Cazul fetei de 16 ani din sistemul de protecţie din Bihor, care a ajuns fără aprobare în Statele Unite ale Americii, este departe de a fi elucidat.
O nouă cercetare
După cum se ştie, Consiliul Judeţean Bihor a anunţat la începutul lunii noiembrie că o minoră, K.A., a fost scoasă din ţară fără a avea acordul obligatoriu al tutorelui legal, şi anume al preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor. Drept urmare, CJ Bihor a denunţat cazul Poliţiei, care a început cercetările.
În şedinţa ordinară de joi a Consiliului Judeţean Bihor, PNL-istul Dacian Foncea a cerut în plen înfiinţarea unei comisii de anchetă formate din consilieri judeţeni care să elucideze problema.
Pásztor a fost de acord cu propunerea, la fel şi ceilalţi consilieri, aşa că în această comisie au fost votaţi ca membri Keri Hajnal (UDMR), Stela Babău (PSD) şi Dacian Foncea (PNL).
"Pásztor: Fata vorbeşte nevinovată…"
În acest context, Pásztor a făcut şi câteva precizări în legătură cu acest caz. "Am avut obligaţia ca la 24 de ore de la constatarea faptei să anunţăm organele competente, lucru care s-a şi întâmplat. Am format, de asemenea, o Comisie de disciplină a funcţionarilor publici, care a avut o primă întâlnire nereuşită", a spus acesta, fără a explica de ce.
Pásztor le-a spus consilierilor judeţeni că a aflat pe 31 octombrie "că s-a reuşit scoaterea unei minore din sistemul social din judeţul Bihor în Statele Unite fără acordul tutorelui".
"Cred că s-au întâmplat lucruri grave. Între timp, cu urgenţă maximă, minora a fost adusă în ţară. Am reuşit şi eu să mă întâlnesc în faţa organelor cu ea. Ea vorbeşte săraca nevinovată, dar ce explică ea acolo numai înrăutăţeşte situaţia… Anchetatorii vor înainta cu acest caz", a spus şeful CJ Bihor.
Puia, în vizor
Comisia de disciplină a funcţionarilor publici îl cercetează pe Călin Puia, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor. Acesta se apără spunând că n-a fost implicat în niciun fel în plecarea minorei, ea fiind în îngrijirea unei fundaţii, şi că se încearcă mazilirea lui pe criteriu politic, Puia fiind PNL-ist.
La prima înfăţişare în faţa Comisiei, Puia nu a spus nimic, cerându-şi dreptul de a apela la un avocat şi de a se prezenta alături de acesta la cercetările comisiei.
Se pare că minora în cauză a fost dusă în SUA de Fundaţia Emanuel Speranţa României din Bihor. Minora ar fi frecventat acolo o şcoală pentru copii cu nevoi speciale.
Unele surse spun că Fundaţia ar fi avut un acord al tutorelui, semnat de fostul preşedinte al CJ Bihor, Cornel Popa, act care n-ar fi expirat. Aşa s-ar explica de ce reprezentanţii Fundaţiei i-au putut obţine viză fetei şi ar fi putut să o treacă peste graniţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.