00:27 de seby1977
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON