Demers neobişnuit al managerului reţelei de clinici New Medics: Dacian Foncea acuză şefii CAS Bihor că a refuzat propunerea sa de a furniza servicii de spitalizare de zi cu 40% mai ieftine şi provoacă autorităţile judiciare să ancheteze modul în care "banda" aflată în posturile de conducere a acestei instituţii.
Printr-un comunicat intitulat "CAS Bihor vă fură dreptul la sănătate", Foncea anunţă că a oferit prin procedura de contractare furnizarea "de servicii medicale spitaliceşti de spitalizare de zi cu 40% mai ieftine faţă de cât este tariful maximal acceptat în legislaţie sau, mai exact, un tarif cu 40% mai scăzut decât cel oferit de oricare alt furnizor agreat de conducerea CAS Bihor", astfel încât clinicile New Medics, pe care le conduce, să îngrijească "cu 40% mai mulţi pacienţi în spitalizarea de zi" în specialităţile Cardiologie, Medicină Internă şi Pneumologie.
Cu toate acestea, conducerea CAS nu a acceptat oferta, "cumpărând pentru asiguraţi, de la alţi furnizori, servicii similare cu 40% mai scumpe".
Fără să precizeze negru pe alb numele celor la care se referă, Foncea descrie conducerea CAS Bihor ca fiind "o bandă". Astfel, directorul general Gheorghe Ionuţ e descris ca un "stomatolog pensionabil care nu a avut niciodată nimic în comun cu buna funcţionare şi gestionare a sănătăţii bihorene" şi şi-a primit funcţia "de la partid, ca un ajutor social", directoarea economică Lucia Dorca – ca o persoană care "nu a putut face faţă concursului pentru ocuparea postului de contabil la Poliţia Comunitară, concurs la care nu a putut obţine nici măcar nota 4, cu puţin înainte de a primi această actuală demnitate publică de director la CAS Bihor", iar responsabila de contractări, dr. Mirela Laza – ca o funcţionară cu "o delegaţie temporară pe acest post, fără să lase însă şefia serviciului contractări din mână, pe care o ocupă de vreo 14 ani".
De asemenea, managerul New Medics afirmă că şefii CAS Bihor "nu luptă să atragă de la CNAS bani suficienţi, în sume justificate din punct de vedere al necesarului cererii de servicii medicale ale pacienţilor din judeţul Bihor, mulţumindu-se strict cu ceea ce se primeşte cutumiar de la CNAS; echipa de directori nu insistă pentru a fi repartizate judeţului fonduri conforme cu necesarul pentru pacienţii bihoreni, ca să nu deranjeze directorii generali din Bucureşti şi să nu-şi pericliteze astfel posturile de conducere" şi – mult mai grav – că "banii absolut insuficienţi care sunt repartizaţi centralizat către judeţ de la CNAS sunt contractaţi ilegal şi abuziv de către conducerea CAS Bihor".
În finalul comunicatului remis presei, Foncea spună că se pune "la dispoziţia instituţiilor abilitate ale statului cu toate dovezile necesare" pentru probarea afirmaţiilor pe care şi le-a asumat.
"Un atac personal"
BIHOREANUL a solicitat şi conducerii Casei de Asigurări de Sănătate un punct de vedere pe această temă. "E o denigrare", a spus şeful CAS Bihor, Gheorghe Ionuţ.
Într-o precizare transmisă joi după amiază, conducerea CAS Bihor susţine că instituţia caută să repartizeze fondurile alocate „celor peste o mie de furnizori” după criterii bine determinate, ce ţin de populație, furnizori, unități sanitare cu paturi, număr medici ori cazuistică, şi în funcţie de bugetele repartizate de Casa Naţională de Asigurări, fiind excluse practici de tip ,,cine atrage cele mai multe fonduri”, arată CAS.
„Se urmărește accesul la o paletă cât mai diversificată de servicii medicale la toți asigurații de pe teritoriul judetului, fără a face calcule de profitabilitate a unor furnizori”, se menţionează în punctul de vedere al CAS, care subiniază că alocările se fac corect, fiinde exclus arbitrariul. Acelaşi document enumeră şi calităţile directorilor acuzaţi de Foncea, descriindu-i ca pe nişte adevăraţi profesionişti, chiar dacă doar unii sunt titulari ai posturilor, restul având funcţii de conducere „exercitate temporar cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici până la momentul ocupării acestora prin concurs”.
„Considerăm că, comunicatul de presă încearcă să înducă în eroare opinia publică privind împărtirea banului public în sănătate fiind un atac direct şi personal la conducerea CAS Bihor precum și a întregului Consiliu de Administraţie al CAS Bihor. Este de fapt o încercare mascată de a determina dirijarea unei mari părţi din fonduri unui singur furnizor privat. Nu este prima tentativă de acest fel, încă din anul 2013 conducerea CAS Bihor fiind supusă unor astfel de practici”, încheie comunicatul, ameninţându-l pe Foncea cu acţionarea în judecată pentru defăiamre.
Nu este pentru prima oară când managerul New Medics aduce acuze grave la adresa conducerii CAS Bihor. În urmă cu un an, Dacian Foncea cerea demiterea şefului CAS Bihor şi a adjunctei Mirela Laza, pentru incompetenţă şi favorizarea concurenţei.
Foncea l-a reclamat pe Ionuţ la Direcţia Antifraudă a CNAS şi îl ameninţa cu procurorii fiindcă a redus abuziv fondurile pentru clinica sa. Pe Laza o acuza că a protejat interesele rivalilor de la Pelican.
Citiţi pe această temă şi articolul ""Malpraxis" la CAS: Managerul spitalului New Medics cere demiterea şefului CAS Bihor"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.