URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2020, 12:01

Parteneriat popime-politruci

Parteneriat popime-politruci (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce de Paştele Catolic tot comitetul de urgenţă ne-a indicat să stăm la casele noastre, să nu ne infectăm ca proştii, iată că acum ministrul de (Boli) Interne, Marcel Vela, ne înştiinţează că a încheiat un protocol cu Patriarhia prin care oamenii pot totuşi ieşi în stradă să ia paşte, cu respectarea distanţării sociale.

Decizia îl lasă în offside pe preşedintele Iohannis, care numai ce ieşise să ne îndemne să stăm în banca noastră. În plus, demonstrează că unii români sunt mai egali decât alţii, din moment ce numai ortodocşii au dreptul să iasă noaptea la Biserică.

Ciudat este că Biserica Ortodoxă a acceptat iniţial să renunţe la întreg ritualul bimilenar, dar iată că politicienii noştri, izbiţi de un populism greţos, au zis că acum, în plină molimă, e momentul să mai câştige nişte voturi.

Din prima clipă de când l-am văzut mi-am dat seama că Premiul Nobel nu e în pericol din pricina subinginerului Marcel Vela. Problema nu este că omul citeşte poticnit şi probabil gândeşte la fel, baiul e că cineva l-a pus ministru de Interne.

La aflarea veştii că iar vor trebui să se lupte cu mulţimile ieşite să se calce în picioare pentru paşte, sunt convins că jandarmii şi poliţiştii au dat cu caschetele de pământ. Recunosc că, după 10 august, jandarmii nu-mi mai sunt dragi. Iar pe poliţişti i-am luat mereu la mişto pentru că la 45 de ani, când sunt mai în putere şi mai eficienţi profesional, se pensionează.

Dar trebuie să recunosc că, dacă personalul medical a stat pe toată perioada în tranşee, forţele de ordine au fost în avanposturi. Poliţiştii şi jandarmii, practic cu mâinile goale, ne-au ferit de pandemie prin modul în care au gestionat plasarea în carantină a românilor veniţi de afară. Aşa că aveţi tot respectul meu de sublocotenent în rezervă, pentru devotament şi eficienţă.

Pactul acesta nu este între Ministerul de Interne şi Patriarhie, ci între politruci şi popime. Dacă liberalii îşi închipuie că vor valorifica voturile celor care refuză încă să iasă din Evul Mediu, n-au decât să se ia de mână cu PSD-ul şi să se arunce în lada de gunoi a istoriei. Teamă mi-e că, după îmbulzeala cu împărţitul paştelor, vom asista la un nou parteneriat, de data aceasta între spitale şi administraţiile cimitirelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
oradea1234
În monologul tău frenetic trebuie să ai mereu dreptate. Trecem de partea cu ieșitu din casă a enoriașilor, preoții n-au avut voie să aducă lumină de paștele catolic. Legea rămâne discriminatorie chiar și în varianta nouă. Nu înțelegi tu lucrurile astea oricum. Ce te faci când nu o să te mai bag nici eu în seamă pe aici. Corect, o să fugi la vizor.
Postat 17 Aprilie 2020, 06:02 de oradeaveche
mistocareala ieftina
Dincolo de greselile inerente ale unor oameni care incearca sa rezolve probleme reale si curente (respect pt cei din Oradea), nu pot sa nu remarc pe unii din presa si politica care ataca orice este normal in societate, pentru a-si face capital de imagine. Ii remarc pe ponta, tariceanu, mandruta si mai nou chirila, cremeneanu, etc care tind sa intreaca jigodiile badea, gadea & co. Nu inteleg ce este primitiv si de Ev Mediu in credinta ortodoxa si in ritualurile acesteia, dar probabil sunt eu din Evul Mediu, desi sunt inca tanar. In perceptia mea "Biserica Ortodoxă NU a acceptat iniţial să renunţe la întreg ritualul bimilenar" ci s-a conformat regulilor, iar ce se doreste este sa se vina in intampinarea unor oameni care in mod firesc vor vrea sa urmeze acele ritualuri bimilenare pentru ca nu suntem toti la fel, adica multi vor dori sa respecte ritualurile bimilenare, unii mai radicali chiar cu riscul incalcarii unor reguli temporare. In acest sens cred eu ca s-a dorit sa se conceapa un sistem prin care sa se impace si capra si varza, in conditiile in care suntem o tara majoritar ortodoxa. Dar se pare ca mai bine se improasca cu noroi tot ceea ce ne mai tine uniti, credinta, si ni se dau exemple din alte tari. De ex ce frumos au participat norvegienii la slujba, din masina, si ce frumos au claxonat cand preotul le-a sfintit masinile ... Respect pt ei, asa au ales ei sa se manifeste, dar pe bune, daca se facea asa ceva in Romania iar sareau jigodiile sa rada de niste oameni care isi manifesta in mod pasnic credinta, respectand regulile societatii, adica distantare, echipament adecvat etc, adica tot asa cum se merge la magazin, sa mearga sa isi ridice si ce considera necesar pt hrana sufleteasca, cei care doresc. Nu obliga nimeni pe nimeni cu nimic. Nu vad unde-i discrimare si cu ce ?! Si cine e din Evul Mediu? Nu ce-i ce ii blameaza pe ceilalti pt ca nu cred in ce cred ei? ...
Postat 16 Aprilie 2020, 15:03 de oradea_mea_si_a_ta
Nea Chirila
Meserie, meserie... Despre ce discriminare vorbesti ? Ce au avut de pierdut reformatii/catolicii ca au stat in casa de Pasti ? Nu au avut nimic de pierdut. Au avut de castigat pt ca nu s-au expus la infectie. Discriminare era invers, daca ii lasau sa iasa (pe cei care ar fi vrut sa o faca). La fel si in cazul ortodocsilor. Sau poate te-ai gandi la altceva, si nu ai stut sa formulezi. Cand te-ai gandit la discriminare, te-ai gandit tocmai la ortodocsi ca fiind cei discriminati, lasati sa se expuna la infectie (cei care ar fi vrut sa iasa). Altfel, sublocotent poate iesea mai bine :)
Postat 16 Aprilie 2020, 11:34 de Oradea2020
jurnalist din Evul Mediu
Fara argumente si nici vorba de dovezi, acest "jurnalist" impartial stabileste ca cei care nu i-au cazut cu tronc sunt din Evul Mediu. In mod "stiintific" si complet subiectiv. Si atunci intrebarea se pune: cine e cu adevarat ramas in Evul Mediu? Cine e agesiv si intolerant fara nici un motiv obiectiv? Cine e un salbatic proaspat iesit din pestera?
Postat 16 Aprilie 2020, 10:32 de testtest
Geto-dac???
Ce treabă au geto-dacii cu ortodoxia?
Postat 16 Aprilie 2020, 06:23 de LIME
@Dl Cremeanu
Inca un articol scris cam din pix, sau cel putin, de la inaltimea sframantarilor pseudo-Nietzsche-ne (ceva gen post "Dincolo de bine si rau"), in care Dl. Cremeanu incearca sa readuca in prim plan discutia stiinta vs Ortodoxie (si religie in general). Dl. Cremeanu, o sa va spun doar ce au zis altii mai destepti ca mine (si si ca Dvs.): Stiinta nu face altceva decat sa descopere, sa observe si sa confirme ordinea divina, acel "mers" al lucrurilor pe care Dumnezeu le-a insuflat in toate si in tot (chiar si dupa caderea lui Adam din Rai), si pe care oamenii incearca (si resuesc, pana la un pct) sa il descopere/construiasca/deconstruiasca. Biserica Ortodoxa nu este impotriva stiintei, ci doar sustine ca orice cunoastere vine de la Dumnezeu, prin oameni, in sprijinul oamenilor, si la momentul pe care El in considera potrivit. Cred ca putem fi amandoi de acord ca omul este in general o fiinta limitata (a se citii supus pacatului si important e cum facem sa il limitam, pe pacat, in viata noastra). Ca si exemplu scurt: incalzirea globala nu e altceva decat o consecinta a faptului ca omul nu respecta creatia lui Dumnezeu (modul in care Dumnezeu a lasat legile naturii dupa caderea din Rai) precum ar trebui, fiind iresponsabil si lacom atat fata de resursele naturale cat mai ales fata de aproapele sau. Ca sa revin la ce am spus, va recomand deci niste oameni mai inteligenti ca mine. Pt inceput as amintii ceva mai light - cartile lui Michael Behe ar trebui sa fie un bun inceput sau cele ale lui David Ray Griffin - iar apoi sa intram mai in paine cu (n.b. ordinea e aleatorie) Nicolae Steinhardt, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Teodor Studitul, Sfantul Antonie cel Mare, si multi altii mai noi sau mai vechi, culminand evident cu Carte Cartilor, a.k.a Biblia. Doar simpla parere a unui crestin Ortodox. Sa imi fie cu iertare daca am scris/afirmat ceva incorect. Va doresc Dvs. si familiei sa aveti parte de un Pasti luminat la propriu si la figurat, in liniste si sanatate! PS: Nu voi mai revenii pe aceasta pagina asa ca va rog sa nu imi raspundeti si va rog din suflet sa nu imi citati din Stephen Hawking, ca am parcurs si din angoasele lui stiintfico-religioase.
Postat 15 Aprilie 2020, 23:01 de And
Gresit POULpIME- POULITRUCI !
Cred ca a fost gresit parteneriatul PNL- BOR , doar ca domnul presedinte - probabil iritat de gresala adeziunii sale la pnl - a demontat marea aberatie aducācātoare de voturi ! Biserica Ortodoxa - ca singura biserica nationala,unitara, stramosasca, geto-daca si binefacatoare de minuni trebuie sa ramana credincioasa psd-ului ! Numai asa glasul mierit al galbenului castigat si binecuvantat poate duce mai departe simfonia imnului national ........
Postat 15 Aprilie 2020, 18:09 de shareware
Parteneriat romania-germania pe aeroport
Dar parteneriatu cu romanii de pe aeroportu Cluj ,cum ti se pare?
Postat 15 Aprilie 2020, 13:34 de benz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON