URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2018, 09:39

Din lumea serviciilor secrete. Bihoreanul Aurel Rogojan, general SRI în rezervă, a lansat la Oradea un volum de "confesiuni" ale lui Iulian Vlad (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie" este titlul celui mai nou volum al gen. bg. (r) Aurel I. Rogojan, lansat în Sala Mare a Primăriei Oradea. Cartea a fost prezentată joi, în faţa unui auditoriu numeros, format în special din persoane care au activat sau activează în domeniul militar sau care l-au cunoscut pe gen. Iulian Vlad.

Iulian Vlad a fost ultimul şef al Departamentului Securtităţii Statului, activ în această funcţie între anii 1987 şi 1989. A ocupat funcţiile de secretar de stat la Ministerul de Interne (1977-1984), şi de adjunct al ministrului de Interne între 1984 şi 1987. Activitatea sa îndelungată în structurile de ordine publică şi siguranţă naţională i-a permis să acceseze informaţii necunoscute publicului larg şi să interacţioneze cu persoane de rang înalt. După 1989, iar apoi după decesul său din anul 2017, s-a pus problema aflării lucrurilor pe care le cunoştea din domeniu.

Însă multe nu vor putea fi niciodată ştiute.

Memorii, nu istorie

Volumul în discuţie este, în fapt, transcriptul dialogului înregistrat între fostul general şi Aurel Rogojan. Acesta este structurat pe 32 de capitole, urmate de 14 anexe.

În cadrul lansării, istoricul Ion Zainea a punctat că "istoria trebuie scrisă de istorici", respectiv că ei au rostul de a scoate cititorii din "criza identitară din timpul regimului marxist-leininist".

La rândul său, universitarul Mihai Drecin a atras atenţia că, fiind vorba de un volum de memorii, acestea nu trebuie luate de bune, ci trebuie confruntate cu datele din arhive.

"Având în vedere domeniul, serviciile secrete, intervievatul a trebuit să ofere detalii lămuritoare, iar exprimarea sa să nu genereze conflicte. (…) Capitolele sunt străbătute de viaţa generalului Iulian Vlad, din copilărie şi până la funcţiile din Ministerul de Interne", a arătat istoricul Mihai Drecin.

Între temele abordate în volum se numără România condusă prin consilierii sovietici, între 1948 şi 1963, poziţia lui I. Vlad privind îndepărtarea României de politica Uniunii Sovietice prin aşa-zisele "teze din iulie" 1964, "războiul antiromânesc" al Ungariei de după 1958 şi cel al URSS de după 1968, relaţiile serviciilor secrete române cu cele străine, între care cel democrat-german, chinez, francez, britanic, italian şi cu Mosadul. Numeroase pagini sunt dedicate "loviturii de stat" din decembrie 1989 şi unor oameni politici comunişti şi post-comunişti.

„Nu a fost revoluție”

La rândul său, gen. A. Rogojan a prezentat câteva fragmente din carte, oferind explicaţii acolo unde le-a considerat necesare. "Contextul apariţiei acestui volum ar trebui să fie unul al păcii sociale, al prosperităţii naţiunii", şi-a deschis acesta intervenţia, amintind că "paralizia sistemului de securitate (din perioada comunistă – n.r.) a devenit realitate când Departamentul Securităţii Statului s-a politizat".

Totodată, cu privire la căderea regimului comunist, acesta a conchis că "în 1989, cel puţin în România nu a avut loc o revoluţie, ci o aruncare în siajul determinat de suspendarea războiului rece". Acesta a mai vorbit despre existenţa a "opt atentate eşuate" asupra lui Iulian Vlad, dar şi despre delegarea lui Silviu Brucan spre a-l lichida pe Nicolae Ceauşescu.

La finalul prezentării, generalul Rogojan a răspuns întrebărilor venite din public. Volumul nou lansat va putea fi găsit în librării.

Născut în urmă cu 63 de ani la Ceica, lângă Beiuş, absolvent al Liceului Samuil Vulcan şi apoi şef de promoţie al Şcolii de ofiţeri de Securitate, Aurel Rogojan a fost până în 1989 şeful de cabinet al şefului Departamentului Securităţii Statului, Iulian Vlad. Specialist în contraspionaj, şi-a continuat cariera ca general SRI şi profesor la Academia Naţională de Informaţii până în 2006, când a trecut în rezervă şi a ieşit în lumina reflectoarelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
desteapta-te romane!
Foarte utila aceasta adunare: avem ocazia sa vedem cum arata, cati sunt si cum se comporta astazi "cozile de topor" de ieri. Acesti pensionari aparent inofensivi sunt tortionarii de ieri, sunt turnatorii de care nu reuseam altadata sa ne ferim la serviciu, la coada la alimente sau pur si simplu oriunde in timpul liber! Acesti oameni ar fi fost intr-o lume normala bazata pe educatie si pe competenta, cel mult muncitori necalificati asa cum ii tradeaza expresiile figurilor lor care le reflecta intelectul. In lumea creata de sovietici cu brutalitate acesti indivizi au terorizat taranii harnici, au eliminat muncitorii calificati si au distrus intelectualitatea Romaniei. Lor trebuie sa le multumim pentru faptul ca ne-au saracit Tara, lor trebuie sa le platim astazi Pensii speciale, iar urmasii lor ne conduc destinele astazi. Pentru personaje la fel de "benefice" Statului german si Europei, s-a organizat Procesul de la Nurnberg, pentru omologii romani se lanseaza carti scrise agramat pe intelesul "camarazilor" ... Vai de poporul care nu-si respecta adevaratii eroi cazuti in temnitele securitatii , dar care asculta minciunile tortionarilor sai!
Postat 12 Ianuarie 2018, 11:30 de decalog
ce pensie au oare indivizi ?
interesant ar fi ce pensie au... ce au facut sa o merite stim, eventual sa le spunem ca indemnizatie pentru crestere copii este plafonata pentru ca nu se pot naste direct securisti, cat ii costa medicamentele pe cei care au copii mici si asta ca ei sa-si poata incasa pensiile speciale.
Postat 12 Ianuarie 2018, 10:26 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON