În timp ce consilierii PNL nu au votat deloc, aleşii UDMR, PNL şi ALDE au decis, marţi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, "mutarea temporară" a lui Călin Puia de la cârma Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor într-o altă instituţie, la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, pe o funcţie de consilier superior. Motivul? Este cercetat administrativ pentru mai multe nereguli.
Suspiciuni la director
Potrivit expunerii de motive care a stat la baza hotărârii, Călin Puia este cercetat administrativ de o comisie a Consiliului Judeţean, la recomandarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).
Reprezentanţii ANPDCA au verificat recent împrejurările în care două surori minore, aflate în plasament la Fundaţia Poarta Bucuriei, s-au întâlnit cu o familie de români care locuieşte în Statele Unite şi care dorea să le adopte. De asemenea, familia a primit informaţii neautorizate despre cele două fete.
Totodată, la baza mutării lui Puia stau şi două decizii ale Curţii de Conturi care a constatat un prejudiciu "cert şi real" de 684.000 lei, realizat între ianuarie 2012 şi aprilie 2015, derivat dintr-un contract încheiat cu Fundaţia Copiii Dragostei.
De asemenea, s-a ţinut cont şi de un raport încheiat în urmă cu câteva zile, pe 22 august, de Corpul de Control al Prefectului, în cadrul căruia s-a făcut propunerea efectuării unui control din partea ANAF la sediile societăţilor care furnizează produsele alimentare şi nonalimentare către DGASPC Bihor, precum şi la sediul Centrului de recuperare şi reabilitare neuro-psihiatrică pentru persoane adulte cu dizabilităţi Remeţi.
Fără influenţe
În expunerea de motive se mai arată că şeful DGASPC va fi mutat temporar din funcţie, întrucât "există suspiciunea rezonabilă de a interveni şi de a exercita influenţă asupra angajaţilor din subordine în sensul îngreunării demersului cercetării disciplinare prin accesul la anumite documente".
De asemenea, se mai precizează că celelalte cercetări disciplinare pe numele lui Puia – care s-au încheiat fără ca Puia să fi fost găsită vina – au fost "greoaie" şi "anevoioase".
Temeiul legal pentru mutarea lui Puia este tocmai posibilitatea ca el să influenţeze cercetarea. Potrivit HG nr 1344 din 2007, "în cazul în care sunt indicii că funcţionarul public a cărui faptă a fost sesizată ca abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, comisia de disciplină are obligaţia de a întocmi un raport de propunere de mutare temporară a acestuia în cadrul altui compartiment sau altei structuri".
În concediu medical
În şedinţa de marţi, Ionel Avrigeanu a spus că o astfel de decizie putea fi luată şi direct, printr-o dispoziţie a preşedintelui CJ, şi nu neapărat prin votul consilierilor. "Eu înţeleg că doriţi să împărtăşiţi responsabilitatea. Bănuiesc că se va lăsa cu un proces şi cu daune materiale", a comentat liderul consilierilor PNL din Consiliul Judeţean.
Drept replică, Ioan Mang a spus că "avem obligaţia să-l mutăm din acea funcţie" şi a subliniat că, potrivit proiectului, Călin Puia îşi va păstra salariul la nivelul celui de la DGASPC, deci nu va putea fi vorba de daune materiale.
Puia nu a asistat la şedinţa în cadrul căreia s-a decis mutarea sa. Marţi dimineaţă, directorul DGASPC Bihor şi-a luat concediu medical, după cum a confirmat BIHOREANULUI Adrian Simon, purtătorul de cuvânt CJ Bihor. Pe perioada în care se află în concediu, Puia nu va putea fi mutat într-o altă instituţie.
Citeşte şi:
Jos cu Puia! Şefii de la Judeţ încearcă să-l suspende din funcţie pe directorul DGASPC Bihor
Lupta continuă: O nouă cercetare disciplinară pe numele şefului DGASPC Bihor, Călin Puia
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.