URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2018, 18:53

Mintea de pe urmă: Primăria Oradea a sistat tăierile de arbori până la noi ordine (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria orădeană pune toporul jos. În urma scandalului public declanşat de măcelărirea copacilor din Parcul Bălcescu, viceprimarul Florin Birta a dispus sistarea tăierilor de arbori.

Fără tăieri!

"Săptămâna trecută am luat decizia să nu mai tăiem niciun arbore de pe raza municipiului. Singurele excepţii vor fi copacii uscaţi care riscă să se prăbuşească punând în pericol trecătorii sau cei deja căzuţi în urma unor intemperii", a declarat Florin Birta.

Măsura a fost comunicată Direcţiei Tehnice, care, până la noi ordine, nu va mai face demersuri nici măcar pentru tăierea copacilor bolnavi.

Singurele lucrări iniţiate de municipalitate le constituie intervenţiile în coroană. Acestea presupun doar înlăturarea lăstarilor care afectează reţelele de iluminat public şi a crengilor uscate care riscă să se prăbuşească peste trecători.

Pus de şefu'

Mult mai sensibili la problema defrişărilor abuzive în urma măcelului din Parcul Bălcescu, orădenii semnalează prompt, în aceste zile, lucrările de tăiere.

Un asemenea incident s-a petrecut marţi, chiar în Parcul Bălcescu. "Era unul cu toporul în parc şi tăia vlăstari crescuţi lângă gard, pe partea dinspre strada Sucevei. I-a tăiat pe o lungime de vreo 20 de metri. I-am zis că, dacă nu se opreşte, chem Poliţia. Şi s-a luat şi s-a dus. Mi-a spus că l-a pus şeful de aici de la crâşmă (administratorul restaurantului din parc - n.r.)", a relatat un orădean redacţiei.

Numai crengi

"Se pare că toaletările ilegale continuă. Astăzi am surprins  pe strada Splaiul Crişanei trei persoane tăind crengile unui plop. Iniţial, şeful a stat în maşină iar când l-am întrebat dacă are aprobare a zis că da. I-am spus că oricum voi face poze şi am să întreb dacă au aprobare. Părea foarte încurcat", a sesizat o altă orădeancă BIHOREANULUI.

Contactaţi pentru lămuriri, reprezentanţii municipalităţii au declarat că lucrările din strada Splaiul Crişanei au fost comandate firmei Elecbran de către Direcţia Tehnică. "Primăria a comandat intervenţii în coroană pentru înlăturarea unor lăstari sau a unor crengi uscate care afectează căile de acces sau reţelele de iluminat public. Lucrarea s-a făcut cererea unor locuitori din zonă", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Fiind considerate lucrări de întreţinere, tăierile de crengi au fost autorizate la nivelul Direcţiei Tehnice, fără convocarea Comisiei Consultative formate din specialişti şi fără consultatea Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

După uscături

Lucrări de tăieri în coroană urmează să mai fie avizate de municipalitate pentru circa 60 de arbori amplasaţi pe străzi precum Dacia, Doinei, Haţegului, Magnoliei, Retezatului şi Tudor Vladimirescu. "Este obligaţia noastră să eliberăm trunchiurile de uscături", a argumentat Grama.

Conform raportului Direcţiei Tehnice pentru anul 2017, anul trecut în municipiu au fost efectuate tăieri în coroana unui număr de 9.443 de arbori pentru înlăturarea ramurilor uscate sau corecţia coroanei care afecta iluminatul public, căile de acces sau acoperişul unor imobile.

Potrivit ecologiştilor, în multe cazuri intervenţiile în coroană s-au dovedit a fi, însă, doar tăieri în două etape. Drujbaşii au retezat arborii la 30 de centimetri de nivelul solului sau îi ciuntesc crunt astfel încât aceştia să se usuce pentru a putea fi ulterior tăiaţi de tot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bâlbâiala e urmată de lașitate.
Măcar puteau termina de tăiat ce au început, ca să nu lase lucrurile în stilul obișnuit, la jumătate.
Postat 31 Ianuarie 2018, 10:50 de CrisDumi
bolo & co
bolnavi psihici mai
Postat 31 Ianuarie 2018, 06:36 de omul_din_ombuds
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON