Deoarece bolile cu transmitere sexuală afectează disproporţionat femeile şi nou-născuţii, prevenirea acestora este un important obiectiv pentru sănătatea femeilor. Multe din aceste boli sunt transmise mai frecvent de la bărbaţi la femei decât de la femei la bărbaţi. Diagnosticul este mai dificil la femei datorită simptomelor nespecifice şi sensibilităţii mai reduse a testelor de laborator. Cel mai important este faptul că femeile şi nou-născuţii au un risc mult mai mare decât bărbaţii de a face boli cronice sau de a rămâne cu urmări permanente.
La femei, bolile cu transmitere sexuală determină infecţii ale uretrei, colului uterin, vulvei şi vaginului, care se manifestă clinic prin simptome variate sau combinaţii între acestea. Cel mai frecvent se observă tulburări micţionale (disurie), iritaţie vulvară, durere în timpul actului sexual (dispareunie) şi secreţii vaginale abundente sau modificate. Tratamentul uretritei gonococice şi a celei cu Chlamydia (care deseori pot coexista) se face cu antibiotice specifice prescrise de medic. Infecţiile vulvo-vaginale sunt cele care determină cel mai frecvent tinerele femei să se prezinte la medic. Aceste boli pot lăsa sechele serioase şi pot creşte transmiterea sexuală a infecţiei cu HIV (SIDA). Cele mai frecvente infecţii vulvo-vaginale sunt tricomonaza vaginală, candidoza vulvo-vaginală şi vaginozele bacteriene.
Tricomonaza vaginală este determinată de un parazit numit Trichomonas vaginalis care determină scurgeri vaginale deseori de culoare galbenă şi urât mirositoare, disurie şi dispareunie; se tratează cu metronidazol după scheme prescrise de medic, fiind important tratamentul concomitent al tuturor partenerilor sexuali pentru prevenirea reinfecţiilor. Vaginozele bacteriene sunt în prezent considerate ca factori de risc în naşterile premature şi complicaţiile asociate, tratamentul lor fiind indicat de medic, nefiind necesar şi tratamentul partenerilor. Candidoza vulvo-vaginală este o infecţie fungică determinată de Candida albicans care produce prurit vulvar şi o secreţie vaginală albă; tratamentul se face cu antibiotice imidazolice administrate intravaginal, sau uneori oral, la indicaţia medicului.
ATENŢIE! Oricare dintre simptomele descrise, dar în special apariţia unei scurgeri, impune prezentarea la medic. Este utilă educaţia sexuală cât mai precoce a tinerelor şi evitarea comportamentului sexual cu risc. Gravidele cu simptome de boală cu transmitere sexuală vor fi diagnosticate şi tratate diferenţiat, pentru evitarea infecţiei la făt.
REŢINEŢI! Tricomonaza a fost asociată cu o creştere de aproximativ 2 ori a riscului de infecţie cu HIV, iar candidoza poate apărea la femeile cu SIDA.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.