Raportul prezentat de ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, premierului Mihai Tudose, privind vaccinările din România este îngrijorător: peste 220.000 copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani sunt nevaccinaţi şi deşi în ultimul an rujeola a provocat 32 de morţi în ţară, nici măcar acum România nu are stocuri de vaccinuri în caz de epidemie.
Rujeola a afectat mai ales din judeţele din vestul ţării, respectiv Caraş-Severin, Arad şi Timiş, unde ”acoperirea vaccinală a fost printre cele mai reduse (puţin peste 50% din copiii eligibili au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin ROR)”, după cum a precizat MS.
Ministrul Sănătăţii menţionează în raport că mortalitatea înregistrată este de patru cazuri la o mie de copii, ”mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii”, scrie news.ro.
Potrivit raportului, printre punctele slabe ale programului de vaccinare se numără lipsa de stocuri de vaccin pentru intervenţia în situaţii de epidemie, lipsa unui buget dedicat intervenţiei în situaţii de urgenţă, lipsa personalului antrenat pentru intervenţie, dar şi lipsa unei proceduri standard pentru intervenţiile de urgenţă, a unei evidenţe clare a copiilor eligibili la vaccinare şi a numărului de persoane înscrise la medicul de familie, precum şi capacitatea limitată de diagnostic microbiologic sau molecular.
Aşadar, ministrul Bodog recunoaşte că nici acum România nu are stocuri de vaccinuri pentru intervenţie în situaţii de epidemie, deşi în nenumărate alte rânduri PSD-istul a spus că "problema vaccinurilor" a fost rezolvată în România.
Printre punctele slabe menţionate în raport se mai numără un management bicefal şi insuficient coordonat al programului naţional de vaccinare, personal insuficient pentru gestionarea PNV, cât şi vulnerabilitatea lanţului de depozitare şi distribuire al vaccinurilor.
Pentru aceste neajunsuri, Bodog a demis conducerea a cinci Direcţii de Sănătate Publică şi le-a dat avertismente scrise tuturor celorlalţi directori. Aşadar, şi-au pierdut funcţiile directorii şi directorii adjuncţi de la DSP Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov.
Cât despre funcţia sa, se pare că deocamdată şi-o păstrează. Deşi surse guvenamentale au declarat pentru jurnalişti din Bucureşti, în mai multe rânduri, că scaunul lui Bodog se clatină, premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că nu-l demite pe Bodog "nici azi, nici mâine".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.