URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2017, 15:54

Bolile cu transmitere sexuală la femei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deoarece bolile cu transmitere sexuală afectează disproporţionat femeile şi nou-născuţii, prevenirea acestora este un important obiectiv pentru sănătatea femeilor. Multe din aceste boli sunt transmise mai frecvent de la bărbaţi la femei decât de la femei la bărbaţi. Diagnosticul este mai dificil la femei datorită simptomelor nespecifice şi sensibilităţii mai reduse a testelor de laborator. Cel mai important este faptul că femeile şi nou-născuţii au un risc mult mai mare decât bărbaţii de a face boli cronice sau de a rămâne cu urmări permanente.

La femei, bolile cu transmitere sexuală determină infecţii ale uretrei, colului uterin, vulvei şi vaginului, care se manifestă clinic prin simptome variate sau combinaţii între acestea. Cel mai frecvent se observă tulburări micţionale (disurie), iritaţie vulvară, durere în timpul actului sexual (dispareunie) şi secreţii vaginale abundente sau modificate. Tratamentul uretritei gonococice şi a celei cu Chlamydia (care deseori pot coexista) se face cu antibiotice specifice prescrise de medic. Infecţiile vulvo-vaginale sunt cele care determină cel mai frecvent tinerele femei să se prezinte la medic. Aceste boli pot lăsa sechele serioase şi pot creşte transmiterea sexuală a infecţiei cu HIV (SIDA). Cele mai frecvente infecţii vulvo-vaginale sunt tricomonaza vaginală, candidoza vulvo-vaginală şi vaginozele bacteriene.

Tricomonaza vaginală este determinată de un parazit numit Trichomonas vaginalis care determină scurgeri vaginale deseori de culoare galbenă şi urât mirositoare, disurie şi dispareunie; se tratează cu metronidazol după scheme prescrise de medic, fiind important tratamentul concomitent al tuturor partenerilor sexuali pentru prevenirea reinfecţiilor. Vaginozele bacteriene sunt în prezent considerate ca factori de risc în naşterile premature şi complicaţiile asociate, tratamentul lor fiind indicat de medic, nefiind necesar şi tratamentul partenerilor. Candidoza vulvo-vaginală este o infecţie fungică determinată de Candida albicans care produce prurit vulvar şi o secreţie vaginală albă; tratamentul se face cu antibiotice imidazolice administrate intravaginal, sau uneori oral, la indicaţia medicului.

ATENŢIE! Oricare dintre simptomele descrise, dar în special apariţia unei scurgeri, impune prezentarea la medic. Este utilă educaţia sexuală cât mai precoce a tinerelor şi evitarea comportamentului sexual cu risc. Gravidele cu simptome de boală cu transmitere sexuală vor fi diagnosticate şi tratate diferenţiat, pentru evitarea infecţiei la făt.

REŢINEŢI! Tricomonaza a fost asociată cu o creştere de aproximativ 2 ori a riscului de infecţie cu HIV, iar candidoza poate apărea la femeile cu SIDA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON