1.720 lungimi de bazin, adică circa 86 kilometri. Atât au înotat, anul trecut, peste 200 de orădeni la Swimathon Oradea.
Anul acesta, o nouă ediţie a evenimentului va avea loc la Bazinul Olimpic pe 13 iunie, când orădenii sunt chemaţi să sprijine 15 proiecte umanitare, educaţionale, culturale şi sportive din oraş. Pot ajuta, de pildă, 320 de copii să ajungă pentru prima oară într-o tabără de vară, la amenajarea unui loc de joacă pentru "grădinari" ori la asigurarea terapiei pentru 20 de copii cu dizabilităţi locomotorii.
Maratonul bunătăţii
În 2013, nou înfiinţata filială din Oradea a Fundaţiei Comunitare lansa şi în oraşul de pe Criş conceptul numit Swimathon, adică un maraton de înot organizat în scopuri nobile, pentru strângerea de fonduri necesare diverselor proiecte ale comunităţii. Dacă în ediţia inaugurală la Bazinul Olimpic s-au adunat 111 înotători, care au parcurs 1.257 lungimi de bazin, reuşind să strângă 26.000 lei pentru diverse cauze, la cea de-a doua, desfăşurată în vara lui 2014, cifrele aproape s-au dublat: 215 înotători au parcurs 1.720 lungimi, reuşind să strângă 44.500 lei.
Swimathonul se desfăşoară după un proces complex. Organizaţii non-profit sau persoane fizice îşi înscriu din timp proiectele (cauzele) pe site-ul Fundaţiei Comunitare, iar apoi cei dornici să ajute se pot înscrie să înoate pentru ele, donând totodată şi o sumă de bani. De asemenea, companiile pot face, direct, donaţii pentru una sau mai multe cauze, dar pot şi să-şi desemneze echipe de concurenţi prin care să strângă, indirect, fonduri. Sponsor poate fi, de fapt, orice orădean interesat de una dintre cauze, iar donaţiile se pot face pe fiecare lungime de bazin parcursă de un anume înotător, dar şi în sume fixe, după buzunarul fiecăruia.
Bucuria unei tabere
La Swimathon 2015 au fost acceptate 15 proiecte. "Este vorba despre iniţiative din mai multe domenii, nu doar despre cauze umanitare. Vorbim, deci, şi despre proiecte culturale, sportive şi educaţionale", explică Ovidiu Tirla (foto), managerul Swimathon-ului local.
Anul acesta, orădenii pot alege să sprijine proiectul "Creatori de viitor. Champions United" (prin care se urmăreşte trimiterea a 8 elevi bihoreni "cu rezultate extraşcolare deosebite" într-o tabără naţională de educaţie non-formală), să ajute 20 de copii din familii sărace din Oradea să primească lecţii de înot în scop terapeutic, precum şi la amenajarea unui loc de joacă pentru grădiniţa Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu.
Pe listă se mai află o iniţiativă care urmăreşte trimiterea a 320 de copii din familii disfuncţionale ori monoparentale în prima lor tabără educaţională şi o alta înscrisă de Ecotop pentru promovarea printre tineri a voluntariatului în folosul comunităţii. Ediţia a treia a Swimathon Oradea va strânge, de asemenea, fonduri pentru sprijinirea cu materiale informative a părinţilor ai căror copii au fost diagnosticaţi cu Sindromul Down şi pentru asigurarea unor intervenţii chirurgicale de protezare auditivă pentru o fetiţă de 3 ani şi un tânăr de 21 de ani născut cu dizabilităţi mintale.
Înot pentru copii
La maratonul de înot au mai fost înscrise şi alte cauze înduioşătoare. O familie încearcă să strângă bani pentru a-şi trimite la terapie cu delfini în Turcia băieţelul de 2 ani suferind de tetrapareză, epilepsie şi retard psihomotor. De asemenea, în Bazinul Olimpic se va înota şi pentru un copil de 3 ani diagnosticat cu sindromul Angelman, care are nevoie de terapii costisitoare pentru a putea umbla.
Fundaţia Mihai Neşu a înscris şi ea un proiect, menit să adune 2.700 euro pentru asigurarea şedinţelor de kinetoterapie şi terapii ocupaţionale pentru 20 de copii cu dizabilităţi locomotorii la un centru de recuperare pe care organizaţia patronată de fostul fotbalist orădean urmează să îl deschidă în oraş.
Pe 13 iunie, orădenii sunt chemaţi să înoate, de asemenea, pentru organizarea unei "şcoli de dimineaţă" pentru adulţii care suferă de autism şi a unor sesiuni de biblioterapie (terapie prin lectură) pentru copiii care suferă de cancer. În Swimathon caută sprijin şi proiectul Youthbank, care încurajează iniţiativele civice printre tineri, dar şi cel al Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, care se organizează în fiecare toamnă.
Orădenii care decid să înoate singuri sau în echipă pentru una dintre cauzele Swimathon se mai pot înscrie pe site-ul Fundaţiei Comunitare până pe 5 iunie. Cei care nu ştiu să înoate atât de bine sunt aşteptaţi să-i susţină la Bazinul Olimpic pe 13 iunie, între orele 10 şi 14, dar şi să contribuie pentru cauza preferată, indiferent cu ce sume. Pentru că pic cu pic se poate aduna mai mult...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.