URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2016, 15:14

Lege anti-ambrozie: Deputatul PNL Florica Cherecheş propune amenzi “grele” pentru cei care nu-şi curăţă terenurile de buruieni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1789 de avertismente şi 600 de amenzi au aplicat, în acest an, poliţiştii locali din Oradea pe numele unor persoane fizice şi juridice, care nu şi-au întreţinut proprietăţile, contribuind astfel la înmulţirea ambroziei.

“Buruiana este cea mai alergenică plantă din România, e un pericol pentru sănătatea publică”, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Florica Cherecheş, care a anunţat că a depus în Parlament un proiect de lege cu măsuri pentru stârpirea plantei şi sancțiuni severe pentru neconformare.

Actul normativ prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi cel puţin o dată pe an la lucrări de întreţinere a lor, în caz contrar fiind pasibili la sancţiuni pornind de la avertisment scris cu termen de conformare care, dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile propuse sunt de la 200 lei la 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice.

“Legea are și o componentă de prevenție, pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate feri de ea. Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, va fi obligată să desfăşoare anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu autorităţile publice locale, direcţiile agricole şi de sănătate publică, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante”, a spus Cherecheş.

În Oradea, există hotărâri de Consiliu din 2006 și din 2009 (HCL 725/2006 și HCL 429/2009) prin care se prevăd obligațiile proprietarilor de teren de a și le întreține, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd și amenzi contravenționale. 

“O problemă permanentă a Primăriei Oradea e cu terenurile din aproprierea căilor ferate, pe care CFR nu le întreţine. Li s-au aplicat trei amenzi deja, dar tot nu-și curăță terenurile, spre nemulțumirea cetățenilor care suferă cumplit de alergia aceasta”, a arătat deputatul PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Sfânta ”Amendă”.
I. “Buruiana este cea mai alergenică plantă din România, e un pericol pentru sănătatea publică”, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Florica Cherecheş, care a anunţat că a depus în Parlament un proiect de lege cu măsuri pentru stârpirea plantei şi sancțiuni severe pentru neconformare. 1. Proiectul de lege este, probabil, un copy-paste consolidat după ideea/propunerea senatorului Bodog; 2. Se pune totuşi o întrebare: Ministerul sănătăţii şi Ministerul mediului, apelor şi pădurilor, prin specialiştii lor, de ce nu au conceput şi promovat un Ordin de ministru comun, sau o Hotărâre de Guvern? 3. Recomandare pentru dona Cherecheş: Un stat eficient/puternic/dezvoltat/democrat, este un stat care acţionează preventiv, în interesul cetăţenilor săi, fără practici coercitive/staliniste exagerate. Oare de ce nu este cazul României? II. Câteva subiecte de analiză corectă şi imparţială pentru dna Cherecheş: 1. filmul: ”A conspiracy of faith”. 2. mirosurile care ajung deseori pe unele străzi NV-ul Rogeriusului, ca de exemplu str. Italiană. Aceasta, ca să nu mai fie acuzată de …miros selectiv. 3. IFN-urile, inclusiv ”creştine”, care acţionează ca şi adevărate organizaţii de cămătari. III. O întrebare şi pentru dona Luci Varga: De ce a fost necesară creearea Gărzii forestiere şi nu a fost suficientă o Gardă de mediu, probabil mai bine structurată? Sunt prea puţine structuri de control, respectiv şefi şi şefuleţi bine bugetaţi în România? PS: Comentariu care se încadredează în prev. art. 11 – Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii europene.
Postat 12 Septembrie 2016, 00:22 de stefan
@alexor
Cunoastem, in Ungaria si Balatonul e mare, nu-i lac!
Postat 10 Septembrie 2016, 11:35 de ili3
In Ungaria exista lege!!!
Eu am urmarit interventiile dansei, pt ca ma intereseaza acest subiect. Eu seara nu pot respira pe nas deloc si dimineata e groaznic, nu doresc nimanui. Daca ati fi urmarit si voi interventiile dansei, ati fi stiut ca s-a inspirat din legea Ungariei, care are amenzi de milioane de forint pt cei care nu-si curata terenurile de ambrozie. Fata de Bodog, Chereches vad ca se tine de treaba asta si chiar sper sa se aprobe in parlament si sa creasca amenzile, asa cum a mentionat pt ca altfel romanu`nu se simte.
Postat 09 Septembrie 2016, 11:13 de alexor
Felicitari!
Trebuie sa recunosc ca am probleme cu aceasta planta si problema nu a fost asa de mare pana nu a inceput orasul sa se umple de ea. De atunci am nasul in continuu infundat, stranut aiurea si imi sunt iritati ochii. E o initiativa de apreciat si faptul ca se adreseaza unor probleme de zi cu zi ale omului de rand ceea ce arata ca sunteti printre oameni si ca stiti de problemele lor. Va sustin!
Postat 09 Septembrie 2016, 09:31 de danielb
V-ati trezit tarziu!
A avut in 2013 florin bodog o initiativa pe tema starpirii ambroziei la senat! Stiu, d-voastra sunteti la camera si in buna traditie romaneasca nu stie stanga ce face dreapta. Va sugerez eu o tema de discutie. La subiect, combaterea efectelor ambroziei! Stiti cat costa un tratament cu antihistaminice? Stiti cati ani trebuie sa faci tratament pt. imunoterapie? De fapt cred ca habar n-aveti despre subiectul AMBROZIE, nu stiti ce provoaca alergiile, se vede din tampeniile pe care le propuneti ca ,,masuri de prevenire"! Poate le sugerati si ungurilor sa ia masuri, principalul focar de ambrozie din Europa este in Romania si in Ungaria.
Postat 09 Septembrie 2016, 05:38 de pinonel
Bravo!
Felicitări doamna deputat! Speram sa se aprobe și sa se promulge aceasta propunere și s-a nu se găsească prea multi "gica-contra", numai pentru ca n-au propus-o ei.
Postat 08 Septembrie 2016, 15:23 de Altul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON