URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2015, 15:40

Clopoţel în şantier: În mai multe şcoli şi grădiniţe din Oradea anul şcolar debutează cu lucrări de renovare (FOTO)

Vacanţa de vară a fost prea scurtă pentru Primărie. Administraţia Imobiliară Oradea are şantiere deschise în 31 de unităţi de învăţământ din oraş, dar doar 13 din acestea se vor termina până la începutul anului şcolar.

Din cele 31 de lucrări, 22 vizează reparaţii capitale, iar nouă investiţii majore.

Birocraţia, bat-o vina!

De vină pentru tardivitatea lucrărilor din şcoli ar fi birocraţia, spun reprezentanţii municipalităţii. „S-au introdus noi reguli la licitaţii, astfel încât am fost obligaţi să le licităm în loturi. Au fost deja trei loturi licitate, câte unul în lunile iunie, iulie şi august. Din păcate, avem lucrări licitate chiar şi în luna august, prin urmare acum au început, iar termenele de execuţie au fost de 30, 45 respectiv 65 de zile, în funcţie de complexitatea lucrărilor”, a declarat Tunde Benyovszki, director adjunct în cadrul AIO, care miercuri, alături de viceprimarul Huszar Istvan, a prezentat într-o conferinţă de presă stadiul lucrărilor la unităţile de învăţământ din Oradea.

Întrebată de ce licitaţiile pe loturi n-au demarat deodată, Benyovszki a precizat că vina o poartă birocraţia excesivă, coroborată cu suprasolicitarea Biroului de Achiziţii al Primăriei, încărcat cu proiectele pe bani europeni. „Lucrăm în echipă. Degeaba am pregătit noi proiectul, până nu se aprobă bugetul, la Achiziţii nu îl ia. (...) În plus, o autorizaţie de construcţie presupune un certificat de urbanism, prin care ţi se cer mai multe avize, uneori chiar 20. Se întâmplă că procedurile durează mai mult decât lucrările”, a spus Benyovszki.

În şcolile şi grădiniţele unde lucrările nu vor fi gata la 15 septembrie, Primăria le-a cerut constructorilor să-şi lase după acest termen lucrările de exterior, astfel încât să deranjeze cât mai puţin. Totodată, sunt muncitori care au reuşit să termine lucrările mai repede decât termenul impus.  

Gojdu la mişcare

Pentru reparaţii curente la creşe, grădiniţe şi şcoli, Primăria a alocat în acest 1,7 milioane de lei, cu 200.000 de lei mai puţin decât anul trecut şi cu aproape jumătate de milion de lei mai puţin decât în 2013. Lucrări se fac la Creşa nr. 11 (înlocuire tâmplărie), la grădiniţele 10, 27, 28, 34, 53 şi 54, unde se schimbă geamurile şi uşile, se zugrăveşte ori se refac trotuarele, şi la şcolile nr. 11, Nicolae Bălcescu, Oltea Doamna, Szacsvay Imre, Ioan Slavici, respectiv liceele Lucian Blaga, Ady Endre, Liceul Ortodox, Vasile Voiculescu, Emanuel, Aurel Lazăr, Onisifor Ghibu, Iosif Vulcan, Mihai Viteazul.

„Am pus foarte mare accent pe sport”, a precizat viceprimarul Huszar Istvan, arătând că la mai multe şcoli orădene au intrat în lucru sălile de sport.

Un exemplu este Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care va avea din acest an şcolar o sală de sport complet renovată. Lucrarea, vizitată miercuri de Huszar împreună cu ziariştii orădeni, a fost cuprinsă pe lista de investiţii a Primăriei, costă 630.000 de lei şi este finalizată în proporţie de 90% de muncitorii firmei Constructorul Sălard. „Noi aşteptam de mult aceste lucrări şi ne bucurăm că s-au putut realiza”, a declarat directoarea Colegiului, Liana Papagiannis, precizând şi că este mulţumită de calitatea lucrărilor.

Lucrări în... lucru

Primăria a mai făcut investiţii şi la clădirea principală a Colegiului Naţional Iosif Vulcan, la Grădiniţa 56, unde a fost amenajat un parc fotovoltaic pe acoperiş, la Grădiniţa 12, unde s-a reabilitat sistemul de încălzire, respectiv la grădiniţele 28 şi 43.

Totodată, este în curs de contractare lucrarea de asfaltare a curţii Şcolii gimnaziale nr. 16, respectiv de elaborare pentru renovări la faţada Colegiului Tehnic Traian Vuia şi la consolidarea Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Toate acestea consumă anul acesta 1,8 milioane lei din bugetul Primăriei.

Campusul speranţelor

În sectorul învăţământ, Primăria mai are un şantier important deschis: campusul şcolar, realizat lângă Biblioteca Judeţeană, printr-un proiect pe fonduri europene. „Sper că lucrările se vor putea realiza în termen, până la 31 decembrie”, a declarat viceprimarul Huszar Istvan. Jurnaliştii orădeni au vizitat şi acest şantier miercuri, unde la unele corpuri de clădire lucrările sunt avansate. De pildă, clădirea atelierelor este finalizată în interior, iar şcoala are parterul finalizat, muncitorii Selina lucrând acum la primul etaj.

Viceprimarul Huszar a admis, totuşi, că este posibil ca nu toate lucrările să se încheie până la finalul anului. „Ne străduim ca, în această situaţie, pe anul viitor să rămână doar cheltuieli neeligibile”, a precizat edilul. Astfel, Primăria nu ar pierde bani europeni.

Huszar a mai spus că pe acest şantier, Primăria a obţinut acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor pentru a tăia 21 de plopi aflaţi între campus şi Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

Reclamaţii de la ALDE

Întârzierea lucrărilor din şcolile orădene şi bihorene a fost reclamată miercuri şi de Vasile Gheorghe, membru ALDE Bihor. „Toată lumea se dă peste cap să termine tot ce se poate realiza la termen pentru ca acele săli de clasă să-şi primească elevii în 14 septembrie”, a spus Gheorghe, profesor de educaţie plastică la nivel gimnazial, fără să ofere şi nişte exemple concrete.

Profesorul a acuzat însă că în unele şcoli nici nu s-au alocat banii necesari pentru lucrări, aşa că cel mai probabil părinţii vor fi puşi la plată, din nou fără să ofere exemple concrete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RUSINE
Pai D-le Cristian Beltechi, ce facem? Il examinam pe Popa Lucian dar la chestiuni serioase nu ne pricepem?! Pai aici ne demonstram valoarea nu la licitatiile pentru chioscurile din scoli! RUSINE!!!
Postat 09 Septembrie 2015, 19:00 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON