URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2017, 10:10

Bodog la raport: Peste 220.000 de copii nevaccinaţi şi nu există stocuri de vaccinuri, în caz de epidemie

Raportul prezentat de ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, premierului Mihai Tudose, privind vaccinările din România este îngrijorător: peste 220.000 copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani sunt nevaccinaţi şi deşi în ultimul an rujeola a provocat 32 de morţi în ţară, nici măcar acum România nu are stocuri de vaccinuri în caz de epidemie.

Rujeola a afectat mai ales din judeţele din vestul ţării, respectiv Caraş-Severin, Arad şi Timiş, unde ”acoperirea vaccinală a fost printre cele mai reduse (puţin peste 50% din copiii eligibili au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin ROR)”, după cum a precizat MS.

Ministrul Sănătăţii menţionează în raport că mortalitatea înregistrată este de patru cazuri la o mie de copii, ”mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii”, scrie news.ro.

Potrivit raportului, printre punctele slabe ale programului de vaccinare se numără lipsa de stocuri de vaccin pentru intervenţia în situaţii de epidemie, lipsa unui buget dedicat intervenţiei în situaţii de urgenţă, lipsa personalului antrenat pentru intervenţie, dar şi lipsa unei proceduri standard pentru intervenţiile de urgenţă, a unei evidenţe clare a copiilor eligibili la vaccinare şi a numărului de persoane înscrise la medicul de familie, precum şi capacitatea limitată de diagnostic microbiologic sau molecular.

Aşadar, ministrul Bodog recunoaşte că nici acum România nu are stocuri de vaccinuri pentru intervenţie în situaţii de epidemie, deşi în nenumărate alte rânduri PSD-istul a spus că "problema vaccinurilor" a fost rezolvată în România. 

Printre punctele slabe menţionate în raport se mai numără un management bicefal şi insuficient coordonat al programului naţional de vaccinare, personal insuficient pentru gestionarea PNV, cât şi vulnerabilitatea lanţului de depozitare şi distribuire al vaccinurilor. 

Pentru aceste neajunsuri, Bodog a demis conducerea a cinci Direcţii de Sănătate Publică şi le-a dat avertismente scrise tuturor celorlalţi directori. Aşadar, şi-au pierdut funcţiile directorii şi directorii adjuncţi de la DSP Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov.

Cât despre funcţia sa, se pare că deocamdată şi-o păstrează. Deşi surse guvenamentale au declarat pentru jurnalişti din Bucureşti, în mai multe rânduri, că scaunul lui Bodog se clatină, premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că nu-l demite pe Bodog "nici azi, nici mâine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pfff
...daca nu murim de moarte naturala, asa cum prevad ''legile naturii'', atunci sa murim de frica sau de spaima. Dumnezeule cum ne mai suporti?!
Postat 27 Iulie 2017, 12:46 de Maricel
Lasă nea' Bodog
Ca ministru și medic, sigur ai acces la datele reale ale problemei: rujeola, o boală dealtfel nefatală a copilăriei, a izbucnit în comunitățile de țigani, unde igiena și hrana sănătoasă nu sunt tocmai reguli de creștere a copiilor. Cei care au murit, sufereau de condiții medicale grave preexistente, după cum s- mai raporta prin ziarele locale de către medici care onești. De ce vrei tu să subminezi sănătatea copiilor români cu debilitantele vaccinuri, tu mare oficial însărcinat cu promovarea ei - te lasă conștiința să dormi?
Postat 27 Iulie 2017, 12:37 de Oarecine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON