URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La capitolul investiții, Oradea stă foarte bine. În valoare absolută a sumelor, doar Clujul ne depășește, iar raportat la investițiile pe cap de locuitor suntem pe primul loc. E vorba de sute de milioane de euro, grosul fiind asigurat din fonduri europene. Acest onorant clasament trebuie imortalizat de actuala conducere a Primăriei, pentru că nu cred că ne vom mai întâlni cu așa ceva.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doar două săptămâni au mai rămas până pe 14 aprilie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor la șefia Consiliului Județean, și, ciudat, spre deosebire de competiția pentru Președinția României, în care se vor confrunta 11 candidați, pentru conducerea administrației bihorene se prefigurează - cu o singură excepție - un interes încă insesizabil. Cumva paradoxal, căci există, în sfârșit, șanse să câștige și altcineva decât Ilie Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O hotărâre din anul 2021 a Tribunalului București care a fost „publicitată” doar în urmă cu câteva zile tratează o problemă extrem de interesantă și importantă cu privire la modul în care pot fi gestionate parcările private, în special parcările centrelor comerciale sau ale supermarketurilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2019, 08:41

Liberi din greşeală: Tribunalul Bihor a eliberat din arest doi violatori periculoși, din vina unui procuror

Liberi din greşeală: Tribunalul Bihor a eliberat din arest doi violatori periculoși, din vina unui procuror FĂRĂ REMUŞCĂRI. La doar 19 ani, Vasile Ţirtea (foto) are deja o condamnare la închisoare cu suspendare pentru loviri, iar acum e anchetat pentru viol şi loviri. Întrebat de procurori de ce şi-a siluit victimele, a declarat, cu tupeu, că... a vrut să facă sex!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eroarea unui procuror din Beiuş a scos din arest doi violatori cercetaţi pentru că au intrat, pe timp de noapte, în casele a două femei pe care le-au bătut şi le-au agresat sexual, una dintre victime fiind violată chiar în faţa iubitului ei.

Anchetatorii au întârziat cu o zi depunerea cererii pentru prelungirea arestării preventive a agresorilor, greşeală sancţionată de judecător, care le-a respins solicitarea, dispunând eliberarea indivizilor...

Violuri în serie

Despre ancheta Parchetului Beiuş împotriva lui Adrian Copil (22 ani) şi Vasile Ţiplea (19 ani), ambii din Ceica, BIHOREANUL a scris în luna iunie, la scurt timp după arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit datelor comunicate atunci de Parchet, cei doi au comis un prim atac în noaptea de 5/6 aprilie, intrând în locuinţa unei femei de 45 ani din satul Corbeşti, comuna Dobreşti. "Au pătruns prin efracţie şi au întreţinut cu partea vătămată raporturi sexuale fără consimţământul ei", arătau procurorii.

Derbedeii au lovit a doua oară în noaptea de 6/7 iunie, în Topa de Jos, tot în comuna Dobreşti, intrând peste o femeie de 33 ani care locuieşte împreună cu prietenul ei. Pe bărbat l-au bătut, iar pe ea au violat-o de faţă cu el.

Agresori după gratii

Poliţiştii din Beiuş i-au prins pe Copil şi Ţirtea după o săptămână, iar Judecătoria locală i-a arestat pe 30 de zile, din 14 iunie până în 13 iulie, măsura fiind menţinută ulterior, pe 19 iunie, şi de Tribunalul Bihor.

Ţirtea nu era la prima abatere. Pe 28 mai 2017, beat fiind, a agresat un bărbat din Topa de Sus care îl văzuse scuipând, înjurând şi lovind o fată, şi a încercat să-l oprească, dar s-a ales cu o mână ruptă. Ţirtea a fost inculpat pentru loviri şi condamnat de Judecătoria Beiuş pe 11 iunie 2019, deci cu doar câteva zile înainte să fie arestat pentru viol, la 1 an de închisoare cu suspendare şi plata unor daune de 7.100 lei în favoarea victimei sale. Sentinţa nu e definitivă.

Liberi, de îndată!

Luna trecută, pe 8 iulie, în noul dosar, cel al violurilor, procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile, atât pentru Ţirtea, cât şi pentru Copil. Judecătoria Beiuş a şi dat curs solicitării, dar cei doi au contestat decizia, iar Tribunalul Bihor, surpriză, le-a dat câştig de cauză.

Potrivit soluţiei publicate în rezumat pe portalul instanţei, judecătorul de drepturi şi libertăţi a desfiinţat încheierea omologului din Beiuş, constatând "nulitatea propunerii privind prelungirea măsurii arestării preventive", şi dispunând "punerea de îndată în libertate". Motivul? Instanţa a constatat că procurorii ar fi depus cu întârziere cererea de prelungire!

Aş da zile de la mine...

Potrivit legii, se arată în soluţie, solicitarea se depune cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive, iar în acest caz ar fi trebuit ca procurorii s-o înregistreze cel târziu pe 7 iulie. Fiind o zi de duminică, nelucrătoare, anchetatorii au depus solicitarea luni, 8 iulie, dar ar fi trebuit s-o facă în ultima zi lucrătoare a săptămânii, adică vineri, 5 iulie. Modul de calcul este reglementat în două feluri de Codul de procedură penală, dar a fost clarificat, în cazul măsurilor preventive, printr-o decizie din 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, într-un recurs în interesul legii.

Nerespectarea termenului este sancţionată cu decăderea procurorului din dreptul de a depune propunerea şi cu nulitatea actului făcut peste termen, chiar dacă în acest caz eroarea a favorizat doi violatori, care au ajuns în libertate.

No comment

Solicitaţi să-şi spună punctul de vedere, şi anume dacă a fost o neglijenţă a lor, aşa cum spune judecătorul, şi care poate să ducă la sancţionarea procurorului de caz, ori o eroare de interpretare a instanţei, reprezentanţii Parchetului Beiuş au refuzat să se pronunţe.

Un răspuns transmis sub semnătura prim-procurorului delegat Alina Bodin şi a purtătorului de cuvânt Cosmin Pantea arată că dosarul este în fază de urmărire penală şi, ca atare, nu se pot oferi informaţii, dar şi că, fiind vorba despre o decizie a instanţei, ea nu poate fi comentată. "Am luat act de conţinutul încheierii penale emise de Tribunalul Bihor, cercetările continuând cu respectarea dispozitivului acestei încheieri", scrie în răspuns, precizându-se, însă, că faţă de cei doi violatori s-a dispus o altă măsură preventivă, şi anume controlul judiciar, ambii având interdicţia de a părăsi ţara, de a se apropia de martori şi de victime. Ceea ce, evident, nu înseamnă că nu o pot comite din nou...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
incompetenta justitiei
Vad cu regret ca si la Bihor exista procurori incompetenti nu doar la Caracal-Olt...defapt toata tara asta cu toate institutiile sale e putreda pana la os...coruptia si incompetenta sunt prezente peste tot in Romania...sunt trist si suparat dar imi pun speranta ca in maxim 2 ani sa pot pleca din aceasta tara pentru totdeauna
Postat 15 August 2019, 10:14 de Dan1977
FORMATORI DE DINCA !
De ce sa nu avem si noi in cativa ani DINCA ai nostrii !!
Postat 15 August 2019, 09:52 de PETREI
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5116 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON