URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Aprilie 2020, 20:30

Când se vor relaxa restricţiile de circulaţie? Autorităţile spun că nu prea curând

Când se vor relaxa restricţiile de circulaţie? Autorităţile spun că nu prea curând sursa foto: www.rawpixel.com

În timp ce mai multe ţări europene au anunţat că vor ridica o parte din restricţiile impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, iar directorul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu Cercel, s-a grăbit să anunţe un plan pentru perioada de după relaxarea măsurilor din România, autorităţile spun că în perioada imediat următoare nu se pune problema schimbării regulilor din ţara noastră.

Streinu Cercel, cu gândul la „Vacanţa Mare”

Fără să fie clar dacă cineva i-a cerut asta, doctorul Adrian Streinu Cercel, director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, a propus, luni, un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială.

Streinu Cercel şi-a intitulat planul “Programul “Vacanţa Mare” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19” şi, în ciuda numelui bizar ales, a propus o regulă dură pentru românii care au peste 65 de ani: izolarea lor completă pentru o perioadă de 3 luni, izolare care ar urma să se facă la domiciliu sau prin relocare într-o casă liberă ori relocare instituţionalizată.

Pentru românii care au între 40 şi 65 de ani, şeful Institutului „Matei Balş” a propus „izolare totală acolo unde e posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30”.

Adrian Streinu CercelChiar dacă e de profesie medic, Streinu Cercel (foto), un apropiat al PSD, a propus şi măsuri organizatorice, precum „constituirea Guvernului anti-pandemie”, şi financiare, fără a argumenta cum ar putea fi ele implementate ori care vor fi efectele: „TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate pentru toată lumea. Industria alimentară va funcţiona non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare etc vor funcţiona non-stop și toate costurile vor fi decontate de Stat nu de cetăţeni”.

Potrivit Digi24, dr. Streinu Cercel a confirmat că documentul este o propunere oficială a Institutului „Matei Balş”, transmisă Guvernului României.

Nu în perioada imediat următoare

Proiectul lui Streinu Cercel n-a fost comentat direct de Guvern ori de alte autorităţi. În schimb, Grupul de Comunicare Strategică a transmis o serie de precizări cu privire la propunerile referitoare la eventuale măsuri de relaxare a restricţiilor, arătând că o asemenea decizie nu este încă luată în calcul.

„Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară”, a transmis GSC.

Autorităţile arată că dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.

„În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”, a mai transmis GSC.

Totodată, într-un interviu la Digi24, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că sub nicio formă nu se poate vorbi acum de relaxarea măsurilor din România. Potrivit acestuia, ţara nu a atins încă vârful pandemiei, iar următoarele 7-10 zile sunt foarte importante, în analiza evoluţiei pandemiei.

Ce fac alţii

Pe de altă parte, mai multe ţări europene au anunţat că vor ridica o parte din restricţii, pentru a da o gură de aer economiei. Trebuie menţionat însă că unele din aceste state au impus măsuri mai dure decât România.

De pildă, în Germania, începând de luni, s-au redeschis magazinele mici, iar din 4 mai se doreşte redeschiderea şcolilor şi a saloanelor de coafură. În Italia, s-au redeschis librăriile, spălătoriile şi unele benzinării, în Austria s-au redeschis magazinele mici şi grădinile publice, iar în Danemarca au început să funcţioneze iar şcolile primare. Franţa şi-a propus un plan de relaxare începând din 11 mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
helen
astia nu sant normali ,nau putut face ca an 2008 si au gasit solutia pt o criza ca baieti destepteti sa poata duce preturile an jos ,ce criza planeta a mers an concediu 2 luni dupa concediu se merge iar la munca dar sa andatorat statul si trebe platite datorile,asa ca noi negri mergem la boier pe plantatie sa platim datoriile
Postat 21 Aprilie 2020, 11:34 de todo
Nivelul de pupincurism al lui Cercel a atins o cotă nemaiîntâlnită în sistemul medical !?! El vrea să facă un preambul la "textul" de alarmare a lui Johannis de la finalul acestei săptămâni !?!
Rata mortalității din România, cu acest Covid, a crescut cu 0,05% și nu va depăși 0,6% pe acest an, în condițiie în care media anuală a ultimelor 3 decenii a fost de 1,1% din motive diverse, naturale și deja cunoscute !?! Halal pandemie !?! Autoritățile românești habar n-au când se vor relaxa treburile ... pentru că băncile și multinaționalele abia acum își fac calculele și vor spune "stop", începând din data de ***** ... dați drumul la libera circulație pentru toate bunurile și persoanele care au calitatea de slugi în "colonie" !?!
Postat 21 Aprilie 2020, 09:45 de CrisDumi
CasaPoporului
Asta âi an totalitate pentru clientela bihoreanului, ovi d pop si razvan coloja - ciuma fesenista care anca ne bintuie si sa ne subjuge
Postat 21 Aprilie 2020, 07:34 de huplea
vai de tine bosorogule
tu chiar crezi ca va funcționa asa ? esti debil de tot.
Postat 20 Aprilie 2020, 21:41 de mata
Strain de toate
Omu' a luat-o rau pe aratura. Ipotetic.. daca se aplica toate aceste aberatii, statul nu va mai putea functiona si va intra in colaps pana la sfarsitul anului. Asta dupa ce populatia va ajunge la limita saraciei sau chiar pe strada, acolo unde sunt credite ipotecare.
Postat 20 Aprilie 2020, 21:37 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON