Poliţia Română are un nou şef, bihorean. Este vorba despre chestorul general de poliţie Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei de Frontieră Române. În trecut, acesta s-a confruntat cu mai multe suspiciuni de corupție, fiind indicat, în dosarul șpăgilor din vămi, drept una dintre „reginele” la care ajungea mita.
Potrivit Digi24.ro, Buda a fost împuternicit, marţi, pentru a îndeplini funcţia de inspector general al Poliţiei Române, după ce împuternicirea lui Cătălin Ioniţă în funcţie nu a mai fost prelungită.
″Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Cătălin Ioniţă, a solicitat ministrului Afacerilor Interne încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale”, informează un comunicat al MAI.
Cine este Ioan Buda
Ioan Buda are 54 de ani. Din decembrie 2016 până în prezent,a fost inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, funcţie pe care a ocupat-o şi în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2015, cu o pauză de un an, cât a fost secretar de stat în Ministerul afacerilor interne, înlocuindu-l pe Ilie Botoş.
Anterior, chestorul Ioan Buda a fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, funcţie din care a fost promovat la Bucureşti, ca şef al instituţiei, în octombrie 2009, de fostul ministru bihorean Vasile Blaga.
Născut în 1964 în Maramureş, Buda a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea. Chestorul a ocupat din anul 2010 funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române.
Acesta a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea, unde a urmat un curs postuniversitar de Drept Penal şi un master în Administraţie Publică.
În 2004-2005, Buda a urmat un curs postuniversitar în management la Academia de Politie "Alexandru I. Cuza" şi tot aici a făcut un master în Managementul Strategic al Afacerilor Interne. În 2010, Ioan Buda a făcut un master la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" - Facultatea de Comandă şi Stat Major.
„Regina” din vămi, „regele” de la chefuri
După cum BIHOREANUL a scris, în trecut, Ioan Buda a făcut obiectul unor suspiciuni de corupţie. În 2011, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţinea că în afacerea şpăgilor colectate din vămi erau două personaje cu statut de "regină", care ar beneficia de sumele de bani strânse din punctele de frontieră: şeful ANAF Sorin Blejnar, respectiv comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda.
Numele lui Buda a fost vehiculat și într-un scandal produs în luna mai 2017, după ce un ziar a publicat imagini în care un frontierist orădean (omisarul-şef Aurelian Miu, şeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, eliberat din funcție) apărea îngenuncheat în fața mai multor persoane. Scenele, despre care ministrul de interne Carmen Dan spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut chiar în clădirea în care se află sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră. Carmen Dan declara, la câteva zile de la declanșarea scandalului, că „din verificările de până acum nu reiese foarte clar" dacă şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, era de faţă, dar „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”. „Mai sunt persoane de audiat, dar se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”, spunea ea, după care peste poveste s-a așternut liniștea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.