URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2018, 12:21

Poliţia Română are un nou şef: bihoreanul Ioan Buda

Poliţia Română are un nou şef: bihoreanul Ioan Buda foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţia Română are un nou şef, bihorean. Este vorba despre chestorul general de poliţie Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei de Frontieră Române. În trecut, acesta s-a confruntat cu mai multe suspiciuni de corupție, fiind indicat, în dosarul șpăgilor din vămi, drept una dintre „reginele” la care ajungea mita.

Potrivit Digi24.ro, Buda a fost împuternicit, marţi, pentru a îndeplini funcţia de inspector general al Poliţiei Române, după ce împuternicirea lui Cătălin Ioniţă în funcţie nu a mai fost prelungită.

″Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Cătălin Ioniţă, a solicitat ministrului Afacerilor Interne încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale”, informează un comunicat al MAI.

Cine este Ioan Buda

Ioan Buda are 54 de ani. Din decembrie 2016 până în prezent,a fost inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, funcţie pe care a ocupat-o şi în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2015, cu o pauză de un an, cât a fost secretar de stat în Ministerul afacerilor interne, înlocuindu-l pe Ilie Botoş. 

Anterior, chestorul Ioan Buda a fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, funcţie din care a fost promovat la Bucureşti, ca şef al instituţiei, în octombrie 2009, de fostul ministru bihorean Vasile Blaga.

Născut în 1964 în Maramureş, Buda a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea. Chestorul a ocupat din anul 2010 funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române.

Acesta a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea, unde a urmat un curs postuniversitar de Drept Penal şi un master în Administraţie Publică.

În 2004-2005, Buda a urmat un curs postuniversitar în management la Academia de Politie "Alexandru I. Cuza" şi tot aici a făcut un master în Managementul Strategic al Afacerilor Interne. În 2010, Ioan Buda a făcut un master la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" - Facultatea de Comandă şi Stat Major. 

„Regina” din vămi, „regele” de la chefuri

După cum BIHOREANUL a scris, în trecut, Ioan Buda a făcut obiectul unor suspiciuni de corupţie. În 2011, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţinea că în afacerea şpăgilor colectate din vămi erau două personaje cu statut de "regină", care ar beneficia de sumele de bani strânse din punctele de frontieră: şeful ANAF Sorin Blejnar, respectiv comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda. 

Numele lui Buda a fost vehiculat și într-un scandal produs în luna mai 2017, după ce un ziar a publicat imagini în care un frontierist orădean (omisarul-şef Aurelian Miu, şeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, eliberat din funcție) apărea îngenuncheat în fața mai multor persoane. Scenele, despre care ministrul de interne Carmen Dan spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut chiar în clădirea în care se află sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră. Carmen Dan declara, la câteva zile de la declanșarea scandalului, că „din verificările de până acum nu reiese foarte clar" dacă şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, era de faţă, dar „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”. „Mai sunt persoane de audiat, dar se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”, spunea ea, după care peste poveste s-a așternut liniștea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
adevar graieste Cris
erezii bihorel si l face regina cand e printesa creatia reginei mentionate mai jos(bihorelul primarului mi a sters un comentariu aidoma cu cel de jos,pun pariu ca la cei mentionati mai sunt si altii si vor fi pedepsiti dupa ce pleaca bufnita de la dna,pariul il pun ca o sa mi stearga iar si acest comentariu)!
Postat 27 Iunie 2018, 18:06 de User anonimizat
RE: adevar graieste Cris
Nu ţi-l ştergem, căci e un exemplu bun privind personalitatea "îmbărligată" al autorului :) PS N-ai decât să scrii ce vrei, câtă vreme respecţi regulile bunului simţ.
Postat 27 Iunie 2018, 18:10 de Moderator
Urmează la bucate adevăratul bihorean, Vasile Blaga.
Guvernul "din umbră" al lui Orban, mare conducător la PNL, are deja o listă de miniștri, unde la interne ar putea fi chiar fostul sef al lui Buda, colectorul care a fost adevarata "regina a vamilor", liderul mafiotilor din zona Beius+Stei care au ocupat judetul si la care s-a afiliat si edilul sef de la Oradea, dar si multi altii pe parcurs.
Postat 27 Iunie 2018, 08:57 de CrisDumi
imputernicit
Bihoreanul nascut in Maramures
Postat 26 Iunie 2018, 15:32 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7397 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON