URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2018, 15:37

Ministrul Mediului recunoaşte că n-are nici soluţii, nici bani pentru ecologizarea depozitelor toxice de la Derna

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Batalele acide din satul bihorean Derna vor rămâne un pericol iminent pentru localnici. Aflată la Oradea, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a recunoscut că deocamdată nu a identificat soluţii pentru ecologizarea depozitelor cu gudroane toxice, dar că un grup de lucru caută modalitatea în care statul român să preia aceste obligaţii de la Petrol Derna SA, firmă aflată în insolvenţă.

"Există un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului de Finanţe şi de la Justiţie, pentru identificarea soluţiilor astfel încât să vedem, pe lege, cum poate statul să închidă şi să intre în posesia acestor depozite", a declarat Gavrilescu, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Bihor.

Întrebată de BIHOREANUL de ce nu s-a identificat o soluţie până acum, dat fiind că povestea este veche şi încă de anul trecut se ştie că, alături de alte depozite din ţară, cele de la Derna figurează pe lista motivelor pentru care Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Gavrilescu n-a putut oferi un răspuns clar.

"Problema este de fapt o greşeală a noastră, a tuturor, din ’90 încoace, pentru că dacă urmăream îndeaproape închiderea acestor depozite, nu ne trezeam în situaţia aceasta. Soluţii nu avem acum, pentru că nu găsim, din punct de vedere legal. De unde să luăm banii şi care-i procedura?", a spus ministrul, subliniind că în ţară sunt 38 de depozite în aceeaşi situaţie precum cel de la Derna.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat anul trecut, batalele de la Derna înmagazinează peste 7.000 tone de reziduuri rămase în urma activităţii fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, înfiinţată încă din 1870 pentru prelucrarea nisipului bituminos. În anii ’90, când Rafinăria Crişana, care asigura materia primă, a intrat în declin şi s-au închis şi minele din ţară, uzina le-a urmat pe drumul falimentului. Transformată între timp în SC Petrol Derna SA, în care erau asociaţi foştii angajaţi şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, uzina mai are în prezent doar cinci salariaţi, care păzesc ruinele ori prestează servicii pentru o fabrică de încălţăminte din comună.

Cele două halde, pline cu gudroane acide, lichide vâscoase de culoare închisă rezultate din distilarea petrolului, au fost amenajate pe un deal de deasupra satului Derna. Ambele sunt pline ochi, având mai puţin de 50 centimetri până la marginea digului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Să ne facem că lucrăm. Pe bani bine bugetați și postfactum. Alt episod (I)
I. Sunt convins de faptul că actuala guvernare PSD-ALDE, cu implicarea nemijlocită a celor doi vice de CJ Bihor, va găsi soluţia optimă de rezolvare şi a acestei probleme ecologice majore din Bihor. II. ”Cele două halde, pline cu gudroane acide, lichide vâscoase de culoare închisă rezultate din distilarea petrolului, au fost amenajate pe un deal de deasupra satului Derna. Ambele sunt pline ochi, având mai puţin de 50 centimetri până la marginea digului.” 1. Această problemă exista și în perioada 2008÷2012, când situația nu era așa de critică şi când don Ghilea, mare Prefect de Bihor, avea acces la butoanele Puterii şi la T.I.R.-ul cu bani (evident, publici) a donei Nuţi şi Emil Boc. Ce l-o fi oprit pe actualul ”viteaz” din Opoziţie tov. Ghilea să acționeze. Fişa postului? Mă refer la cea de Prefect şi nu la cele de administrator firmă proprie.
Postat 08 August 2018, 12:49 de stefan
Ahahahaha
Bine că trimitem pensionari in vacanța în Grecia. Oare ce au făcut până acum . Acești pensionari in "89. Aveau în jur de 40 de ani , nu și-au permis atunci excursii???? Ecologizarea nu contează.
Postat 08 August 2018, 12:13 de Sandu1206
!
O venit si asta pana la Oradea sa ne spuna ca nu poate, ca este impotenta, ca nu are solutii. Stim ca ei nu pot numai sa fure nu pot face ceva util, folositir.
Postat 08 August 2018, 09:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON