URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2018, 18:51

Lupta continuă: O nouă cercetare disciplinară pe numele şefului DGASPC Bihor, Călin Puia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Călin Puia, va fi cercetat disciplinar, din nou, de Consiliul Judeţean, după ce pozele a două fetiţe din sistem ar fi apărut, fără aprobare, pe un site de adopţii din Statele Unite ale Americii.

Directorul spune că este nevinovat şi dă de înţeles că, de fapt, se doreşte mazilirea lui de către conducerea CJ Bihor pe motive politice.

Doi contra unul

Anunţul privind o nouă cercetare disciplinară pe numele lui Călin Puia a fost transmis, joi, printr-un comunicat, de purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, Adrian  Simon, care vorbeşte, în termeni neclari, şi de prima anchetă administrativă asupra şefului DGASPC.

În informare se arată că cercetarea lui Puia, făcută la solicitarea preşedintelui CJ Pásztor Sándor, în cazul minorei K.A., aflată în plasamentul Fundaţiei Emanuel Speranţa României, care a fost scoasă ilegal din ţară şi dusă în Statele Unite, s-a încheiat, rezultând "opinii separate".

Mai precis, doi membri ai Comisiei de Disciplină din cadrul Consiliului Judeţean Bihor au formulat un raport prin care arătau că Puia este nevinovat, în timp ce preşedintele comisiei, Ionela Toda, a formulat un alt raport prin care şeful DGASPC "se face vinovat pentru o serie de nereguli existente în activitatea Comisiei de Protecţie a Copilului şi implicit în activitatea depusă de DGASPC Bihor în gestionarea acestui caz".

Ceea ce nu se specifică limpede în comunicat este că cercetarea a fost clasată la adresa lui Puia, având în vedere că doi din trei membri ai comisiei l-au declarat nevinovat.

"Obligaţia legală şi morală…"

În schimb, spune informarea, Comisia de Disciplină a Consiliului Judeţean va fi sesizată din nou să-l cerceteze pe Călin Puia, întrucât s-au găsit nereguli în cadrul unor proceduri de adopţie internaţională. Neregulile au fost descoperite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

"Întrucât, în ultima perioadă au apărut elemente noi sesizate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, constatându-se că alte două minore aflate în sistemul de protecţie special al DGASPC Bihor au fost supuse procedurii adopţiei internaţionale, într-o manieră ce ridică semne de întrebare, avem obligaţia legală, dar şi morală să sesizăm din nou comisia de disciplină", se arată în comunicat.

Comunicatul se încheie cu precizarea că "în prezent, la nivelul Consiliului Judeţean Bihor, cât şi la nivelul altor instituţii sunt constituite şi alte comisii care urmează să se pronunţe asupra deficienţelor sesizate la adresa activităţii DGASPC Bihor". Nu se precizează, însă, despre ce alte instituţii şi ce deficienţe e vorba.

Fotografii publicate în State

Contactat de BIHOREANUL, directorul Călin Puia se declară nevinovat. "Dânşii probabil consideră că trebuie să facă politică şi mai puţin să muncească profesionist", a spus Puia despre conducerea Consiliului Judeţean, dând de înţeles că este "vânat" din cauza faptului că este PNL-ist, deci în partidul de opoziţie.

Călin Puia a admis că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a făcut un control la DGASPC Bihor şi că au fost constatate "nişte nereguli vizavi de colegii mei".

În ceea ce priveşte cele două cazuri de adopţie internaţională, Puia a explicat că este vorba de două fetiţe ale căror fotografii au fost postate pe un site de adopţii din SUA de către fundaţia care le-a găsit plasament şi cu care DGASPC Bihor colaborează. Fotografiile au fost folosite ilegal, fără acordul reprezentantului legal, adică al lui Puia.

"Noi nu am avut cunoştinţă că fundaţia respectivă a promovat pe un site imaginea copiilor. Când ne-au sesizat cei de la ANPDCA am şi făcut denunţ penal împotriva fundaţiei, în calitate de reprezentant legal, fiindcă li s-au încălcat drepturile la imagine ale copiilor", a precizat Călin Puia.

Obişnuit să fie cercetat

Potrivit lui Puia, Autoritatea Naţională a aflat despre publicarea fotografiilor de la o familie din Statele Unite care dorea să adopte o fetiţă. "Cei de la Autoritate ne-au informat abia la 3-4 luni după ce au aflat. Eu cred că şi ei trebuiau să facă denunţ penal imediat după ce au aflat", zice Puia.

În ceea ce priveşte noua cercetare disciplinară care-l vizează, Călin Puia a spus că s-a "obişnuit" să fie "tras la răspundere". "Dacă într-o miercuri ISU nu va testa sistemul de alarmare, atunci sigur tot pe mine mă vor cerceta disciplinar", a spus ironic şeful DGASPC Bihor.

Pe un ton mai serios, Puia a declarat că se gândeşte să se întoarcă împotriva conducerii CJ Bihor pentru "hărţuire şi discriminare". "E posibil să fac denunţ la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Sunt discriminat în funcţia pe care o deţin", a spus acesta.

În fine, Călin Puia a precizat că DIICOT a clasat dosarul în ceea ce-i privea pe membrii Comisiei de Protecţia Copilului, al cărui vicepreşedinte este, în cazul minorei duse ilegal în Statele Unite. De asemenea, el a amintit şi că fostul consilier judeţean Dacian Foncea l-a găsit nevinovat, într-o anchetă a aleşilor judeţeni.

Citește și: Concluziile lui Dacian Foncea în cazul minorei duse fără aprobare în America: DGASPC n-a greşit, Pásztor ar fi vrut "pedepsirea" lui Călin Puia şi Carmen Soltănel

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON