Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) a lansat, marţi, campania "Singuri acasă - Ai grijă de copiii tăi oriunde te-ai afla!". Proiectul este adresat copiilor care au rămas singuri în ţară, în grija bunicilor sau a familiei extinse, după ce ambii părinţi au plecat în străinătate şi celor din familii monoparentale, aflaţi în aceeaşi situaţie.
La conferinţa de lansare a campaniei au participat directorul ASCO, Arina Moş, şi medicul şcolar Anca Frăţilă, specialist în psihiatrie pediatrică. Aceasta din urmă a vorbit despre efectele pe care o astfel de despărţire între părinţi şi copii le poate avea, micuţii putând resimţi stări de abandon, anxietate şi tristeţe. "Prin această campanie dorim să venim în sprijinul părinţilor care merg să muncească în străinătate. Într-o lume ideală, copiii cresc alături de părinţii lor, dar condiţiile socio-economice îi obligă pe mulţi să meargă să muncească în afara ţării", a spus Anca Frăţilă.
În aceeaşi conferinţă, specialistul a vorbit despre reticenţa părinţilor de a-şi anunţa plecarea în străinătate. "La 30 iunie 2014, numărul acestor cazuri era de 1.044 pe judeţul Bihor, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Din păcate, ne confruntăm cu reticenţa părinţilor din Oradea în a anunţa plecarea din ţară. Nu dorim să sancţionăm, dorim să urmărim interesul superior al copilului prin oferirea de consiliere şi suport psihologic gratuit familiilor şi copiilor rămaşi singuri acasă", a precizat dr. Anca Frăţilă.
Drept urmare, în cadrul campaniei "Singuri acasă - Ai grijă de copiii tăi oriunde te-ai afla!", copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate pot beneficia de consiliere psihologică gratuită, la cabinetul mediului Anca Frăţilă din str. Mihai Viteazul nr. 12. Tot ce trebuie să prezinte este un bilet de trimitere la medicul de familie.
În cadrul aceleiaşi campanii, părinţii care pleacă în străinătate sunt rugaţi să anunţe acest lucru cu cel puţin 40 de zile înainte, la Centrul de informare pentru cetăţeni din cadrul ASCO. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părintelui sau tutorelui, iar confirmarea acestei persoane se efectuează de către instanţa de tutelă (Judecătoria Oradea - Registratură).
În încheiere, dr. Anca Frăţilă a pus accent pe seriozitatea problemelor prin care trec copiii lăsaţi acasă. "Ataşamentul e o nevoie biologică. În absenţa unui ataşament securizat, copilul, indiferent de vârstă, trăieşte sentimentul de abandon şi tristeţe. Depresia la copil există şi ea se manifestă cel mai adesea prin tulburări de somn, tulburări de alimentaţie, agitaţie, irascibilitate. La copilul de vârstă şcolară apar tulburările de conduită, tulburări de atenţie, rezultate slabe la şcoală. Prin sprijin specializat, aceşti copii pot fi ajutaţi să depăşească aceste momente", a explicat aceasta.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.