URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2018, 15:49

Prefectura a atacat în instanţă Regulamentul de supraimpozitare a clădirilor nealiniate la frontul stradal sau la regimul de înălţime

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hotărârea nr. 697/26 iulie 2018 a Consililului Local Oradea, prin care a fost aprobat Regulamentul de supraimpozitare a clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit şi/sau regimul de înălţime stabilit, a fost atacată în instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Bihor de către Prefectură, a anunţat această instituţie marţi, printr-un comunicat de presă.

Cinci motive

Prefectura impută mai multe aspecte de nelegalitate, pornind de la faptul că dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a fost viciată, fiind supus dezbaterii un material incomplet, neînsoţit de un studiu de impact. De asemenea, Prefectura afirmă că municipalitatea a încălcat şi Legea administraţiei publice locale, convocând şedinţa în care Consiliul Local a adoptat proiectul fără ca membrii acestuia să-l fi primit cu 5 zile înainte, ci doar cu una.

Un al treilea motiv invocat de Prefectură este lipsa avizelor comisiilor de buget, urbanism şi respectiv juridică a Consiliului, precum şi cel al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, dar şi încălcarea principiilor fiscalităţii din Codul Fiscal şi chiar din Constituţie.

"Apreciem că supraimpozitarea pe motive de estetică urbanistică nu este o măsură legală. Impozitul este o îndatorire cetăţenească constituţională, care nu presupune vreo culpă, având o natură juridică diferită de sancţiunea-amendă a supraimpozitării, care presupune o culpă în încălcarea unei obligaţii legale. Nu există o culpă privind lipsa unei alinieri retroactive a imobilului construit poate şi cu peste 100 de ani în urmă. Astfel, nu există temei legal pentru supraimpozitare nici în codul fiscal, nici în Constituţia României", explică Prefectura.

(Ne)drept la proprietate

Aceasta mai spune că municipalitatea încalcă şi Legea privind calitatea în construcţii, conform căreia "Intervenţiile la construcţiile existente se referă la lucrări de construire, reconstruire, extindere… Acestea se efectuează în baza unei expertize tehnice întocmite de un expert tehnic atestat şi, după caz, în baza unui audit energetic, întocmit de auditor energetic pentru clădiri atestat, şi cuprind proiectarea, execuţia şi recepţia lucrărilor, care necesită emiterea, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire".

Prin urmare, "dispunerea supraconstruirii (lucrare de modificare structurală) nu se poate face prin simpla apreciere a unui arhitect, cum prevede Regulamentul, ci va necesita studiu de rezistenţă şi studiu geotehnic", întrucât "nu orice clădire permite supraconstruirea, respectând cerinţa fundamentală de calitate în construcţii "rezistenţă mecanică şi stabilitate". Supraconstrucţiile ce se preconizează a se edifica ar putea pune în pericol grav construcţiile vecine, fiind posibil ca unele imobile vechi să nu permită supraetajarea.

În fine, Prefectura acuză municipalitatea şi de încălcarea dreptului la proprietate, "prin impunerea unei limite minimale/maximale a suprafeţei pe care o poate deţine în proprietate o persoană".

Comunicatul menţionează că Prefectura a cerut reanalizarea HCL 697/2018 şi revocarea acesteia, "însă până la momentul depunerii acţiunii actul administrativ nu a fost revocat".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stabilit
"Regulamentul de supraimpozitare a clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit şi/sau regimul de înălţime stabilit".Uitindu-ne la poza din articol, primaria are dreptate,nu e prea frumos.Mai departe in text se vorbeste de supraconstruire,expertize,adaugare de etaje...Regimul stabilit nu e clar definit,si dintr-o eroare de comunicare s-a inteles ca ar trebui inaltate cladirile scunde,ceea ce poate fi riscant,scump,periculos sau chiar imposibil.De fapt,specialistii oradeni probabil s-au gindit la uniformizarea inaltimii cladirilor,ceea ce in traducere libera ar insemna demolarea etajelor cladirilor mai inalte decit prevede "regimul stabilit", si aducerea lor la acelasi nivel ,stabilit sau prestabilit.Ceea ce este perfect fezabil,nu ridica probleme structurale,s-ar mari insolatia strazilor si deloc de neglijat ,impozitul s-ar reduce chiar sub cel de dinaintea maririi cu 50%.In cazul a 2 etaje,se demoleaza unul... ar insemna injumatatirea impozitului,automat crescind substantial si nivelul de trai al proprietarilor.Ar mai fi si varianta radicala ,cind proprietarul renunta complet la imobil,scapa de impozit,primaria nu mai trebuie sa cheltuie cu exproprierea,putind demola cladirea pentru proiecte de regenerare urbana.Astfel, toata lumea va fi multumita...doar daca nu s-ar pune prefectura de-a curmezisul-dezvoltarii.
Postat 13 Noiembrie 2018, 22:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON