URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2017, 19:00

Reacţie după protest: Consiliul Judeţean spune că actorii Teatrului Regina Maria au salarii cu 1,1% mai mici ca la Filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor, prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Şimon, a transmis, joi, o informare referitoare la revendicările artiştilor de la Teatrul Regina Maria, care, miercuri seara, au protestat în faţa instituţiei cerând să nu fie discriminaţi şi să primească salarii ca cele ale angajaţilor de la Filarmonică.

Treaba managerului…

Potrivit informării transmise de CJ Bihor, managerul instituţiei, Daniel Vulcu, era cel care trebuie să stabilească salarizarea din instituţie. "Aplicarea legii privind salarizarea este obligaţia managerului, ordonator de credit terţiar în limitele bugetare stabilite de finanţator, în cazul nostru Consiliul Judeţean Bihor", se arată în document.

Reprezentanţii CJ Bihor arată că artiştii Teatrului Regina Maria au depus un memoriu în acest sens la registratura instituţiei cu câteva ore înaintea protestului. Potrivit informaţiilor transmise de CJ Bihor, actorii au salarii puţin mai mici decât cele ale angajaţilor Filarmonicii de Stat Oradea.

"Datorită faptului că la protestul spontan angajaţii au invocat salariile mult mai mari de la Filarmonică, dorim să precizăm că salariul de bază mediu al unui actor la Teatrul "Regina Maria", la sfârşitul anului trecut, a fost 2.386 lei, iar după 1 februarie 2017 a ajuns la 3.579 de lei. În comparaţie, un artist instrumentist de la Filarmonică a avut un salariu brut mediu de 2.413 lei, care după majorările salariale a crescut la 3.620 de lei. Diferenţa între cele două categorii de artişti este de 1,1%, nesemnificativ", se arată în comunicat.

Problemă veche

Într-adevăr, se recunoaşte în informare, există câteva categorii de angajaţi ai Filarmonicii care câştigă mult mai bine: "Şefii de partidă, maestrul de concert şi dirijorii de la Filarmonică au salarii mai ridicate, între 4.200 şi 6.000 de lei, dar aceste funcţii în trecut, înainte de anul 2010, înainte de intrarea în vigoare a sistemului salarizării unice, au fost considerate funcţii de conducere şi au beneficiat de o salarizare superioară faţă de artiştii instrumentişti".

Discrepanţele dintre salarizarea anumitor funcţii artistice la cele două instituţii au apărut, arată Consiliul Judeţean Bihor, "odată cu aplicarea opţională a Legii 353/2007 privind instituţiile de spectacole şi concerte, din 2009 la Filarmonica din Oradea, opţiune care nu a fost activată la vremea respectivă şi de conducerea Teatrului Regina Maria".

Această opţiune, care putea fi activată numai până în anul 2010, când a intrat în vigoare Legea 284/2010 privind salarizarea unitară, a favorizat în mod expres salariaţii care la vremea aceea erau consideraţi personal de conducere, dar prin efectul legii salarizării au fost trecuţi la personal de execuţie, păstrându-şi însă drepturile câştigate.

În continuare, reprezentanţii CJ Bihor arată că salariul mediu brut pentru personalul artistic este mai mare la Filarmonică - de 3.874 lei, faţă de 3.579 lei de la Teatrul Regina Maria - însă acest lucru s-ar explica prin existenţa posturilor bine plătite de concert maestru, şef de partidă şi dirijori.

Citeşte şi: Artiştii Teatrului Regina Maria au protestat cerând salarii ca la Filarmonică: "De ce să fim copilul cel sărac?" (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
simon- ia du-te tu la scoala
Mai intii, tovarăselul acesta, tinara speranta a politicii,pe nume Simon, purtătorul de vorbe si de minciuni ale lui Pasztor, Mang, Bodea, viitorul Cristian Bodea, ar trebui sa mai invete nitelus limba română. Nu DATORITA, ci DIN CAUZA FAPTULUI CA. Simon, daca as fi in locul lui Pasztor, te-as obliga ca, după prostia asta, sa plătești din buzunarul propriu, diferențele salariale. Simon, seralul te maninca!
Postat 09 Iunie 2017, 09:01 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON