URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2017, 22:49

Conflict între Dragnea şi Grindeanu: Şeful PSD plănuieşte o schimbare a propriului Guvern

Conflict între Dragnea şi Grindeanu: Şeful PSD plănuieşte o schimbare a propriului Guvern foto: Gândul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tensiune crescută în PSD. După ce premierul Sorin Grindeanu a scris că România are nevoie de stabilitate şi nu de o criză politică pe care ar putea-o genera o schimbare a Guvernului, Liviu Dragnea i-a transmis că stabilitatea nu stă într-o singură persoană. „Eu nu împing pe nimeni din barcă, dar când eşti într-o barcă, trebuie să fii atent să nu te zgudui prea tare şi să cazi singur din ea”, a comentat liderul PSD.

Şeful PSD a anunţat că analiza activităţii guvernului s-a încheiat şi a constatat că multe măsuri din programul de guvernare care nu au fost implementate. Dragnea a spus că se va decide în următoarele zile dacă se va face o remaniere şi nu a exclus o schimbare în bloc a actualului guvern în frunte cu Grindeanu. „Nu vreau să ajungem la această soluţie. Dacă ajungem însă la concluzia asa, o să facem şi asta, dar eu nu mi-aş dori”, a arătat Dragnea.

Grindeanu: Nu e nevoie de schimbări

Premierul Sorin Grindeanu a postat, duminică seara, pe contul său de Facebook, în contextul informaţiilor apărute privind schimbarea sa din funcţie, un apel la stabilitate şi predictibilitate, în care arată că nu e nevoie de noi „schimbări”, noi „crize politice” şi „eventual alte alegeri”.

„România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care ne pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate. Votul din decembrie 2016 ne-a arătat că şi românii vor acelaşi lucru: un Guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil. Această încredere pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri - într-un cuvânt INSTABILITATE”, a scris Grindeanu pe Facebook.

El a arătat că vizita lui Klaus Iohannis în SUA a relansat parteneriatul strategic cu SUA, iar întâlnirile pe care le-a avut în Israel, Austria, Franţa şi Croaţia şi contactele cu oficiali UE fac parte din acest efort de a merge în aceeaşi direcţie, aceea de a arăta că România este capabilă să-şi respecte promisiunile şi că investitorii pot avea încredere în România.

„Depinde de noi să arătăm că suntem o naţiune unită şi determinată să meargă pe drumul cel bun. Cred că dialogul între Preşedinţia României, Senat, Camera Deputaţilor si Guvern este important. Ca români, avem în faţă aceste oportunităţi. Doar trebuie să avem suficientă maturitate politică şi viziune să şi profităm de ele. De aceea, România are nevoie de stabilitate si predictibilitate!”, a adăugat Grindeanu.

Vestitoarea Firea îl bănuieşte pe Iohannis

Primarul general Gabriela Firea a descris, sâmbătă, un scenariu privind schimbarea integrală a Guvernului Grindeanu, în care majoritatea parlamentară actuală îi va prezenta şefului statului un nou candidat de premier, care ar putea fi o femeie din actualul Executiv sau din Parlament.

Firea a participat sâmbătă seara la România Tv, unde a precizat că actualul premier nu a mai participat de câteva luni la şedinţele de partid şi că relaţia dintre acesta şi liderul PSD Liviu Dragnea s-a „răcit”. „La început (Sorin Grindeanu, nr.) a înţeles rolul său - anume că reprezintă o funcţie numită. A înţeles că trebuie să aibă o relaţie puternică cu coaliţia, cu Liviu Dragnea şi domnul Tăriceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de consultarea cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce e acel altceva”, a spus Firea.

„Noi (colegii de partid, n.r) îi asiguram, cum se spune neacademic, spatele politic (...) În momentul în care nu a mai considerat util spatele - metaforic vorbind - politic, înseamnă că are un alt spate poate”, a adăugat Firea. Întrebată dacă şeful statului, Klaus Iohannis, este acest „spate” şi dacă premierul Grindeanu se duce la Cotroceni şi se consultă mai des cu Iohannis decât cu Dragnea, Firea a răspuns: „Sper că nu e aşa. Ar fi păcat dacă consideră că e mai util sfatul altcuiva decât cel al colegilor de partid”.

“Astea nu sunt funcţii pe viaţă”

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, săptămâna trecută, că raportul de evaluare a implementării programului de guvernare va fi finalizat duminică seara, el menţionând că va merge în CExN al PSD săptămana viitoare, cu o propunere, iar CExN va decide privind măsurile care vor fi luate. El a arătat că există întârzieri în implementarea programului şi trebuie identificate cauzele.

„Deocamdată nu ştim dacă vom propune schimbări în Guvern, indiferent despre cine ar fi vorba din Guvern”, a mai susţinut liderul PSD, apreciind că schimbarea Guvernului Grindeanu nu va genera o criză politică, dar a adăugat: „Dar nu cred că ajungem acolo. Sau...cine ştie?”.

Duminică, liderul PSD  a precizat că evaluarea Guvernului Grindeanu a ajuns la final, arătând că luni va finaliza concluziile. „Evaluarea a ajuns la final. Noaptea asta lucrăm să o ordonăm, mâine (luni, n.r.) finalizăm concluziilele şi pachetul de propuneri”, a spus Dragnea, arătând că evaluarea a constat în „scanarea” promisiunilor din programul de guvernare şi aprecierea stadiului de îndeplinire pentru fiecare în parte. Liderul PSD a susţinut că sunt multe măsuri din programul de guvernare care nu au fost implementate, iar discuţiile cu miniştrii continuă luni şi marţi.

„Românii nu au votat un membru al guvernului sau altul, ci programul de guvernare. Unii (miniştri, n.r.) se pot agăţa în mintea lor de funcţii. Le-am spus că astea nu sunt funcţii pe viaţă”, a mai arătat Dragnea, spunând că nu ia în calcul faptul ca unii miniştri să refuze să plece în urma evaluării. 

Mai mult, Dragnea a creionat profilul premierului capabil să îndeplinească programul de guvernare al PSD, menţionând că acesta trebuie să fie un „om nebun de harnic”, care să nu se lase pe „tânjală”,  indiferent dacă este bărbat sau femeie, fiindcă “nu ai voie în niciun minut să te laşi pe tânjală, pentru că dacă te laşi tu, se lasă ministrul 5 minute, secretarul de stat o oră şi funcţionarii câteva ore”. 

Dragnea: Stabilitatea nu stă într-o persoană

Liderul PSD Liviu Dragnea a răspuns, duminică seara, apelului premierului Sorin Grindeanu la stabilitate şi predictibilitate, subliniind că stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană.

„Azi noapte am vorbit ultima oară cu premierul. Rămân puţin suprins de declaraţie, dar cu tot calmul pe care îl am spun că e greu să îmi spună mie cineva că eu nu ţin la stabilitatea unei ţări. Nimeni nu poate să-mi spună lucrul ăsta”, a spus Dragnea la România Tv, întrebat despre apelul lui Grindeanu.

El a arătat, referindu-se la afirmaţia premierului privind „alte alegeri”, că nu este cazul şi nu este vorba de a avea alte alegeri. „În afară de aceste afirmaţii, predicţii, ar trebui să ne uităm la programul de guvernare. Săptămâna viitoare vom adopta decizii în CExN – poate fi o decizie ca Guvernul să rămână aşa cum e, sau pot apărea schimbări”, a mai spus Dragnea.

El l-a ironizat pe Grindeanu, arătând că nu are experienţa politică a acestuia, dar atrăgându-i atenţia că stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană. „Eu nu am experienţa politică a premierului. (...) Eu nu am vorbit de persoane în campanie. Stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană”, a subliniat Dragnea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON