URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Ianuarie 2018, 09:57

Protestul medicilor de familie din Bihor s-a „fâsâit”: mai mult de două treimi au semnat prelungirea contractelor cu CAS, pe aceiaşi bani ca anul trecut

Contrar anunţului făcut în ultimele zile ale anului trecut, potrivit căruia din data de 3 ianuarie 2018 nu vor mai acorda consultaţii decontate de CAS, ci doar contracost şi pro bono, majoritatea medicilor de familie din Bihor au decis să îşi continue activitatea chiar dacă nu le-a fost satisfăcută niciuna dintre principalele revendicări invocate atunci când refuzaseră prelungirea contractelor cu Casa Asigurărilor de Sănătate.

"Până în prezent, din 332 medici de familie din Bihor care au avut contracte cu Casa, au venit să semneze prelungirea contractelor 223, iar alţii au anunţat pe e-mail că vor mai veni din teritoriu zilele acestea", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Cătălina Marinaş.

Lista medicilor care au semnat a fost publicată miercuri pe site-ul CAS Bihor şi va fi actualizată, pe măsură ce şi alţi medici vor iscăli documentele. 

Medicii de familie din Bihor, la fel ca şi colegii lor din întreaga ţară, au anunţat la finele anului trecut că nu vor semna acte adiţionale pentru prelungirea contractelor deoarece autorităţile de resort – Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii – nu le-au satisfăcut revendicările prezentate inclusiv premierului Mihai Tudose încă din 15 noiembrie.

Atunci, medicii de familie au reclamat subfinanţarea medicinei primare, solicitând alocarea pentru acest sector a 10% din totalul sumelor colectate la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate (alocare care în prezent este de 5,7%), precum şi debirocratizarea sistemului sanitar al medicinei de familie, dat fiind faptul că aceştia sunt obligaţi să trimită şi apoi să reprimească de la medicii de alte specialităţi pacienţi pe care i-ar putea trata fără trimiteri inutile.

Neprelungirea contractelor cu CAS nu ar mai fi făcut posibilă acordarea consultaţiilor decontate şi nici eliberarea reţetelor gratuite şi compensate.

Până la această oră, preşedintele filialei Bihor a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Ana Dorina Popa, nu a oferit BIHOREANULUI nicio explicaţie în legătură cu "răzgândirea" membrilor săi care au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu CAS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ducu...
Mie pentru enterocolita nu mi-au dat concediu medical, medicul de familie si mi-am luat 7 zile de concediu fara plata. Apoi cand mi-a venit pe lume copilul nu mi-a dat foaia aia pt inca 5 zile de concediu. Eu ma abtin de la comentarii la adresa lor, dar pe baza celor de mai sus imi citesti tu gandurile.
Postat 04 Ianuarie 2018, 06:28 de poiu
?
Stie cineva care este logica ordinii din lista? Eu cred ca e ca si sistemul de sanatate: o prosteala!. _ Toti medicii de familie isi aroga sintagma de "DR" care ar presupune detinearea unui doctorat. Chiar toti medicii de familie au acest titltu? - Oricum sunt niste bieti felceri pe care daca te documentezi un pic pe "goagal" risti sa-i pui le pui in umbra "stiinta".
Postat 03 Ianuarie 2018, 19:49 de scortosul
Alaturi de medicii de familie.
"Fasait" nu e cuvantul potrivit cand este vorba de medicii de familie. Fas poate fi folosit la adresa celor de la CAS, "ministrul sanatatii" reasponsabili pt.haosul din sanatate si moartea a unor romani(copii) nevinovati, birocratia nimicitoare din sanatate(pt. un concediu medical un bolnav cu piciorul fracturat trebuie sa faca 7 drumuri),lipsurile si chiar mizeria, coruptia din unele spitale...
Postat 03 Ianuarie 2018, 10:37 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON