URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2017, 17:48

Zilele Sfântului Ladislau, o nouă ediţie: O săptămână cu peste 100 de evenimente, pentru unguri şi români deopotrivă

Între 18 şi 25 iunie, orădenii sunt invitaţi la o serie de evenimente ce vor avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, ediţia 2017. Deşi, în mod evident, programul îi are în prim-plan pe orădenii de etnie maghiară, organizatorii spun că îi aşteaptă la spectacole şi pe români.

"Dacă ar fi să descriu în câteva cuvinte, aş spune că este evenimentul care ne leagă. Ne leagă maghiari cu maghiari, indiferent de opţiunile politice şi religioase, ne leagă maghiarii de românii din oraş şi ne leagă pe noi orădenii de locuitorii din jurul oraşului. Încercăm să fim o punte culturală", a declarat Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţia Sfântul Ladislau, organizatoarea evenimentului, miercuri, într-o conferinţă de presă.

La întâlnirea cu jurnaliştii au participat şi viceprimarul Oradiei Florin Birta şi omologul său din Debreţin, Komolay Szabolcs, care au spus şi ei că îşi doresc să vadă toţi orădenii la aceste eveniment, ce va fi găzduit, aproape în totalitate, de Cetatea Oradea. "Noi, ca administraţie publică, îi considerăm orădeni pe toţi locuitorii acestui oraş, indiferent de etnia pe care o au. Pentru că suntem un oraş multietnic şi pentru că mai mult de 20% din populaţia oraşului o reprezintă etnia maghiară, noi susţinem orice eveniment cultural important pentru etnicii maghiari. De activitatea Sfântului Ladislau se leagă multe lucruri din istoria oraşului nostru, prin urmare este de datoria noastră de a susţine organizarea acestui eveniment, aceasta fiind o formă de respect faţă de cetăţenii oraşului nostru, indiferent de etnie", a spus Birta.

La rândul său, viceprimarul din Debreţin, Komolay Szabolcs, a vorbit despre lucrurile pe care le au în comun cele două oraşe. "Trecutul celor două oraşe le leagă strâns unul de altul. Existăm unul lângă celălalt de secole şi faptul că am devenit oraşe înfrăţite în 1991 ne uneşte şi mai mult. Una din personalităţile care ne leagă este regele Sfântul Ladislau", a spus Komolay.

Zilele Sfântului Ladislau vor deuta duminică, la ora 9.30, cu o tură de biciclete ce va porni din Cetatea orădeană şi se va încheia la Statuia Sfântului Ladislau din Biharkeresztes. Deschiderea oficială a evenimentului este programată însă pentru luni seară, la ora 19, la teatrul orădean.

Programul festivalului este încărcat, cu peste o sută de acţiuni diferite. Cel mai probabil, însă, un număr mare de participanţi vor atrage concertele de la finalul săptămânii viitoare, când pe scena din Cetate vor urca formaţiile Metropol şi Omega

Citeşte şi articolul: "Legendara formaţie Omega va concerta în iunie la Oradea. Solistul Kóbor János a venit mai repede să promoveze show-ul (VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dam o tura
Mari biciclisti ungurii astia, bravo lor!
Postat 14 Iunie 2017, 21:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON