URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2017, 13:34

Şefii CJ Bihor vor să renunţe la procesul împotriva PNL. Pásztor: "Demonstrăm că suntem gentlemeni"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au anunţat, luni, că instituţia pe care o conduc, Consiliul Judeţean Bihor, va renunţa la procesul intentat împotriva filialei PNL Bihor pe motiv că aceasta blochează "în mod abuziv" proiectele judeţului.

"S-au consumat energii"

Oferta de pace vine în contextul în care CJ Bihor şi şefii lui au câştigat, săptămâna trecută, la Curtea de Apel Timişoara, procesul pe care PNL îl intentase acuzând că, în iunie 2016, alegerile pentru şefia CJ s-au desfăşurat nelegal, fără respectarea secretului votului. Decizia judecătorilor timişoreni este definitivă.

"A fost un an şi două luni în care am avut amprenta acestui proces în şedinţele Consiliului Judeţean. Ni se spunea "veţi vedea că vom câştiga", ni s-a explicat că ne întâlnim în 29 septembrie şi va fi o altă gândire. Cred că aceste lucruri trebuie să le punem la o parte... Trist este că s-au consumat în lupte sterile o grămadă de energii", a spus Pásztor Sándor, într-o conferinţă de presă.

Întrebaţi de BIHOREANUL, şefii CJ n-au ştiut să spună exact cât a cheltuit judeţul pe acest proces, dar au spus că, legal, există o limită maximă de 5.000 de lei care poate fi achitată pentru servicii avocaţiale. Deşi Ioan Mang şi Traian Bodea au cerut şi primit despăgubiri din partea PNL, în numele Consiliului Judeţean nu a fost făcut acest lucru.

Invitaţie la discuţii

Victorioşi la Timişoara, şefii CJ au anunţat luni că vor renunţa la la procesul intentat împotriva filialei PNL Bihor pe motiv că aceasta blochează "în mod abuziv" proiectele judeţului. Este vorba de o "acţiune în constatare", care a fost declinată de Judecătoria Oradea spre Tribunalul Bihor.

"Hotărârea noastră este că noi retragem procesul intentat de CJ Bihor împotriva PNL. Dorim să demonstrăm faptul că trebuie să împingem lucrurile înainte şi trebuie să intrăm în normalitate. Vrem să facem un pas, să putem să discutăm unii cu alţii constructiv", a afirmat Pásztor, adăugând că pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de marţi, 3 octombrie, va figura şi un proiect privind renunţarea la acest proces.

De asemenea, preşedintele CJ a susţinut că va fi deschis la discuţii cu reprezentanţii PNL pe diverse proiecte ale judeţului. "Ni se reproşează că este nevoie de vocea PNL-ului în hotărârile de Consiliu. Eu de mai multe ori în ultimele luni am purtat discuţii cu preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi dânsul m-a sunat. Am discutat şi cu liderul de grup Ionel Avrigeanu. Suntem foarte deschişi pentru a discuta în perspectivă despre aceste hotărâri. Doresc doar ca după să ne ţinem cu toţii de cuvânt", a spus acesta.

Mang: "PNL voia să cumpere voturi"

În schimb, în aceeaşi conferinţă, şefii Consiliului Judeţean au subliniat încă o dată că aleşii PNL Bihor ar trebui să-l valideze pe Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron în demnitatea de consilier judeţean, din partea PSD.

Cum raportul de forţe este acum de 17-17, miercurea trecută PNL-iştii au blocat ordinea de zi a şedinţei CJ pentru că puterea a refuzat amânarea materialului legat de validarea lui Szatmari. "Sunt nişte reguli de joc care în orice situaţie trebuie respectate. Noi am votat în unanimiate înlocuirea domnului Mălan cu domnul Călin Gal", a amintit Pásztor.

De asemenea, preşedintele CJ a transmis că PNL-iştii trebuie să respecte rezultatul votului din iunie 2016. "Noi demonstrăm acum că suntem gentlemeni şi retragem procesul. Dar cât timp va mai trebui să înţelegem că rezultatul a fost 18 versus 17?", a adăugat acesta.

La rândul său, Ioan Mang a spus că Adrian Szatmari ar trebui validat, altfel aleşii liberali putând fi acuzaţi de acesta de "abuz în funcţie". "Eu cred că cei de la PNL ar trebui să se regrupeze puţin. Dânşii de la început - neavând niciun protocol cu niciun partid - aveau ca variantă accederea la putere prin cumpărarea unor voturi. Dar asta nu înseamnă că poţi să conduci, pentru că orice trădător ar fi fost dat afară imediat. Ei trebuie să înţeleagă că au pierdut alegerile la CJ Bihor", a spus Mang.

Proiecte "deficitare"

Pe de altă parte, şefii CJ au vorbit despre proiectele transfrontaliere din Programul Interreg RO-HU care au avut termen limită de depunere data de 30 septembrie. După cum se ştie, aceştia avertizau, săptămâna trecută, că proiectele sunt în pericol, căci PNL nu le-a aprobat pe unele dintre ele, respectiv nu a actualizat strategia pe sănătate a judeţului. Până la urmă, acestea au fost depuse, însă prin "soluţii alternative".

"Depunerea proiectelor este deficitară. S-au găsit nişte soluţii alternative, care slăbesc şansele de câştig. Strategia (n.r. – care ar putea aduce investiţii de 9,5 milioane euro în sistemul medical din Bihor) a fost depusă fără hotărârile privind amplasamentele centrelor de urgenţă şi fără clarificarea bugetelor între SMURD şi Spitalul Judeţean, unde intervenise o eroare", a precizat Pásztor.

Potrivit preşedintelui CJ Bihor, au mai existat patru proiecte RO-HU care nu au primit acordul consilierilor judeţeni - între care unul privind masterplanul privind pistele de biciclete din Bihor - şi, ca urmare, ele au fost transferate la direcţiile subordonate ale instituţiei, care le-au putut depune direct. Două proiecte au fost transferate la Agenţia de Management al Destinaţiei, unul la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, respectiv unul pe Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON