URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2016, 13:01

Întoarcerea la strălucire: Episcopia Greco-Catolică vrea să restaureze şi să deschidă publicului Palatul Episcopal (FOTO)

Întoarcerea la strălucire: Episcopia Greco-Catolică vrea să restaureze şi să deschidă publicului Palatul Episcopal (FOTO) PALATUL TRIST. Dacă în exterior Palatul Episcopiei Greco-Catolice îşi arată splendoarea, faţadele fiind reabilitate în 2007, în interior frumuseţea i-a fost ştirbită de vreme, încăperi precum holul principal, salonul mare şi capela episcopală fiind în paragină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trecătorii prin centrul Oradiei, fie localnici, fie turişti, admiră chiar şi în treacăt frumuseţea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, edificiu care contribuie din plin la farmecul oraşului încă de la începutul secolului XX. 

Ceea ce mulţi nu ştiu este că în interior clădirea e aproape o ruină, după ce a fost folosită zeci de ani ca sediu al Bibliotecii Judeţene, dar fără a fi fost restaurată. Acum, Episcopia urmează să depună un proiect european prin care să reabiliteze complet interiorul Palatului şi să-l transforme într-un loc deschis tuturor.

Monument la cerere

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construit între 1903-1905, la iniţiativa episcopului Radu Demetrie, pe fundaţiile unei construcţii anterioare ce servise mai mulţi ani drept casă parohială romano-catolică. Proiectul a fost semnat de Rimanoczy Kalman jr., unul dintre cei mai importanţi arhitecţi care şi-au pus amprenta pe construcţiile Oradiei la începutul secolului XX.

Imobilul a fost ridicat într-un spectaculos stil eclectic, îmbinând stiluri precum cel neo-romantic şi neo-gotic. În interior, clădirea a fost pictată în stil neo-bizantin de Augustin Pall şi ornată cu vitralii deosebite. La parter au fost amenajate o bibliotecă a Episcopiei şi administraţia eparhială, iar la etaj saloanele episcopale.

Bibliotecă în Episcopie 

Istoria clădirii a fost apoi zbuciumată. În 1948 a fost sechestrată de comunişti şi transformată în şcoală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Judeţene. În 1992, după căderea regimului, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceştia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Judeţene. Un an mai târziu, în 2007, faţada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.

Pentru a-i reda strălucirea, Episcopia Greco-Catolică a lucrat, alături de specialişti, la elaborarea unui proiect cu finanţare UE pentru restaurarea spaţiilor interioare. Totodată, la fel cum vor romano-catolicii cu Palatul Baroc, şi clădirea din Piaţa Unirii va fi introdusă în circuitul cultural al oraşului. "Doar o mică parte a clădirii va avea funcţiuni administrative, restul vrem să îl transformăm în săli de muzeu, o mică bibliotecă şi o sală pentru conferinţe, concerte şi expoziţii", spune vicarul episcopal Olimpiu Todorean (foto).

Deschis pentru toţi

Proiectul vizează înlocuirea instalaţiilor electrice şi sanitare, refacerea pavimentului şi stucaturii, unde este cazul, precum şi restaurarea sălilor. La parter, în aripa dinspre Piaţa Unirii, se vor amenaja birourile Episcopiei şi o sală de consiliu, în timp ce în aripa dinspre strada Episcop Mihai Pavel va funcţiona un centru de studii teologice, cu o secţiune de carte bisericească rară. Mica bibliotecă va fi deschisă şi publicului, cuprinzând, de asemenea, o secţie cu cărţi pentru copii.

Pentru a se asigura că şi persoanele cu dizabilităţi vor avea acces la etaj, reprezentanţii Episcopiei au inclus în proiect şi construirea unui lift exterior, în curtea palatului. La etaj, Salonul Veneţian va fi transformat în sală multifuncţională, care va putea fi folosită pentru expoziţii, concerte, lansări de carte şi altele.

Palatul-muzeu

Tot la etaj va fi restaurată capela episcopală, aflată acum într-o stare dezolantă, dar care, odată reabilitată, va fi şi ea deschisă turiştilor. De asemenea, Episcopia şi-a propus amenajarea sălii de onoare într-una dedicată muzicii de cameră, un alt spaţiu urmând să fie rezervat unui muzeu al Episcopiei. "Vom avea săli dedicate amintirii episcopilor martiri, obiecte de cult, veşminte vechi, statui, picturi şi alte obiecte de valoare istorică", explică vicarul Olimpiu Todorean.

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 3,7 milioane euro, iar marţea trecută aleşii orădenilor au acceptat să scutească Episcopia de taxele aferente obţinerii autorizaţiei de construire pentru acest proiect, ce urmează să fie depus curând spre evaluare, în cadrul Programului Operaţional Regional. Dacă propunerea va fi aprobată, va mai dura, apoi, 12 luni până când un nou monument splendid al Oradiei va fi redeschis locuitorilor săi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Palatul Episcopal
Splendid! Deja este una dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea. După ce va fi restaurată, va fi o bijuterie arhitecturală.
Postat 21 Octombrie 2016, 00:52 de Ineffablebeauty
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON