URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2019, 21:37

Medici din Bihor, răsplătiți pentru salvarea de vieți. Între premianți, o doctoriță care încă lucrează la 80 de ani! (FOTO)

Medici din Bihor, răsplătiți pentru salvarea de vieți. Între premianți, o doctoriță care încă lucrează la 80 de ani! (FOTO) Medicul Marianne Jagamos (în foto alături de Aurel Mohan), activează încă la Ambulatorul Marghita, la respectabila vârstă de 80 de ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei medici bihoreni au fost premiaţi, vineri, în Sala Mare a Primăriei, de către Fundaţia pentru Sănătate Bihor, pentru întreaga activitate dedicată salvării de vieţi omeneşti în spitalele din Bihor.

Medici puţini

Deşi evenimentul fusese anunţat, în sala Primăriei nu au luat parte foarte mulţi medici. Dacă anii trecuţi se adunau zeci de participanţi, de data aceasta au fost prezente doar aproximativ 30 de cadre medicale, iar din cei trei premiaţi doar unul a fost de faţă. 

Unul dintre premii a fost acordat, post-mortem, doctorului Földes Adalbert, pentru care s-a şi ţinut un moment de reculegere la începutul festivităţii.

Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, a înmânat distincţia soţiei şi fiicei regretatului medic. "El a crezut mereu în forţa instituţiilor şi a fost un bun organizator. Drept pentru care, iată că acum continuăm tradiţia decernării premiilor, iniţiativă care i-a şi aparţinut", a spus Cseke, oferindu-i un buchet de flori soţiei (foto) lui Földes. De altfel aceasta şi fiica sa nu şi-au putut stăpâni lacrimile în timpul discursului fostului ministru. 

Dr. Földes a lucrat 40 de ani la Spitalul CFR şi, o perioadă, a fost directorul instituţiei. De-a lungul vremii, el a fost şi consilier local şi consilier judeţean din partea UDMR Bihor, organizaţie pe care a condus-o în trecut ca preşedinte executiv.

Medic la 80 de ani 

Cel de-al doilea premiu a fost înmânat de dr. Liana Toc medicului Antonia Munteanu, care nu a putut fi prezentă din cauza unor probleme de sănătate. Doctoriţa Munteanu a fost cea care în 1985 a iniţiat înfiinţarea secţiei de Radiologie a Spitalului Judeţean şi a fost, totodată, prima femeie radiolog din Bihor.

A mai fost distinsă, de asemenea, şi dr. Marianne Jagamos (foto), care la respectabila vârstă de 80 de ani încă activează la ambulatoriul spitalului din Marghita, premiul fiindu-i înmânat de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp . "Această femeie a rămas orfană de mamă încă de mică, dar nu s-a dat bătută. A lucrat 50 de ani în acelaşi loc, chiar şi la această vârstă continuând să-şi facă meseria cu plăcere", a spus dr. Carp.

La eveniment au mai luat parte, între alţii, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, Aurel Mohan, dr. Gheorghe Bumbu şi viceprimarul Florin Birta. Evenimentul a fost completat de viorile şi violoncelul Cvartetului Espressione.

Premiile Marta Buteanu au fost instituite la inițiativa regretatului medic Földes Adalbert, primul preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătate Bihor. Marta Buteanu a fost prima româncă medic universitar, născută în Beiuș în anul 1888 și școlită la Viena. Aceasta a fost asistent universitar la Budapesta și a decedat tot acolo, în anul 1918 după ce s-a îmbolnăvit de gripă, luată de la bolnavii pe care îi îngrijea. Doctorița a fost înmormântată în Beiuș.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON