La o zi după ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a obţinut demiterea de către premierul Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, orădeanul Laurenţiu Ţenţ dezvăluie că fosta sa şefă directă avea pretenţii "fanteziste", care fie erau neîntemeiate, fie imposibil de pus în aplicare. Ţenţ şi-a apărat mandatul de doar patru luni afirmând că reproşurile ministrului, cum că nu şi-ar fi îndeplinit indicatorii de performanţă, sunt "aberante".
Laurenţiu Ţenţ a declarat marţi pentru BIHOREANUL că a aflat din presă despre demiterea sa, precizând, însă, că aceasta survine pe fondul unor neînţelegeri constante între ministrul Muncii şi el.
"Mi s-a reproşat, în faţă, un singur lucru, că sunt "prea funcţionar". Nu mi-e clar ce îmi reproşează doamna ministru, dar probabil că îmi reproşează că nu am dat curs dorinţelor fanteziste pe care le-a avut în permanenţă", a spus Ţenţ.
"Nu am fost de acord"
Solicitat să dea exemple, prospătul ex-preşedinte al Casei Naţionale de Pensii a afirmat că "la un moment dat, doamna ministru avea ideea să scaneze toate cupoanele de pensii, pentru a fi trimise către toţi pensionarii (n.r. – inclusiv celor care îşi primesc pensiile pe carduri, nu doar celor care le primesc prin factorii poştali), ceea ce ar fi creat o aşteptare imposibil de satisfăcut, care ar fi dezamăgit mulţi pensionari prin nerealizarea ei, pentru că personalul instituţiei este insuficient".
Pe de altă parte, Laurenţiu Ţenţ spune că "nu am fost de acord cu abordarea doamnei ministru, care a fost împotriva angajaţilor Caselor de Pensii, consideraţi o categorie duşmănoasă. Da, există multe probleme în Casele de Pensii, inclusiv atitudinea multor angajaţi, dar nu îi poţi pune pe toţi în aceeaşi oală, pentru că nu toţi sunt la fel şi îi demotivezi pe cei care îşi fac datoria corect".
Indicatori fantezişti
În condiţiile în care ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că proaspătul demis preşedinte al Casei Naţionale de Pensii nu şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă, BIHOREANUL i-a cerut lui Laurenţiu Ţenţ să răspundă şi la această acuză.
"Bună întrebare, ce indicatori de performanţă nu mi-am îndeplinit? Indicatorii de performanţă trebuie să fie măsurabili şi obiectivi. Eu nu ştiu la ce s-a referit doamna ministru, pentru că nu mi-a arătat niciun indicator de performanţă pe care să nu-l fi îndeplinit. Dacă indicatori de performanţă pot fi considerate dorinţe fanteziste şi aberante, vă dau încă un exemplu din această categorie. A vrut, de exemplu, să renegociem în două săptămâni toate convenţiile dintre Casa de Pensii şi cele 23 bănci care transferă pensii pe cardurile oamenilor, convenţii neactualizate din 2013. Dar nu se putea să renegociezi aceste convenţii, să schimbi comisioanele şi să obţii devansări în plata pensiilor în numai două săptămâni, când chiar şi băncile trebuie să obţină acordul pentru negocieri din partea propriilor conduceri", a spus Ţenţ.
Înapoi la Oradea
În fine, fostul preşedinte al Casei de Pensii a dat un răspuns şi cu privire la un alt reproş pe care ministrul Muncii i l-a adus tot după demiterea sa, în presă. "Văd că a declarat în presă că există dosare de pensionare nerezolvate, dar înmulţirea lor nu poate fi imputată Caselor de Pensii, în condiţiile în care există tot mai mulţi angajaţi care devin pensionari, iar numărul funcţionarilor care trebuie să rezolve dosarele este acelaşi".
Laurenţiu Ţenţ a declarat că va reveni la funcţia pe care o avea înainte, şi anume cea de director executiv adjunct la Casa Judeţeană de Pensii Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.