URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2017, 21:44

Bolojan, despre interzicerea caselor de pariuri în Centru: "Nu cred că suntem un fel de Monte Carlo!" (FOTO)

Primarul Ilie Bolojan a supus dezbaterii publice, joi după-amiază, proiectul Regulamentului pentru stimularea dezvoltării centrului istoric al municipiului Oradea, care scoate în afara centrului istoric casele de pariuri, cazinourile, amaneturile şi magazinele second hand.

Între Lotus şi OSC

La întâlnirea organizată în sala Traian Moşoiu au luat parte circa 30 de orădeni, majoritatea reprezentanţi ai societăţilor comerciale ameninţate cu perspectiva de a nu mai putea funcţiona în zona principalei artere pietonale, din strada Republicii începând de la magazinul Crişul până la străzile Alecsandri şi Piaţa Independenţei.

La dezbatere au mai participat directori din Primăriei precum Eduard Florea (economic) sau Adriana Lipoveanu (urbanism), dar şi consilieri locali ai opoziţiei, precum social-democraţii Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea sau udemeriştii Pető Dalma Csilla şi Kiss Gabor ori reprezentanţi ai USR.

În deschiderea discuţiilor, primarul Ilie Bolojan a explicat că, după ce a investit masiv în centrul istoric al oraşului, municipalitatea vrea să îl pună în valoare. Printre măsurile menite să crească atractivitatea Corso-ului orădean se numără suprataxarea cu 50% spaţiilor de la parterul clădirilor ţinute goale şi închise, pentru a obliga proprietarii să le închirieze.

"Ca să avem o circulaţie a pietonilor în zona centrală, este nevoie ca toate spaţiile să fie deschise şi să existe funcţiuni care să atragă oamenii. Gândiţi-vă la complexul comercial Lotus şi la fostul OSC. Una este cum arată un complex comercial în care toate spaţiile sunt deschise şi alta este cum arăta un complex cu anunţuri: Vom deschide în curând!", a argumentat primarul.

Obligaţii şi restricţii

În plus, pentru a atrage public inclusiv în weekend, firmele din centru, indiferent de profil, vor fi obligate să funcţioneze zilnic, cel puţin până la ora 19 pe timp de iarnă şi 21 pe timp de vară.

Măsura vizează nu doar stimularea magazinelor şi localurilor de pe Corso să ţină deschis şi duminica, pentru a atrage consumatori, dar şi încurajarea unor profiluri de activităţi, cum ar fi bănci sau birouri notariale, care nu atrag public, să se mute pe străzile adiacente.

Cei mai loviţi vor fi însă proprietarii de societăţi comerciale cu profil de jocuri de noroc, amanet sau comercializarea de produse second-hand, care vor trebui să părăsească zona centrală.

"Există activităţi care aduc un plus de valoare unei zone şi care nu aduc. Chiar dacă un club de noapte aduce plus valoare pentru relaxare, dacă gălăgia e mare şi mizeria e mare, nu aduce...", a exemplificat edilul.

"Piaţa nu permite!"

După cum era de aşteptat, proiectul municipalităţii a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor societăţilor vizate. "Avem trei magazine second-hand care sunt frumoase, probabil n-aţi intrat la noi", i-a spus ironic primarului reprezentantul lanţului London Style, Vezsenyi Zsolt.

Acesta a afirmat că profilul magazinelor de pe centru e dat de piaţă. "Noi dorim să ne reprofilăm, să aducem haine noi, dar e o afacere care nu merge. Piaţa nu permite! E atât de uşor să merg la angrosist, să aplic procentul şi să le pun pe raft, dar cine obligă clientul să vină să şi cumpere?", a protestat bărbatul.

Prezent în sală, fostul antrenor de fotbal Gurbai Bela s-a ridicat în picioare demonstrativ, pentru a i se vedea ţinuta. "Tot ce vedeţi pe mine sunt haine second hand. De multe ori haina e mai bună decât marfa turcească nou-nouţă!", a argumentat Gurbai.

La rândul său, consilierul juridic Cristian Clintoc a sărit în apărarea caselor de amanet. "Amaneturile atrag foarte mulţi clienţi. Mulţi vin pentru chilipiruri pe care altfel le-ar cumpăra la preţuri duble sau triple", a spus juristul.

Las Vegas de Oradea

Cei mai supăraţi s-au arătat însă reprezentanţii societăţilor cu profil de jocuri de noroc. Doru Gheorghiu, directorul Patronatului organizatorilor de jocuri de noroc din România, a cerut eliminarea de pe lista neagră a caselor de pariuri şi cazinourilor, pe motiv că acestea constituie zone de atracţie. "Jocurile de noroc sunt un mijloc de divertisment", a spus Gheorghiu.

Reprezentantul firmelor de profil a spus că, la cererea municipalităţii, acestea sunt dispuse să se conformeze cu privire la modul în care trebuie să arate faţada sau reclama de afară, numai să nu fie puse să se mute din centrul oraşului.

La rândul său, avocata Andreea Staicu, reprezentantul cazinoului El Dorado, a spus că existenţa acestuia a crescut atractivitatea zonei. "Spaţiul în care funcţionăm a fost ţinut închis mai bine de un an, l-am închiriat, am investit în el, am demarat activitatea, iar la un an s-a dechis peste drum încă un restaurant", a spus Staicu.

Potrivit avocatei, cazinoul nu doar că a revitalizat zona, dar atrage turişti din Ungaria, unde jocurile de noroc sunt strict reglementate, contribuie la creşterea numărului de nopţi de cazare în hotelurile orădene şi aduce venituri lunare de 26.000 lei bugetului local din impozitele plătite.

"Am încercat să aducem Las Vegas în Oradea, am făcut activităţi care au atras atât oameni de pe stradă, cât şi turişti", a spus avocata. Pentru a-şi argumenta spusele, Staicu i-a şi dat primarului o broşură cu imagini de la activităţile casinoului.

Rămâne cum am stabilit...

Argumentele reprezentanţilor societăţilor cu profil indezirabil pentru zona centrală nu au fost însă suficient de convingătoare pentru primarul Ilie Bolojan. "În ceea ce priveşte jocurile de noroc, în mod clar au o anumită categorie de clienţi, însă nu cred că suntem un fel de Monte Carlo, iar cei care nu ştiu cum să îşi consume timpul vin la Oradea", a spus edilul.

Mult mai prozaic, primarul este de părere că, dimpotrivă, mulţi orădeni împătimiţi îşi amanetează bunurile ca să parieze banii la jocuri de noroc. "Existenţa în formă românească a acestor jocuri de noroc atrage", a arătat edilul Bolojan a subliniat că în alte ţări localurile de profil sunt amplasate în zone periferice, strict reglementate. "Un lucru să reţineţi. Noi ne referim aici la perimetrul central", a precizat el.

Edilul a lăsat să se înţeleagă că nu va renunţa la regulamentul propus de Primărie. "În funcţie de ce oferi într-o anumită zoră ai şi un public corespunzător. Dacă la un concert pui manele ai un anumit public, dacă vii cu alt tip de mzică ai alt tip de public", a spus primarul.

Orădenii care doresc să facă propunei pe marginea proiectului de regulament o mai pot face până luni. Cel mai probabil, normativul va intra în dezbaterea Consiliului Local în şedinţa de joia viitoare.

Citiți și articolul Centru în schimbare: Primăria Oradea vrea să revigoreze centrul istoric printr-o serie de reguli stricte

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
pacanele si smecherasi
Domn' primar dati-le in chirie un teren la stimabili sa construiasca un cartier de pacanele loterie, poker, popa prostu etc......acolo sa se manifeste cu tatuaje, cu whiskane, cu liniute pe asfalt si pe sticla, cu fufe si masini turate cu rezervoru gol si cu ce mai vor ei. Sa construiasca nu sa tot faca balamuc in centru
Postat 27 Septembrie 2017, 18:10 de Christa
tramvaie second hand
"dacă vii cu alt tip de muzică ai alt tip de public" I.B. Dacă se inființează Filarmonica "Republicii pietonal", se dublează numărul de spectatori de concerte în Oradea??? D-nul Primar crede că nu se inființeză pentru că muzicienii nu vor să joace în vecinătatea amanetelor sau lângă păcănele, second handuri ... Dragă ROGER dacă așa de bine sții ce fel de magazin trebuie deschis în centru, închiriază un spațiu (sunt o grămadă închise), ia un credit și ARATĂ-NE!!! Știți cine este cel mai mare CONSUMATOR de SECOND HANDURI în Oradea?!? PRIMĂRIA. Oare cele 10 TRAMVAIE SECOND HAND luate de primărie în septembrie 2017 vor intra în CENTRUL ISTORIC sau vor circula numai în cartiere periferice.
Postat 24 Septembrie 2017, 21:55 de joe
Da...
B_Emilia: Corectă analiză! PoateȘaș Grama și Popa mai vor spații! Oricum turiștii sunt cei din Felix! De ce ar veni un turist străin în Oradea? Să vadă Palatul Vulturul Negru? E frumos...dar nu mai bine vezi originalul în Italia? Teatrul? E frumos...dar nu mai bine vezi originalul în Germania? Să-l vadă pe Bolojan? Dar nu mai bine te duci în Coreea de Nord?
Postat 24 Septembrie 2017, 00:00 de TDS
Un tampit...
Toate magazinele serioase din centru au plecat, datorita lipsei locurilor de parcare, a podului inchis - perioada moarta, dar cand chiria trebuia platita si a cresterii chiriilor datorita cheltuielilor cu renovarea fatadei, cheltuieli care bineinteles se suporta in final tot de chiriasi. Ce mai vrei bolovane sa inchizi si ce a mai ramas si sa iti aduci gealatii tai? Chiriile asa zis licitate in P-ta Unirii sunt mult sub pretul real platit de chiriasii din Unirii si Ferdinand. DNA-ul doarme? In centru au ramas bancile, farmaciile si shaormeriile. Cu ce e mai bun un birt cu terasa decat un secondhand sau jocuri de noroc? Astia nu cotizeaza la Bolo? Bolovane stii ce inseamna liberalism? Lasa piata sa se regleze singura. Avram Iancu, Alecsandri, Unirii, Ferdinand, pot zice si Republicii sunt moarte. Mersi Bolovane si eu mi-am pierdut acolo locul de munca, sa ai sanatate.
Postat 23 Septembrie 2017, 22:28 de B_Emilia
@joji67
"aceste localuri asigura loc de munca": care este gradul ce mail inalt de studii al unui angajat de acolo? Sau mai bine zis de-al tau? Cati angajati are un loc "gri" despre care nu se stiu prea multe din cauza geanurilor opace, draperii impozante, etc. Care e marja de profit reala a unui asftel de local, vs cea declarata in acte? De ce e nevoie de turme de cimpanzei la intrare daca totul acolo e legal si cinstit? Apoi daca platesc atata la impozit, castigul declarat inseamna ca e foarte mare, drept dovada multitudinea de astfel de localuri. Astea distrug oameni si familii. Ar trebui interzise prin lege sau controlate la centima la profit. Si desigur, excluse din centrul orasului deoarece deseaza un oras in care viata e un joc de noroc. Reusesti, ai beamveu sau mergedes, nu reusesti ai bicicleta ori nu despre asta e Oradea. Oradea e un oraș frumos, cu oameni frumosi si cel putin cinstiti in majoritatea lor. Ca exista jmekeri care au absovit scoala vietii pe bacul de la Ruse, nu ii putem extermina ca se numește genocid. Dar ii putem alinia, cu fumosul sau cu forta. Bravo Bolojan, ai reapectul si suportul meu multe mandate de acum incolo. La mai bine si mai drepte/cinstite!
Postat 23 Septembrie 2017, 20:38 de poiu
Vorbesc copiii de dictatura.
Eu am fost copil in dictatura. Voi vedeți pe feisbuce despre dictatura. În orice țară democrată e si dictatura. Si pt voi astia care comentați dea-n pulea , vreau sa va vad la scoala in uniforme . Doar asa ca suntem o țară democrată
Postat 23 Septembrie 2017, 00:46 de sandu1200
turisti pana la 10
Sa vina turistii dar sa umble in varful picioarelor pana la zece seara.Unde ati vazut asa ceva? Nici in dictatuta nicaieri pe glob nu exista asemenea masuri Lumea vrea sa se distreze, asa ca merge acolo unde poti face asta Ah, trebuie sa avem grija de maharii care au locuinte central.
Postat 22 Septembrie 2017, 21:04 de User anonimizat
Roger
Corect. Tre sa dam dovada de cultură. Nu de prostie
Postat 22 Septembrie 2017, 18:32 de sandu1200
primarul are dreptate, trebuie promovate lucrurile de valoare
bravo si felicitari dlui primar! trebuie atitudine când e vorba de oras! sunt de acord cu scoaterea din peisajul central a firmelor cu profil mentionat in articol. propun încurajarea destinatiei spatiilor pentru: 1. produse MADE IN ROMANIA/ORADEA gen: incaltamine piele (ex. sunt vreo 2-3 fabrici in gangurile/curtile din spatele politiei, complet invizibile), haine din bumbac (doar magazinul ala mic de langa todorut marfa romaneasca de calitate fff buna gen pijamale, pulovere, tricouri, articole sport!), articole din piele gen: genti, posete, portofele (garantez eu ca si domnii cumpara astfel de lucruri, nu doar doamnele) 2. spatii pentru gustat mancare specifica zonei, de la restaurante cu specific romanesc (sorry dar nu exista asa ceva acum pe centru) la spatii stradale care vand placinte, kurtos, strudele, branzoici, chiar miere de albine 3. drogherii sau parfumerii unde sa se vinda si produse romanesti gen farmec sau gerovital Remarca: familiile de turisti care isi petrec concediul in oras vin sa se relaxeze, sa cumpere un suvenir, sa viziteze, nu sa isi cheltuie banii pe jocuri de noroc sau haine second-hand (poate fac asta acasa, nu in vacanta). smecheria ca oradenii nu isi permit haine noi e identica, cu oradenii nu au bani de aruncat pe jocuri de noroc.
Postat 22 Septembrie 2017, 18:28 de roger
Pacanele in cartiere?!???
Sa se scoata pacanele de tot din oras! Nu exista artera sau cartier in Oradea fara sa fie napadite de pacanele. Au ajuns pana langa scoli si gradinite! Daca n-au ce cauta in centru, in cartiere nici atat! Inteleg de SH-uri dar sa nu uitam ca si alea sunt oglinda saraciei oradenilor.. degeaba incercam sa ascundem mizeria sub pres.. (a se citi cartiere).. Se aude Bolo??
Postat 22 Septembrie 2017, 13:11 de User anonimizat
Face bine ce face .
Daca le-ar muta in Osorhei ar fi si mai bine . Pt amatorii de păcanele . Puneti mana pe care ca va fi mai.bine.
Postat 22 Septembrie 2017, 12:40 de sandu1200
Ramane totusi o intrebare fara raspuns ...
... pe acesta cum de nu-l loveste inca propriul partid peste muzicuta, pe care il face de rusine cu asemenea abordari?
Postat 22 Septembrie 2017, 10:43 de WinDos
Bravo, geniule!
Monte Carlo n-are "drum expres" pe terenuri inchiriate, n-are turbina de avion care sa ofere fierbinteala la robinet, n-are mizeria si praful oradean pe strazi, n-are impozite diferentiate dupa activitate ci doar dupa categoria de proprietate ... n-are multe, pentru ca e un fel de Birtin mai mare, nu-i asa, iar banii nu circula pe acolo pe la amanet! Nu vrem sa traim in Monte Carlo, vrem sa traim in Oradea Mare caci doar atat ne permitem !?!
Postat 22 Septembrie 2017, 10:39 de WinDos
de acord.
Ar scadea infractionalitatea cu siguranta eliminand din casinouri si centrele de pariuri.de cate ori pariorii raman fara bani ,merg la amanet,amaneteaza masina , verigheta,casa etc...iar apoi se ajunge la infractionalitate cand nu mai are ce vinde,ar fi trebuit sa se gandeasca cand le-a venit ideea de a inlatura si un centru pentru a ajuta oamenii dependentib care de multe ori ajung de se urca pe cladiri sa se sinucida fiind datori la camatari
Postat 22 Septembrie 2017, 10:05 de Georgia
WTF
"nu cred că suntem un fel de Monte Carlo" Ce replica de "lelenc" din Cighid. Aceste afaceri asigura cat de cat locuri de munca, aduc un banut la bugetul local. O sa plece, iar laudata zona istorica o sa fie si mai cheala de firme . Dar vorba unore de mai jos, unde este dictatura acolo nu este tocmeala.
Postat 22 Septembrie 2017, 09:31 de User anonimizat
Vine toamna...
Cad frunzele....Din nou cineva se baga-n seama...adica canele de nebagare de sama ,isi linge --la!ps...am pastrat limbajul de Birtin...iertare..!Ploaie ,frig...!
Postat 22 Septembrie 2017, 06:38 de grigore
!!!!
@sandu1200: Mie îmi este perfect egal! Dar macar așa, de amorul artei putea să facă o concesie! Să se poată spune că a ascultat și cealaltă parte! NU! Cu DICTATORII nu te pui! Ei merg înainte cu ceea ce și-au propus! Chit că la Bolojan funcționează și MAREA RĂZGÂNDEALĂ ! Bine, în folos propriu! PS: nu vreau să greșesc dar strada ta nu e în Londra? Parcă am citit ceva în acest sens!
Postat 22 Septembrie 2017, 01:21 de TDS
Corect
În centrul istoric nu avem nevoie de PROSTII care își pierd viața la Avem nevoie de turiști care nu au nevoie sa vada asta. Apropo TDS nu mi se pare ca e dictator Mi se pare ca e corect. Si daca vrei casino atunci fa casino. Fa in velenta acolo la tzincapana sa se bata după ce pierd banii . Dar eu pe strada mea nu vreau sa vad asta
Postat 22 Septembrie 2017, 00:45 de sandu1200
TRĂIASCA KIM BO IL
De ce există pe planetă DICTATORII? Ca să faca totul așa cum vor ei și să nu țină seama de nici o altă părere ! Era clar că dezbaterea publică de azi va fi făcuta de ochii lumi! Personal nu am nici o problemă dacă acele destinații rămân au ba! Totuși aș sugera CLO să dispună ridicarea din zonă a monstruozității denumită " Locomotiva lui Csuzi " ! Se sperie turiștii de ea! PS: Eu știu de unde se îmbracă dumnealui! Și pe NN a dus-o acolo când D-na era încă în PNL!
Postat 21 Septembrie 2017, 22:34 de TDS
Ooooo, daaaaaaaaa!!!!!!
Noh, stati voi linistiti sa vedeti ce urmeaza! Acuma ca nu are permis si sta mai mult prin Oradea in urmatoarele 30 de zile, sa vezi tu cum merge personal la toate sedintele! Cum viziteaza personal fiecare proiect! :))))))) Abia astept rezultatele!!! (A se intelege oamenii schimbati!) :))))))))
Postat 21 Septembrie 2017, 22:31 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON