URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2014, 12:16

Părinţii Patriciei Aktaa au reclamat statul la CEDO şi procurorii la CSM, acuzând tergiversarea anchetei în cazul morţii fetiţei

Părinţii Patriciei Aktaa au reclamat statul la CEDO şi procurorii la CSM, acuzând tergiversarea anchetei în cazul morţii fetiţei Părinţii Patriciei Aktaa au ieşit în repetate rânduri în public, inclusiv la un miting, acuzând doctoriţele care au tratat-o pe micuţă de malpraxis (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinţii Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care s-a stins în 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella, au reclamat Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pe procurorii orădeni la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzând tergiversarea anchetei în care două doctoriţe de la spitalul de Boli Infecţioase sunt acuzate de malpraxis.  

BIHOREANUL a relatat pe larg acest caz la vremea respectivă. Patricia a decedat în mai 2010, iar încă de atunci mama ei, Delia Scorţe, acuza că e vina medicilor, care "au lăsat-o două ore în comă fără să intervină şi să o pună pe aparate!". Femeia a sesizat imediat Parchetul şi şi-a luat avocaţi, acuzându-le pe cele două doctoriţe care au tratat-o pe micuţă, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Iniţial, cazul a fost cercetat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde, după mai bine de un an, procurorii şi-au dat seama că nu e de competenţa lor, astfel că dosarul s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Unde zace, susţin părinţii copilei.

"În 5 mai 2013, dosarul Patriciei a fost trimis la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, primind termen de finalizare a expertizei până în 3 august 2013. Nici până azi, după un an şi 5 luni, nu am primit încă rezultatul expertizei, cu toate că am formulat de mai multe ori cereri de urgentare. Au trecut deja aproape 4 ani şi jumătate de la pierderea fetiţei mele şi, fără acest rezultat, nu poate înainta ancheta", spune mama fetiţei.

Avocatul acesteia, Răzvan Doseanu, a formulat inclusiv o plângere către CEDO, acuzând încălcarea articolului 6 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului, cel privind judecarea cauzelor într-un termen rezonabil. "În luna septembrie, CEDO a admis plângerea. Asta nu înseamnă neapărat că ne va da dreptate, dar, din discuţiile cu avocatul, admiterea ei şi repartizarea la Secţiunea a treia semnifică faptul că cei de la CEDO au considerat plângerea fondată", a precizat Delia Scorţe.

În paralel, avocatul a făcut plângere şi la Consiliul Superior al Magistraturii, cerând ca instituţia să facă "verificări cu privire la neefectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală şi tergiversarea soluţionării dosarului". "Nu am acuzat pe cineva anume, dar am cerut ca CSM să facă verificări. Noi înţelegem că unele instituţii se mişcă greu, dar considerăm că procurorii de aici nu s-au mişcat cum trebuia", a precizat mama victimei.

Părinţii fetei se tem că lentoarea anchetatorilor ar putea duce la prescrierea faptelor reclamate, cu atât mai mult cu cât în 2011, Colegiul Medicilor Bihor a concluzionat că cele două doctoriţe nu sunt vinovate de vreo culpă medicală. Prezenţi la conferinţa de presă care anunţa verdictul, părinţii Patriciei au susţinut că ancheta a fost părtinitoare şi că membrii comisiei de anchetă au ignorat total mai multe detalii reclamate. De altfel, părinţii acesteia au ieşit de mai multe ori în public, acuzând că se vrea muşamalizarea cazului. "Corb la Corb nu-şi scoate ochii", spunea Delia Scorţe.

Care vor fi răspunsurile la noile demersuri făcute de părinţii Patriciei, rămâne de văzut. Sigur e că pe 12 octombrie micuţa ar fi împlinit 10 ani, iar părinţii şi prietenii copilei au fost nevoiţi să îi "serbeze" ziua mergând la cimitir şi înălţând spre cer lampioane...

Citiţi detalii despre caz, în articolul "Colegiul Medicilor: Patricia Aktaa nu a murit din culpa medicilor. Familia fetiţei: Colegiul a muşamalizat vina doctoriţelor Lenard şi Călinescu"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mal praxis
DAR de doctorita Pantis care omoara nu ati auzit???????????
Postat 15 Octombrie 2014, 16:23 de alina
dl
Si nemernicii de la CEDO o sa le respinga cererea. Ca asa fac, din pacate! Sper sa ma insel eu ! Doamne ajuta !
Postat 14 Octombrie 2014, 13:50 de Stef
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON