Primarul Ilie Bolojan a supus dezbaterii publice, joi după-amiază, proiectul Regulamentului pentru stimularea dezvoltării centrului istoric al municipiului Oradea, care scoate în afara centrului istoric casele de pariuri, cazinourile, amaneturile şi magazinele second hand.
Între Lotus şi OSC
La întâlnirea organizată în sala Traian Moşoiu au luat parte circa 30 de orădeni, majoritatea reprezentanţi ai societăţilor comerciale ameninţate cu perspectiva de a nu mai putea funcţiona în zona principalei artere pietonale, din strada Republicii începând de la magazinul Crişul până la străzile Alecsandri şi Piaţa Independenţei.
La dezbatere au mai participat directori din Primăriei precum Eduard Florea (economic) sau Adriana Lipoveanu (urbanism), dar şi consilieri locali ai opoziţiei, precum social-democraţii Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea sau udemeriştii Pető Dalma Csilla şi Kiss Gabor ori reprezentanţi ai USR.
În deschiderea discuţiilor, primarul Ilie Bolojan a explicat că, după ce a investit masiv în centrul istoric al oraşului, municipalitatea vrea să îl pună în valoare. Printre măsurile menite să crească atractivitatea Corso-ului orădean se numără suprataxarea cu 50% spaţiilor de la parterul clădirilor ţinute goale şi închise, pentru a obliga proprietarii să le închirieze.
"Ca să avem o circulaţie a pietonilor în zona centrală, este nevoie ca toate spaţiile să fie deschise şi să existe funcţiuni care să atragă oamenii. Gândiţi-vă la complexul comercial Lotus şi la fostul OSC. Una este cum arată un complex comercial în care toate spaţiile sunt deschise şi alta este cum arăta un complex cu anunţuri: Vom deschide în curând!", a argumentat primarul.
Obligaţii şi restricţii
În plus, pentru a atrage public inclusiv în weekend, firmele din centru, indiferent de profil, vor fi obligate să funcţioneze zilnic, cel puţin până la ora 19 pe timp de iarnă şi 21 pe timp de vară.
Măsura vizează nu doar stimularea magazinelor şi localurilor de pe Corso să ţină deschis şi duminica, pentru a atrage consumatori, dar şi încurajarea unor profiluri de activităţi, cum ar fi bănci sau birouri notariale, care nu atrag public, să se mute pe străzile adiacente.
Cei mai loviţi vor fi însă proprietarii de societăţi comerciale cu profil de jocuri de noroc, amanet sau comercializarea de produse second-hand, care vor trebui să părăsească zona centrală.
"Există activităţi care aduc un plus de valoare unei zone şi care nu aduc. Chiar dacă un club de noapte aduce plus valoare pentru relaxare, dacă gălăgia e mare şi mizeria e mare, nu aduce...", a exemplificat edilul.
"Piaţa nu permite!"
După cum era de aşteptat, proiectul municipalităţii a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor societăţilor vizate. "Avem trei magazine second-hand care sunt frumoase, probabil n-aţi intrat la noi", i-a spus ironic primarului reprezentantul lanţului London Style, Vezsenyi Zsolt.
Acesta a afirmat că profilul magazinelor de pe centru e dat de piaţă. "Noi dorim să ne reprofilăm, să aducem haine noi, dar e o afacere care nu merge. Piaţa nu permite! E atât de uşor să merg la angrosist, să aplic procentul şi să le pun pe raft, dar cine obligă clientul să vină să şi cumpere?", a protestat bărbatul.
Prezent în sală, fostul antrenor de fotbal Gurbai Bela s-a ridicat în picioare demonstrativ, pentru a i se vedea ţinuta. "Tot ce vedeţi pe mine sunt haine second hand. De multe ori haina e mai bună decât marfa turcească nou-nouţă!", a argumentat Gurbai.
La rândul său, consilierul juridic Cristian Clintoc a sărit în apărarea caselor de amanet. "Amaneturile atrag foarte mulţi clienţi. Mulţi vin pentru chilipiruri pe care altfel le-ar cumpăra la preţuri duble sau triple", a spus juristul.
Las Vegas de Oradea
Cei mai supăraţi s-au arătat însă reprezentanţii societăţilor cu profil de jocuri de noroc. Doru Gheorghiu, directorul Patronatului organizatorilor de jocuri de noroc din România, a cerut eliminarea de pe lista neagră a caselor de pariuri şi cazinourilor, pe motiv că acestea constituie zone de atracţie. "Jocurile de noroc sunt un mijloc de divertisment", a spus Gheorghiu.
Reprezentantul firmelor de profil a spus că, la cererea municipalităţii, acestea sunt dispuse să se conformeze cu privire la modul în care trebuie să arate faţada sau reclama de afară, numai să nu fie puse să se mute din centrul oraşului.
La rândul său, avocata Andreea Staicu, reprezentantul cazinoului El Dorado, a spus că existenţa acestuia a crescut atractivitatea zonei. "Spaţiul în care funcţionăm a fost ţinut închis mai bine de un an, l-am închiriat, am investit în el, am demarat activitatea, iar la un an s-a dechis peste drum încă un restaurant", a spus Staicu.
Potrivit avocatei, cazinoul nu doar că a revitalizat zona, dar atrage turişti din Ungaria, unde jocurile de noroc sunt strict reglementate, contribuie la creşterea numărului de nopţi de cazare în hotelurile orădene şi aduce venituri lunare de 26.000 lei bugetului local din impozitele plătite.
"Am încercat să aducem Las Vegas în Oradea, am făcut activităţi care au atras atât oameni de pe stradă, cât şi turişti", a spus avocata. Pentru a-şi argumenta spusele, Staicu i-a şi dat primarului o broşură cu imagini de la activităţile casinoului.
Rămâne cum am stabilit...
Argumentele reprezentanţilor societăţilor cu profil indezirabil pentru zona centrală nu au fost însă suficient de convingătoare pentru primarul Ilie Bolojan. "În ceea ce priveşte jocurile de noroc, în mod clar au o anumită categorie de clienţi, însă nu cred că suntem un fel de Monte Carlo, iar cei care nu ştiu cum să îşi consume timpul vin la Oradea", a spus edilul.
Mult mai prozaic, primarul este de părere că, dimpotrivă, mulţi orădeni împătimiţi îşi amanetează bunurile ca să parieze banii la jocuri de noroc. "Existenţa în formă românească a acestor jocuri de noroc atrage", a arătat edilul Bolojan a subliniat că în alte ţări localurile de profil sunt amplasate în zone periferice, strict reglementate. "Un lucru să reţineţi. Noi ne referim aici la perimetrul central", a precizat el.
Edilul a lăsat să se înţeleagă că nu va renunţa la regulamentul propus de Primărie. "În funcţie de ce oferi într-o anumită zoră ai şi un public corespunzător. Dacă la un concert pui manele ai un anumit public, dacă vii cu alt tip de mzică ai alt tip de public", a spus primarul.
Orădenii care doresc să facă propunei pe marginea proiectului de regulament o mai pot face până luni. Cel mai probabil, normativul va intra în dezbaterea Consiliului Local în şedinţa de joia viitoare.
Citiți și articolul Centru în schimbare: Primăria Oradea vrea să revigoreze centrul istoric printr-o serie de reguli stricte”
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.