Batalele acide din satul bihorean Derna vor rămâne un pericol iminent pentru localnici. Aflată la Oradea, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a recunoscut că deocamdată nu a identificat soluţii pentru ecologizarea depozitelor cu gudroane toxice, dar că un grup de lucru caută modalitatea în care statul român să preia aceste obligaţii de la Petrol Derna SA, firmă aflată în insolvenţă.
"Există un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului de Finanţe şi de la Justiţie, pentru identificarea soluţiilor astfel încât să vedem, pe lege, cum poate statul să închidă şi să intre în posesia acestor depozite", a declarat Gavrilescu, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Bihor.
Întrebată de BIHOREANUL de ce nu s-a identificat o soluţie până acum, dat fiind că povestea este veche şi încă de anul trecut se ştie că, alături de alte depozite din ţară, cele de la Derna figurează pe lista motivelor pentru care Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Gavrilescu n-a putut oferi un răspuns clar.
"Problema este de fapt o greşeală a noastră, a tuturor, din ’90 încoace, pentru că dacă urmăream îndeaproape închiderea acestor depozite, nu ne trezeam în situaţia aceasta. Soluţii nu avem acum, pentru că nu găsim, din punct de vedere legal. De unde să luăm banii şi care-i procedura?", a spus ministrul, subliniind că în ţară sunt 38 de depozite în aceeaşi situaţie precum cel de la Derna.
Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat anul trecut, batalele de la Derna înmagazinează peste 7.000 tone de reziduuri rămase în urma activităţii fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, înfiinţată încă din 1870 pentru prelucrarea nisipului bituminos. În anii ’90, când Rafinăria Crişana, care asigura materia primă, a intrat în declin şi s-au închis şi minele din ţară, uzina le-a urmat pe drumul falimentului. Transformată între timp în SC Petrol Derna SA, în care erau asociaţi foştii angajaţi şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, uzina mai are în prezent doar cinci salariaţi, care păzesc ruinele ori prestează servicii pentru o fabrică de încălţăminte din comună.
Cele două halde, pline cu gudroane acide, lichide vâscoase de culoare închisă rezultate din distilarea petrolului, au fost amenajate pe un deal de deasupra satului Derna. Ambele sunt pline ochi, având mai puţin de 50 centimetri până la marginea digului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.