Planuri avem, bani ne mai trebuie! Municipalitatea orădeană va supune începând de această săptămână dezbaterii publice strategia de dezvoltare locală a oraşului până în anul 2020. Potrivit primarului Ilie Bolojan, administraţia locală mizează pe proiecte cu finanţare europeană în valoare de peste 200 milioane euro.
"Din această sumă contribuţia oraşului va fi undeva la 30 milioane euro. Sunt proiecte importante pentru oraş, capabile să genereze dezvoltare", a declarat edilul marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Primărie alături de viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan.
Elaborată de angajaţii Zonei Metropolitane Oradea, strategia de dezvoltare a oraşului abordează cinci domenii majore de intervenţie: infrastructură, transport, mediu, administraţie publică şi turism.
Proiecte vechi şi noi
Proiectul cuprinde de la idei mai vechi precum ecologizarea haldei de şlam de la fostul CET II, înlocuirea iluminatului public cu becuri tip Led sau construcţia tronsonului de şosea de centură delimitată de giraţia din Calea Sântandrei în Calea Borşului, până la înlocuirea sensului giratoriu din Centrul Civic cu un sistem de pasaje care să mute traficul auto în subteran, fapt care ar permite amenajarea unei pieţe publice, sau extinderea liniei de tramvai până în parcul industrial din Şoseaua Borşului.
Pe lista proiectelor pentru care municipalitatea caută finanţare europeană apar însă şi idei noi, ca de pildă un drum ocolitor al cartierului Episcopia care să lege strada Bihorului de giraţia de la Real II. Acesta ar avansa pe la poalele dealurilor străbătute de serpentinele care duc la Paleu şi ar fi o continuare firească a drumului rapid aflat în construcţie, delimitat de podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş.
Ştranduri unul şi unul...
La fel, Primăria îşi doreşte un drum nou care să lege, peste câmp, paralel cu linia ferată, staţiunea Băile Felix de giraţia dintre hypermarket-urile Metro şi Selgros. Noua cale de acces ar viabiliza terenurile din zonă şi ar oferi şoferilor care vin din Cluj posibilitatea să ajungă în staţiune fără a mai intra în oraş.
În paralel, pentru creşterea gradului de atractivitate al oraşului şi în contextul preconizatei fuziuni cu Sânmartinul, Primăria Oradea vrea să construiască un aquapark în comuna limitrofă. Alături de cel care se construieşte acum în Oradea, cel deja existent în Băile Felix şi o eventuală bază de tratament care va fi construită pe actualul amplasament al Ştrandului Ioşia, noul aquapark ar constitui baza pe care oraşul unificat îşi va construi imaginea de capitală a turismului balnear românesc.
Conducte, parcări, centru logistic...
Pe lista proiectelor oraşului se mai numără reabilitarea a încă 20 kilometri de reţea de termoficare, construcţia unui ambulatoriu pentru Spitalul Judeţean deasupra parcării de la intrarea UPU, introducerea de utilităţi în parcurile industriale Eurobusiness II (din strada Ogorului), Eurobusiness III (din spatele CET I) şi Eurobusiness IV (care va fi construit cu ieşire la viitoarea şosea de centură din Calea Sântandreiului) şi amenajarea unei parcări subterane în faţa Spitalului Municipal care să se lege printr-un tunel la centrul de afaceri cu produse agro-alimentare.
În plus, municipalitatea ia în calcul construcţia unui centru logistic intermodal în Episcopia Bihor pentru a beneficia de avantajele proximităţii liniei ferate care deserveşte CET-ul, dar şi reabilitarea unor clădiri emblematice pentru oraş precum Primăria, casa Darvas-LaRoche, Liceul Mihai Eminescu şi Staţionarul II al Spitaului Judeţean.
"Sala mare a fostului cinematograf Libertatea este deja în lucru. Va fi comparabilă cu ceea ce vedeţi astăzi la Teatrul de Stat", a promis viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Va fi dezbătut public!
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, proiectele cuprinse în strategia de dezvoltare a oraşului au fost alese pe sprânceană astfel încât banii să fie folosiţi cât mai eficient. "În elaborarea strategiei am pornit de la identificarea nevoilor oraşului. Ne-am concentrat pe cele mai importante 75-80 de idei şi vrem să le punem în operă", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul de strategie al municipalităţii va fi afişat în cursul acestei săptămâni pe site-ul Primăriei pentru a ajunge la cunoştinţa publicului, va fi prezentat aleşilor în şedinţa de joi a Consiliului Local şi va fi dezbătură public pe data de 21 ianuarie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei.
Vezi strategia de dezvoltare a Oradiei, în galeria de documente!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.