Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seara că România va intra în stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare.
"Este foarte important ca măsurile să fie luat la timp, iar pentru a face posibilă această luptă, cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare", a declarat, sâmbătă seara, şeful Statului.
"Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus", a continuat Iohannis.
Preşedintele României s-a adresat în declaraţia sa direct cetăţenilor, făcând apel la aceştia să respecte regulile.
"Dar, dragi români, autorităţile îşi fac treaba, Guvernul şi-a făcut treaba şi până acuma foarte bine, dar singuri nu vom reuşi să facem decât o o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor, să respectaţi regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare. Ştiu că acest lucru este puţin mai greu. Şi, da, avem nevoie să vă informaţi corect, din surse publice, direct de la autorităţi", a afirmat acesta.
În fine, președintele a spus că "numai împreună vom reuşi să trecem peste această criză".
OUG 1/1999 stabileşte că "Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre".
Instituirea stării de urgenţă este instituită de Constituţia României şi reglementată de OUG 1 din 1999. Starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă de maximum 30 de zile.
Pe durata stării de urgenţă, instituită în cazul iminenţei producerii ori producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi în coordonarea primului-ministru, informează G4Media.ro.
Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns, cu excepţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale prevăzute la art. 3^2, numai în măsura în care situaţia o cere şi cu respectarea art. 53 din Constituţia României, republicată.
La instituirea stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgenţă.
Când este instituită starea de urgenţă, autorităţile pot lua măsuri ca:
- închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.
- rechiziţionarea de bunuri, potrivit legii
- să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
- să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
- să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;
- să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
- să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate
- să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute
Nu este obligatoriu ca toate aceste măsuri să fie luate.
Potriit legii, în termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.
UPDATE:
Guvernul României a făcut precizări pe marginea stării de urgenţă, arătând că "NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu".
Reprezentanţii Guvernului mai spun că "vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.