URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2019, 11:12

"Există ceva mai grotesc decât fiinţa umană?" Expoziţia de artă grotescă a fost deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor - în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora - Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ - a vernisat, joi, în sediul instituţiei, o nouă expoziţie temporară: "Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)".

Inedită prin piesele prezentate publicului, expoziţia cuprinde 76 de lucrări de artă contemporană, realizate de 63 de artişti plastici din România şi Ungaria: gravură în aluminiu, pictură în ulei, pastel, colaj, obiecte din lemn, sticlă şi fier, inkjet print, bronz, cărbune şi tuş pe hârtie etc.

Vor putea fi descoperite diferite personaje umane, dar şi animale, unele umanizate. În unele cazuri, detaliile lucrărilor, la o privire atentă, le definesc mesajul.

În cadrul evenimentului de deschidere, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a arătat că, într-o astfel de artă, "artistul supralicitează subiectul pe care ni-l prezintă. (…) Prin astfel de expoziţii arătăm că suntem deschişi şi nu prezentăm doar tablouri cu peisaje şi lucrări realizate frumos doar de dragul frumosului".

În prezentarea expoziţiei, Aurel Chiriac spune şi că: "Diformitatea chipului, a corpului uman e cea mai pregnantă în expoziţie, asigură oarecum tonalitatea acesteia (...). Sunt însă, în acest univers al spaimelor disimulate, şi artişti preocupaţi de grotescul lucrurilor, de grotescul nonumanului. Referirile la om şi la lumea lui nu-i ocolesc însă nici pe aceştia, punând oarecum în suspensie întrebarea: există ceva mai grotesc decât fiinţa umană? Până la capăt, aceasta e şi întrebarea întregii expoziţii, dincolo de jocul de cuvinte folosit  – există ceva mai inuman decât fiinţa umană?".

Lucările provin dintr-o colecţie unică, după cum a prezentat Halmos Klára, curatorul expoziţiei. "Expoziţia a fost prezentată în Slovacia şi în Budapesta, fiind a doua oară când este deschisă în afara Ungariei", a precizat aceasta.

La vernisaj au participat Vörös András, Preşedintele Uniunii Kapos Art, precum şi unii dintre autorii lucrărilor. 

Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART, deţinătoarea pieselor, s-a înfiinţat în Kaposvár în 1990, primul său eveniment naţional fiind "Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă", organizat din trei în trei ani.

Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, Uniunea a înfiinţat Colecţia Internaţională de Artă Grotescă, numărând peste 200 de lucrări, unică prin diversitatea sa, cu care au fost organizate mai multe expoziţii. 

Selecţiile de artă grotescă pot fi văzute la Muzeul Ţării Crişurilor până pe 2 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON