URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2015, 18:01

După 12 ani, Alexandru Dabija regizează din nou la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi la teatru şi înainte de începerea noii stagiuni. La fel ca anul trecut, Teatrul Regina Maria programează, între 27 august şi 13 septembrie, o microstagiune de vară care va cuprinde opt reprezentaţii, dintre care două pentru copii. Unul dintre spectacole va fi o premieră regizată de Alexandru Dabija.

"Ne gândim la cei care vor să vină la teatru şi vara şi, ca atare, am programat o serie de spectacole pentru toate vârstele, la Sala Mare, Sala Arcadia şi la Moara Răsărit", a spus Victoria Balint, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Microstragiunea din acest an programează şi două premiere, una dintre ele urmând să aibă loc pe 8 septembrie, de la ora 19, într-un spaţiu neconvenţional: Moara Răsărit (strada Miron Costin nr. 21). Este vorba despre "Seara de ajun", scrisă de un autor contemporan de Anthony Neilson. "Regia este semnată de Ovidiu Caiţa, care a mai lucrat cu noi la Biloxi Blues. Piesa se încadrează în programul nostru de promovare a dramaturgiei contemporane. Autorul, Anthony Neilson, este jucat în mai toată lumea, inclusiv în România", a spus Victoria Balint.

Tot în stagiunea de vară, orădenii sunt invitaţi, pe 13 septembrie, la avanpremiera spectacolului "Livada de vişini", de Cehov, montat la Oradea de unul dintre cei mai mari regizori români contemporani, Alexandru Dabija, care nu a mai colaborat cu trupa orădeană de 12 ani ("Praf în ochi" – 2003). Dabija a montat spectacole la teatrele mari din Bucureşti, pe scene europene, precum şi în provincie, fiind nominalizat şi premiat de UNITER de mai multe ori. Cel mai recent, Alexandru Dabija a primit premiul UNITER în 2013 pentru regia spectacolului "Două loturi" de I.L. Caragiale.

"Unul dintre proiectele mari ale stagiunii viitoare, realizat de regizorul Alexandru Dabija, pe care-l aşteptăm de mulţi ani la Oradea. Este unul dintre cei mai importanţi, dacă nu cel mai important, regizor român contemporan. Este un maestru al lucrului cu actorii şi asta probabil că se va vedea în acest spectacol", a spus Victoria Balint.

Potrivit acesteia, "Livada de vişini" va fi un spectacol prezentat cu accente comice, aşa cum l-a şi scris autorul. "Provocarea acestui spectacol este faptul că toată lumea îl percepe ca pe o dramă, dar de fapt nu este aşa. Cehov a insistat în toate relatările lui că este o comedie. De la prima montare a lui Stanislavski (regizor şi teoretician rus al teatrului – n.r.) a acestui text s-a mizat pe o poveste tristă, însă ceea ce propune Dabija este revenirea la percepţia iniţială, cea a lui Cehov, şi găsirea comicului din spatele acestei poveşti", a mai spus Victoria Balint.

Avanpremiera spectacolului este programată pe 13 septembrie, de la ora 19, la Sala Mare, premiera oficială urmând să aibă loc pe 20 septembrie, în deschiderea Festivalului de Teatru Scurt. Biletele pentru stagiunea de vară a Teatrului Regina Maria s-au pus deja în vânzare la agenţie şi online pe biletmaster.ro.


STAGIUNEA DE VARĂ

Joi, 27 august, ora 19.00 – Sala Mare

NAPOLEON ERA... FATĂ! prelucrare după o farsă americană, de Sică Alexandrescu, regia artistică Andrei Mihalache

Sâmbătă, 29 august, ora 11.00 – Sala Arcadia

FRUMOASA ŞI BESTIA un scenariu de Florian Silaghi după o poveste de Jeanne Marie le Prince de Beaumont, regia artistică Florian Silaghi

Marţi, 1 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit

DRAGOSTE, ÎN PATRU TABLOURI, de Lukas Bärfuss, regia artistică Daniel Vulcu

Marţi, 1 septembrie, ora 19.00 – Sala Arcadia

O POVESTE FOARTE SIMPLĂ, de Maria Lado, regia artistică Elvira Platon Rîmbu

Duminică, 6 septembrie, ora 11.00 – Sala Arcadia

O MIE ŞI UNA DE FRONTIERE (POVESTEA LUI ALADIN) de Radu Dinulescu, regia artistică Luis Montoto

Marţi, 8 septembrie, ora 19.00 – Moara Răsărit – PREMIERĂ

SEARA DE AJUN, de Anthony Neilson, regia artistică Ovidiu Caiţa

Joi, 10 septembrie, ora 19.00 – Moara Răsărit

SEARA DE AJUN, de Anthony Neilson, regia artistică Ovidiu Caiţa

Duminică, 13 septembrie, ora 19.00 – Sala Mare – AVANPREMIERĂ

LIVADA DE VIŞINI, de A.P. Cehov, regia artistică Alexandru Dabija

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON