URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2015, 15:00

Prefectul a intrat în opoziţie: "Urechează" Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, încă amical, dar ferm

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop pare să fi lăsat deoparte amiciţia cu şefii municipalităţii şi ai judeţului, lansând luni, într-o conferinţă de presă, avertismente ferme în direcţia acestora.

Statuia lui Mihai, tabu

În condiţiile în care săptămâna trecută Comisia zonală pentru monumente a avizat negativ solicitarea Primăriei de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii cu ocazia reabilitării acesteia, prefectul a avertizat, luni, că se aşteaptă ca municipalitatea să nu ignore acest aviz, chiar dacă el nu este ultimul.

"Nu avem de gând să împiedicăm lucrările (n.r. – de reabilitare), dar cât timp specialiştii au dat aviz negativ nu avem ce să facem", a spus Pop în conferinţa de presă susţinută luni. Ca să fie şi mai clar, a adăugat, răspicat: "Mă aştept ca Primăria să respecte întru totul prevederile stabilite de Comisie. Lucrurile trebuie să rămână cum sunt şi cu respectarea ad-literam a hotărârii Comisiei!".

CJ să iasă din letargie

Prefectul a lansat un semnal şi spre conducerea Consiliului Judeţean, care încă nu a numit o comisie de licitaţie cu misiunea de a stabili operatorul noilor curse externe ce trebuie înfiinţate imediat după încheierea lucrărilor de modernizare a infrastructurii aeroportuare din Oradea, arătând că acest lucru necesită timp, iar noua pistă ar putea fi gata fără ca Aeroportul şi Consiliul Judeţean să fi desemnat un operator.

"Ideal ar fi ca a doua zi (n.r. - după încheierea lucrărilor) să avem un operator, de aceea onor Consiliul Judeţean să-şi îndeplinească atribuţiile de a stabili o comisie de licitaţie care să demareze procedurile (n.r. - pentru desemnarea operatorului de curse externe), pentru că acesta va trebui şi să-şi facă publicitate, să se ştie că operează din data de, pe rutele cutare", a spus prefectul.

Pop a explicat că pentru desemnarea unui operator sunt necesare cel puţin câteva luni, iar acest lucru ar putea să nu fie făcut la încheierea lucrărilor de modernizare, caz în care banii investiţi, de la Uniunea Europeană, de la Guvernul României şi de la CJ şi Aeroport, să fie efectiv irosiţi. "Ar fi păcat să avem aeroportul făcut, pista făcută, şi să avem în continuare numai cele două curse ale Tarom. Asta ar însemna că am aruncat pe geam banii", a spus Claudiu Pop.

Vrea rute noi

Prefectul a mai precizat şi că autorităţile europene au aprobat subvenţionarea de către autorităţile locale a 50% din tarifele aeroportuare pentru companiile ce vor deservi noile curse (câte 495.000 euro pe an), sumele necheltuite într-un an putând fi reportate, dar nu mai târziu de anul 2017.

"Solicit să se adopte o Hotărâre de Consiliu Judeţean pentru deschiderea de noi rute, pentru că am primit solicitări de la firme din Oradea care îşi doresc cât mai curând curse externe", a încheiat Pop aceast subiect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON