URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2015, 12:51

Surpriză de Ziua Imnului Naţional: ministrul Apărării a adus cu sine la Oradea şi un detaşament şi muzica Regimentului de Gardă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două autocare au adus la Oradea componenţii muzicii militare şi un detaşament al Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, care - alături de alţi oaspeţi, de la Batalionul 52 Tisa din Satu Mare şi de "gazdele" de la Centrul 54 Comunicaţii Oradea - au asigurat solemnitatea şi culoarea ceremoniei desfăşurate miercuri dimineaţă, de la ora 9, la Statuia Ostaşului Român, cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României.

După ce detaşamentul Regimentului de Gardă, echipat în ţinută de mare gală, a prezentat Onorul ministrului Apărării, Mircea Duşa, însoţit de prefectul Claudiu Pop şi de primarul Ilie Bolojan, un sobor format din trei preoţi, condus de capelanul Mircea Ioniţă, a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru poporul român.

Între oficialii care au asistat la Te Deum au mai putut fi remarcaţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Avrigeanu, senatorul Gavrilă Ghilea, deputaţii Florica Cherecheş, Ioan Roman şi Ioan Hulea, precum şi preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

După rugăciune, decanul Facultăţii de Arte, Agneta Marcu, a vorbit despre însemnătatea şi istoria Imnului Naţional, amintind de primul Imn al României, "Trăiască Regele!" (1866, versuri Vasile Alecsandri), de comunistele "Zdrobite cătuşe" (1948) şi "Te slăvim, Românie" (1952), de "Trei culori" (pe muzica lui Ciprian Porumbescu, 1977) şi apoi despre actualul Imn, "Deşteaptă-te, române!", pe versurile poemului "Un răsunet", de Andrei Mureşanu, şi muzica lui Anton Pann, cântat pentru prima oară în 1848 la Scheii Braşovului şi devenit Imn Naţional după decembrie 1989.

La rându-i, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a arătat că Armata Română şi instituţiile militare "sunt cele care respectă cel mai mult simbolurile naţionale", fie că este vorba despre Imn, Drapel ori stemă, adăugând că acestea îi însufleţesc pe militarii români fie că stau de veghe în ţară sau participă la misiuni internaţionale.

Partea cea mai gustată de public a festivităţilor de miercuri a constat, apoi, în momentul oferit de muzica militară a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, într-un recital de poezii pe teme patriotice susţinut de trei elevi ai Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir, o interpretare oferită de Leontin Ciucur a "Cântecului lui Iancu" şi a piesei "Hai să-ntindem hora mare".

Cel mai emoţionant a fost, însă, un copil - David Sotiuţ - membru al Ansamblului "Mugurelul Bihorului" de la aceeaşi Şcoală Gimnazială Dimitrie Cantemir, care a cântat cu mult foc Imnul Naţional. De altfel, mişcat vizibil, ministrul Apărării l-a felicitat pe băiat şi l-a invitat să stea alături de el, de prefectul Claudiu Pop şi de primarul Ilie Bolojan, pentru a primi defilarea subunităţilor militare, cea care a şi încheiat festivităţile din Parcul 1 Decembrie, după exact o oră de la începerea lor.

"Trebuie să facem mai mult pentru a ne respecta simbolurile naţionale şi să fim mândri că suntem români", a spus ministrul, într-o scurtă declaraţie de presă, înainte de a pleca de la locul ceremoniei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON