Trei medici bihoreni au fost premiaţi, vineri, în Sala Mare a Primăriei, de către Fundaţia pentru Sănătate Bihor, pentru întreaga activitate dedicată salvării de vieţi omeneşti în spitalele din Bihor.
Medici puţini
Deşi evenimentul fusese anunţat, în sala Primăriei nu au luat parte foarte mulţi medici. Dacă anii trecuţi se adunau zeci de participanţi, de data aceasta au fost prezente doar aproximativ 30 de cadre medicale, iar din cei trei premiaţi doar unul a fost de faţă.
Unul dintre premii a fost acordat, post-mortem, doctorului Földes Adalbert, pentru care s-a şi ţinut un moment de reculegere la începutul festivităţii.
Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, a înmânat distincţia soţiei şi fiicei regretatului medic. "El a crezut mereu în forţa instituţiilor şi a fost un bun organizator. Drept pentru care, iată că acum continuăm tradiţia decernării premiilor, iniţiativă care i-a şi aparţinut", a spus Cseke, oferindu-i un buchet de flori soţiei (foto) lui Földes. De altfel aceasta şi fiica sa nu şi-au putut stăpâni lacrimile în timpul discursului fostului ministru.
Dr. Földes a lucrat 40 de ani la Spitalul CFR şi, o perioadă, a fost directorul instituţiei. De-a lungul vremii, el a fost şi consilier local şi consilier judeţean din partea UDMR Bihor, organizaţie pe care a condus-o în trecut ca preşedinte executiv.
Medic la 80 de ani
Cel de-al doilea premiu a fost înmânat de dr. Liana Toc medicului Antonia Munteanu, care nu a putut fi prezentă din cauza unor probleme de sănătate. Doctoriţa Munteanu a fost cea care în 1985 a iniţiat înfiinţarea secţiei de Radiologie a Spitalului Judeţean şi a fost, totodată, prima femeie radiolog din Bihor.
A mai fost distinsă, de asemenea, şi dr. Marianne Jagamos (foto), care la respectabila vârstă de 80 de ani încă activează la ambulatoriul spitalului din Marghita, premiul fiindu-i înmânat de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp . "Această femeie a rămas orfană de mamă încă de mică, dar nu s-a dat bătută. A lucrat 50 de ani în acelaşi loc, chiar şi la această vârstă continuând să-şi facă meseria cu plăcere", a spus dr. Carp.
La eveniment au mai luat parte, între alţii, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, Aurel Mohan, dr. Gheorghe Bumbu şi viceprimarul Florin Birta. Evenimentul a fost completat de viorile şi violoncelul Cvartetului Espressione.
Premiile Marta Buteanu au fost instituite la inițiativa regretatului medic Földes Adalbert, primul preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătate Bihor. Marta Buteanu a fost prima româncă medic universitar, născută în Beiuș în anul 1888 și școlită la Viena. Aceasta a fost asistent universitar la Budapesta și a decedat tot acolo, în anul 1918 după ce s-a îmbolnăvit de gripă, luată de la bolnavii pe care îi îngrijea. Doctorița a fost înmormântată în Beiuș.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.