URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2017, 12:05

Ofiţer anticorupţie, înainte de a vorbi viitorilor poliţişti de frontieră despre integritate: „Fiecare are preţul lui. Eu aş greşi pentru un milion de euro”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Devenit deja, din 2015, o tradiţie, un curs despre etică şi integritate al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, organizat în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria, şi susţinut de fundaţia germană Hans Seidel, a ajuns şi la Oradea, unde lectori şi colaboratori ai DGA se adresează, timp de trei zile, tinerilor elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţiei Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Lecţii de anticorupţie

„Proiectul este adresat personalului MAI şi are ca obiectiv promovarea eticii organizaţionale şi integrităţii în rândul poliţiştilor, în scopul însuşirii de către poliţiştii aflaţi la început de carieră a cunoştinţelor şi abilităţilor necesare dezvoltării unui comportament adecvat în aplicarea legii”, a explicat unul dintre lectori, comisarul şef Dan Moldoveanu, din cadrul DGA.

Alături de acesta, vor mai vorbi despre integritate viitorilor poliţişti de frontieră şcolarizaţi la Oradea şi alţi „traineri”, precum comisarul şef Florin Şinca, generalul de brigadă (rez) Virgil Vochină, comisarul şef (rez) Dan Antonescu (fost criminalist, cunoscut din emisiunile TV despre crime celebre), dar şi civili precum jurnalistul Mircea Toma (fost la Academia Caţavencu, acum reprezentant al Asociaţiei Active Watch), care vorbeşte despre corupţia în rândul presei, precum şi despre relaţia dintre poliţist şi presă.

Despre „prima şpagă”

Potrivit comisarului şef Dan Moldoveanu (foto), cursurile despre etică şi integritate au fost urmate în anii 2015 şi 2016 de câte 500 de tineri şi viitori poliţişti, iar anul acesta, din motive de constrângeri financiare, de 300 de funcţionari MAI, iar ele au fost un succes. „Din 500 de participanţi la cursul de anul trecut, 15 au sesizat fapte de corupţie”, a argumentat ofiţerul, care a adăugat că o altă menire a iniţiativei DGA este că „vrem să-l alungăm pe Garcea”, adică îmbunătăţirea imaginii poliţistului în societate.

Moldoveanu s-a confesat afirmând că „ieri (n.r. – în prima zi din cele trei ale cursului) le-am vorbit (elevilor de la Şcoala orădeană de agenţi ai Poliţiei de Frontieră) despre prima şpagă. Nu le-am spus cum trebuie să procedeze, pentru că eu îmi doresc ca tinerii să înveţe singuri să pescuiască (n.r. – adică să se descurce), dar le-am subliniat cât de importantă este decizia şi reacţia la prima şpagă, indiferent că o vor refuza sau o vor lua”.

Fiecare cu preţul lui

Într-un moment de relaxare, probabil, ofiţerul a spus că în ceea ce-l priveşte, consideră că fiecare persoană trebuie să se întrebe care este „preţul său”, iar răspunsul personal este că propria conştiinţă ar valora un milion de euro, adăugând însă rapid că nu are cum să „se vândă” la acest preţ din simplul motiv că atribuţiile sale se rezumă la munca de prevenţie.

„Fiecare om are preţul său. Eu, de exemplu, aş greşi pentru un milion de euro, dar fiind ofiţer de prevenire, nu am cum să greşesc în această valoare”, a spus Moldoveanu.

Doar corupţie mică

BIHOREANUL l-a întrebat pe reprezentantul DGA câţi dintre cei 15 absolvenţi ai cursului de integritate au sesizat fapte de corupţie ale şefilor ierarhici, arătând că nu este totuna să sesizezi încercarea unui refugiat sirian, de pildă, care oferă unui poliţist de frontieră 100 de euro pentru a-l lăsa să treacă graniţa spre Vest sau să sesizezi încercarea unui chestor sau comisar şef ori chiar a unui secretar de stat sau ministru de a obliga un subordonat să comită o ilegalitate cu efecte de milioane sau zeci de milioane de euro.

Răspunsul? Tinerii poliţişti, căci acestora li se adresează cursul despre integritate, „nu vin în contact cu chestori sau comisari şefi”, ci cu ofiţeri inferiori, aşa că nu au cum să comită împreună cu aceştia acte de mare corupţie.

„Vă spuneam că acest curs se adresează tinerilor funcţionari aflaţi la început de carieră, ei nu se subordonează unor persoane foarte importante, şefii lor sunt şefi de birouri, şefi de posturi de poliţie, nu chestori sau comisari şefi. În cele 15 cazuri a fost sesizat un comportament neetic al unui superior. Era vorba de un poliţist din Bucureşti care depistase în trafic un utilaj neînregistrat, care nu are voie să circule pe stradă decât pe un trailer, şi i-a întocmit dosar penal, iar un coleg ofiţer i-a spus că s-a găsit tocmai pe ăla să-l facă, să-l amendeze, dar fără a-i cere să rupă dosarul. Au fost sesizaţi superiorii şi s-au luat măsuri”, a povestit reprezentantul DGA, adăugând că alt caz a fost al unui ofiţer care i-a cerut unui agent să amendeze o anumită firmă, dar respectivul subofiţer l-a refuzat, pentru că „ordinul era ilegal”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Si eu!
Si eu as gresi ca as lua 1 an cu supendare si as ramane cu malaiul. Daca as fura o gaina as primi 4 ani cu executare asa ca e mai rentabil sa gresesc cu un milion de euroi! Nu? Voi ce spuneti?
Postat 04 Octombrie 2017, 23:04 de scortosul
E frate cu alt ,,exemplu" demn de urmat!
Deputatul PSD Călin Matei a postat, în prima zi de şcoală, un mesaj în care îi îndeamnă pe elevi să se ţină de carte şi să nu fumeze ”în budă” [...] ,,Nici mie nu mi-a fost dragă şcoala, ca la majoritatea dintre voi. Da' nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Până la următoarea vacanţă, pune-ţi mâna pe carte, fiţi cuminţi şi nu fumaţi în budă! Succes!”, a scris Călin Matei.
Postat 04 Octombrie 2017, 14:05 de pinonel
Pretentiosi lectorii bucuresteni ...
... la Oradea este mult mai mica limita !?!
Postat 04 Octombrie 2017, 13:31 de WinDos
Interesant
Deci omul nostru anticorupție a declarat că conștiința lui (KK) valorează 1 milion de euro. Eu zic că e inestimabilă și că un om lipsit de conștiință nu e cu nimic mai presus decît un animal, din contră, e mai prejos, căci animalul nu a fost dotat cu conștiință. N-ar fi mai bine pentru noi să știm sigur că mai există și oameni incoruptibili în instituțiile statului?
Postat 04 Octombrie 2017, 12:27 de Oarecine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON