URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2014, 20:02

Planuri de milioane: Municipalitatea supune dezbaterii publice o strategie de dezvoltare locală cu proiecte de peste 200 milioane euro

Planuri avem, bani ne mai trebuie! Municipalitatea orădeană va supune începând de această săptămână dezbaterii publice strategia de dezvoltare locală a oraşului până în anul 2020. Potrivit primarului Ilie Bolojan, administraţia locală mizează pe proiecte cu finanţare europeană în valoare de peste 200 milioane euro.

"Din această sumă contribuţia oraşului va fi undeva la 30 milioane euro. Sunt proiecte importante pentru oraş, capabile să genereze dezvoltare", a declarat edilul marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Primărie alături de viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan.

Elaborată de angajaţii Zonei Metropolitane Oradea, strategia de dezvoltare a oraşului abordează cinci domenii majore de intervenţie: infrastructură, transport, mediu, administraţie publică şi turism.

Proiecte vechi şi noi

Proiectul cuprinde de la idei mai vechi precum ecologizarea haldei de şlam de la fostul CET II, înlocuirea iluminatului public cu becuri tip Led sau construcţia tronsonului de şosea de centură delimitată de giraţia din Calea Sântandrei în Calea Borşului, până la înlocuirea sensului giratoriu din Centrul Civic cu un sistem de pasaje care să mute traficul auto în subteran, fapt care ar permite amenajarea unei pieţe publice, sau extinderea liniei de tramvai până în parcul industrial din Şoseaua Borşului.

Pe lista proiectelor pentru care municipalitatea caută finanţare europeană apar însă şi idei noi, ca de pildă un drum ocolitor al cartierului Episcopia care să lege strada Bihorului de giraţia de la Real II. Acesta ar avansa pe la poalele dealurilor străbătute de serpentinele care duc la Paleu şi ar fi o continuare firească a drumului rapid aflat în construcţie, delimitat de podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş.

Ştranduri unul şi unul...

La fel, Primăria îşi doreşte un drum nou care să lege, peste câmp, paralel cu linia ferată, staţiunea Băile Felix de giraţia dintre hypermarket-urile Metro şi Selgros. Noua cale de acces ar viabiliza terenurile din zonă şi ar oferi şoferilor care vin din Cluj posibilitatea să ajungă în staţiune fără a mai intra în oraş.

În paralel, pentru creşterea gradului de atractivitate al oraşului şi în contextul preconizatei fuziuni cu Sânmartinul, Primăria Oradea vrea să construiască un aquapark în comuna limitrofă. Alături de cel care se construieşte acum în Oradea, cel deja existent în Băile Felix şi o eventuală bază de tratament care va fi construită pe actualul amplasament al Ştrandului Ioşia, noul aquapark ar constitui baza pe care oraşul unificat îşi va construi imaginea de capitală a turismului balnear românesc.

Conducte, parcări, centru logistic...

Pe lista proiectelor oraşului se mai numără reabilitarea a încă 20 kilometri de reţea de termoficare, construcţia unui ambulatoriu pentru Spitalul Judeţean deasupra parcării de la intrarea UPU, introducerea de utilităţi în parcurile industriale Eurobusiness II (din strada Ogorului), Eurobusiness III (din spatele CET I) şi Eurobusiness IV (care va fi construit cu ieşire la viitoarea şosea de centură din Calea Sântandreiului) şi amenajarea unei parcări subterane în faţa Spitalului Municipal care să se lege printr-un tunel la centrul de afaceri cu produse agro-alimentare.

În plus, municipalitatea ia în calcul construcţia unui centru logistic intermodal în Episcopia Bihor pentru a beneficia de avantajele proximităţii liniei ferate care deserveşte CET-ul, dar şi reabilitarea unor clădiri emblematice pentru oraş precum Primăria, casa Darvas-LaRoche, Liceul Mihai Eminescu şi Staţionarul II al Spitaului Judeţean.

"Sala mare a fostului cinematograf Libertatea este deja în lucru. Va fi comparabilă cu ceea ce vedeţi astăzi la Teatrul de Stat", a promis viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Va fi dezbătut public!

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, proiectele cuprinse în strategia de dezvoltare a oraşului au fost alese pe sprânceană astfel încât banii să fie folosiţi cât mai eficient. "În elaborarea strategiei am pornit de la identificarea nevoilor oraşului. Ne-am concentrat pe cele mai importante 75-80 de idei şi vrem să le punem în operă", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Proiectul de strategie al municipalităţii va fi afişat în cursul acestei săptămâni pe site-ul Primăriei pentru a ajunge la cunoştinţa publicului, va fi prezentat aleşilor în şedinţa de joi a Consiliului Local şi va fi dezbătură public pe data de 21 ianuarie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei.

Vezi strategia de dezvoltare a Oradiei, în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
SECU'
Primesc deja AMENINTARI PE FATA! Se considera ca il HARTUIESC PE BOLOJAN! ASTEPT SA FIU ARESTAT! DACA NU MAI POSTEZ COMENTARII SA STITI CA ASTA S-A INTAMPLAT! Pe cale de consecinta NU MAI SCRIU NIMIC! DEOCAMDATA!
Postat 18 Decembrie 2014, 00:19 de TDS
In sfarsit Hot.161/201- dezbateri publice tovarasi edili ! V-ati cam speriat,dar contrioalele deabia acum vor incepe
Oradea de altadat,oras parca mai curat,mai civilizat, cu oameni onesti, morali, de buna credinta. Arhitecti, proiectanti,antreprenori precum Rimanoczy Kalman jr.si senior au construit un oras a carei patina a vremii anilor 1900 (electic,secesion,baroc,elemene arhitectonice de inspiratie renascentista), edilii de azi incearca din rasputeri sa o stearga.Urbanismul oradean - condus de arhitecti precum Luncan sau Lipoveanu (inginer constructor!!!) care sub comanda unor primari ca Filip sau Bolojan,nu au orgoliul si onoarea profesiei - este principalul vinovat de cum se prezinta Oradea azi :fatade degradate(exproprierile locatarilor primeaza reabilitarii in sine),proiecte neconforme avizate pe interese de grup,specificul arhitecturii oradene tratat cu o nepasare si un dispret similare cu ale unui act criminal (demolari fara numar,proiectate fara a respecta cu minima decenta spiritul inaintasilor, renascentist,electic,ghotic....) Cand ti se ofera un scaun sau o palarie de asemenea anvergura (tinand cont de valoarea istorica si simbolica) arhitecturala a orasului Oradea,prima reactie a omului de bun simt ar fi de refuz sau de a intreprinde o asemenea ravna in respectarea nobilelor idealuri ale inaintasilor,incat sa refuze orice compromis propus de grupuri de interese(Primar Bolojan,baroni locali) cu rezerva demisiei.Demolam,distrugem arhitectura inaintasilor in numele "progresului"al "prosperitatii" al "noului" pe care noi oamenii de rand ai Oradiei nu-l intelegem,nu suntem capabili sa vedem in perspectiva anilor 2020! Domnul Primar Bolojan,Consilul Local,Arh.sef????(inginer constr.!!!)Lipoveanu stiu foarte bine ce au de facut in ceea ce priveste perspectiva Oradiei.Ei elaboreaza hot. si Legi in dispretul cetateanului contribuabil oradean si mai grav in afara legislatiei romane sau europene. .Hot.Consiliului Local Oradea - 161/2011(elaborata in starea bobociei locale) care se vrea uitata, prevede clar - Informarea si dezbaterea tuturor proiectelor de interes major cu PUBLICUL ORADEAN .Cand un primar ,gopspodarul nr.1 al orasului permite unui Spital important din Oradea sa deverseze apa menajera direct in paraul Paris,Crisul Repede cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati in spital care prezinta risc major de imbolnavire a multor oradeni,dirijand in schimb bani din bugetul local pentru - piste de biciclete pe trotuare deja existente,parcari etajate goale,marcaje parcari pana la marginea orasului,parcuri cu pomi de 500 euro/buc, drum expres,exproprieri,intubari rauri,cartier fiintat pe deal -str.Rimler pentru interese de grup mafiot........ Prefer conservarea specificului arhitectural local, fara demolari si distrugeri comandate de un neica nimeni sau grup de interes ,care in numele progresului sa sfideze chiar principiile fundamentale ale PNL-respectarea proprietatii PRIVATE,a Constitutiei Romaniei !Prefer Oradea anilor 1910-1930,Oradea spiritului bunului simt, al profesionostilor si al primarului(fara nume ) care a cladit un ORAS- Oradea Mare.
Postat 17 Decembrie 2014, 19:26 de platona
Ăştia nu a fost în stare nici să citească "strategia" deja moştenită !!!
Au răsfoit-o din scoarţă în scoarţă, dar nu pe interior ci între coperţile exterioare, aşa că nepricepând mai nimic au decis să scrie ei, pe limba lor de amatori, una nouă din moment ce aia veche e prea sofisticată !!!
Postat 17 Decembrie 2014, 10:18 de WinDos
Idee
O posibila absortie a comunei Sanmartin si dezvoltarea unui aqua parc in zona respectiva ar trebui completata cu creearea mai multor atractii in zona respectiva. una dintre ele ar putea fi mutarea ZOO Oradea in padurea Felix (vezi modelul gradinilor zoologice din Ungaria). Astfel turistii sositi in Baile Felix/1Mai ar putea petrece mai mult timp in statiune. Terenul disponibil de pe actualul plasament al ZOO ar putea fi folosit ori pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidential ori pentru un nou stadion de fotbal, atletism etc precum si prelungirea bulevardului Decebal cat mai aproape de centura pentru fluidizarea traficului
Postat 17 Decembrie 2014, 08:40 de florin123
Domnului DICTATOR TRANZACTIONIST, cu URA!
Domnule DICTATOR TRANZACTIONIST penelisto-pedelist BOLOJAN, beneficiar de tara luata inpaoi! Dupa cum puteti observa chiar daca SUNT CENZURAT PE PAGINA DE FACEBOOK A PRIMARIEI(unde cica postam comentarii care nu aveau legatura cu subiectul/asa au spus juristii PMO la CNCD!)exista si alte posibilitati de exprimare! Din fericire nu peste tot se practica CENZURA!
Postat 16 Decembrie 2014, 20:19 de TDS
wow
Aha, deci de-acolo venea "dictatorul" BOLOJAN"! Azi la ora 16,20 dadea coltul! Adica, in traducere, ocolea cladirea Primariei luand-o pe Str. Primariei! Cum, in ce masina? Pai aia, B 49 GXF cumparata in leasing de OTL(????)! Ce Curte de Conturi? Da-o naibii! Ne-am luat tara inapoi? Ne-am luat-o! FAC CE VREAU EU! Ca un adevarat penelisto-pedelist! Liniste, ce dracu'! AM ZIS! Cat priveste proiectele cu finantare europeana m-as teme in locul lui BOLOJAN! Eu cred ca mai devreme sau mai tarziu celib-ul va da cu subsemnatul! Mai pe la DNA, mai pe la DIICOT, cine stie! PS 1 Nu ni se spune ce va deveni sala fostului cinematograf LIBERTATEA?! PS 2 Daca e vorba de atatea subterane de ce nu si o linie de metrou? Unde pui ca s-ar putea face suprateran! Ce sa vezi, in toate orasele mari ale lumii exista si linii de metrou de suprafata! O astfel de linie Oradea-Felix nu ar fi (mult mai)utila? Si nici costurile nu ar fi(cred)atat de mari!
Postat 16 Decembrie 2014, 20:15 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON