Prefectul Claudiu Pop pare să fi lăsat deoparte amiciţia cu şefii municipalităţii şi ai judeţului, lansând luni, într-o conferinţă de presă, avertismente ferme în direcţia acestora.
Statuia lui Mihai, tabu
În condiţiile în care săptămâna trecută Comisia zonală pentru monumente a avizat negativ solicitarea Primăriei de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii cu ocazia reabilitării acesteia, prefectul a avertizat, luni, că se aşteaptă ca municipalitatea să nu ignore acest aviz, chiar dacă el nu este ultimul.
"Nu avem de gând să împiedicăm lucrările (n.r. – de reabilitare), dar cât timp specialiştii au dat aviz negativ nu avem ce să facem", a spus Pop în conferinţa de presă susţinută luni. Ca să fie şi mai clar, a adăugat, răspicat: "Mă aştept ca Primăria să respecte întru totul prevederile stabilite de Comisie. Lucrurile trebuie să rămână cum sunt şi cu respectarea ad-literam a hotărârii Comisiei!".
CJ să iasă din letargie
Prefectul a lansat un semnal şi spre conducerea Consiliului Judeţean, care încă nu a numit o comisie de licitaţie cu misiunea de a stabili operatorul noilor curse externe ce trebuie înfiinţate imediat după încheierea lucrărilor de modernizare a infrastructurii aeroportuare din Oradea, arătând că acest lucru necesită timp, iar noua pistă ar putea fi gata fără ca Aeroportul şi Consiliul Judeţean să fi desemnat un operator.
"Ideal ar fi ca a doua zi (n.r. - după încheierea lucrărilor) să avem un operator, de aceea onor Consiliul Judeţean să-şi îndeplinească atribuţiile de a stabili o comisie de licitaţie care să demareze procedurile (n.r. - pentru desemnarea operatorului de curse externe), pentru că acesta va trebui şi să-şi facă publicitate, să se ştie că operează din data de, pe rutele cutare", a spus prefectul.
Pop a explicat că pentru desemnarea unui operator sunt necesare cel puţin câteva luni, iar acest lucru ar putea să nu fie făcut la încheierea lucrărilor de modernizare, caz în care banii investiţi, de la Uniunea Europeană, de la Guvernul României şi de la CJ şi Aeroport, să fie efectiv irosiţi. "Ar fi păcat să avem aeroportul făcut, pista făcută, şi să avem în continuare numai cele două curse ale Tarom. Asta ar însemna că am aruncat pe geam banii", a spus Claudiu Pop.
Vrea rute noi
Prefectul a mai precizat şi că autorităţile europene au aprobat subvenţionarea de către autorităţile locale a 50% din tarifele aeroportuare pentru companiile ce vor deservi noile curse (câte 495.000 euro pe an), sumele necheltuite într-un an putând fi reportate, dar nu mai târziu de anul 2017.
"Solicit să se adopte o Hotărâre de Consiliu Judeţean pentru deschiderea de noi rute, pentru că am primit solicitări de la firme din Oradea care îşi doresc cât mai curând curse externe", a încheiat Pop aceast subiect.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.