URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2013, 18:33

Kelemen Hunor a anunţat la Oradea că a depus la Comisia Europeană un proiect de lege pentru protecţia minorităţilor din UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi la Oradea că membrii Comitetului FUEN (Federal Union of European Nationalities), în rândul cărora se află şi el, au depus la sediul Comisiei Europene o iniţiativă cetăţenească europeană prin care se urmăreşte adoptarea la nivel european a unei reglementări comune pentru protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase din statele UE.

"Am depus ieri la Comisia Europeană iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase din ţările Uniunii Europene", a anunţat liderul UDMR în cadrul unei scurte conferinţe de presă, la sediul UDMR Bihor.

"Cu un milion de semnături adunate din şapte ţări ale Uniunii Europene se poate iniţia la nivelul Comisiei Europene un asemenea demers şi, dacă el se încadrează în competenţele Uniunii Europene, atunci Comisia Europeană şi Parlamentul European vor fi obligate să ia în considerare acest demers, care are ca scop păstrarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase din ţările Uniunii Europene", a explicat Kelemen Hunor.

Iniţiativa cetăţenească europeană se va baza, a precizat liderul UDMR, pe textul depus luni la Comisia Europeană de către cei şapte membri ai FUEN: preşedintele acestei Federaţii, Hans Heinrich Hansen, Anne Spoorendonk, ministru în landul german Schlewsig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru regional în Friesland (Olanda), Karl-Heinz Lambert, guvernatorul Comunităţii vorbitorilor de limba germană din Belgia, Valentine Inzko, Înalt Reprezentant al ONU pentru Bosnia-Herţegovina, Luis Durnwald, guvernatorul regiunii Tirolul de Sud, şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

"Aşteptăm de la Comisia Europeană până la 16 septembrie un răspuns privind încadrarea iniţiativei noastre în competenţele Comisiei, şi dacă va fi acceptată, şi va fi acceptată, avem un an la dispoziţie pentru a aduna un milion de semnături din şapte state ale Uniunii Europene. Apoi, etapa finală este cea a punerii textului proiectului în faţa viitorului Parlament European, care va adopta o reglementare juridică la nivel european", a spus preşedintele UDMR.

Faţă de reglementările deja existente în plan naţional, pe care le consideră importante, liderul UDMR afirmă că reglementarea la nivelul UE a protecţiei drepturilor minorităţilor va aduce un plus de stricteţe în respectarea acestora. "Reglementările naţionale sunt foarte importante pentru noi. Noi considerăm că dacă vrem să mergem către o politică de integrare, şi eu cred că acesta e viitorul, atunci trebuie o reglementare mai strictă la nivel european, ca în domeniul protejării mediului, concurenţei, agriculturii şi altele. Acesta e scopul, asta e intenţia, şi eu cred că acolo trebuie să ajungem".

Întrebat care este, concret, textul proiectului depus de FUEN la Comisia Europeană, Kelemen Hunor a afirmat că acesta se referă la câteva domenii esenţiale pentru drepturile minorităţilor: "Textul proiectului se referă la câteva domenii importante. Cultura, învăţământul, regiunile de dezvoltare, protecţia minorităţilor, mass-media - sunt cele 5-7 domenii unde vrem să cerem o reglementare la nivel european".

Întrebat dacă demersul FUEN completează o iniţiativă similară a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, preşedintele UDMR a răspuns că nu. "Nu cunosc textul propus de Tokes, nu ne-am consultat. Atâta ştiu că ei (n.r. - reprezentanţii PPMT) au procedat la o consultare juridică în Comisia Europeană şi răspunsul acesteia a fost negativ. Dar noi, când am pornit acest demers, nu ne-am aventurat, ci am lucrat serios. Textul nostru este pregătit de experţi internaţionali şi a fost adoptat la Congresul FUEN din Italia, din luna mai. Nu vreau să mai pierd timp din viaţa mea şi din a dumneavoastră comentând ce a declarat Tokes", a spus Kelemen Hunor.

Anunţul lui Kelemen Hunor vine la scurt timp după ce, în 2 iulie, vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt a declarat, la Oradea, că PPMT a trimis în luna martie a acestui an Serviciului Juridic al Consiliul Europei o iniţiativă civică, pentru controlul prealabil al legalităţii. "Am cerut ca Uniunea Europeană să legifereze un act normativ conform căruia identitatea persoanelor aparţinând minorităţilor tradiţionale din Europa să fie protejată. Am mai cerut ca patrimoniul cultural al minorităţilor să fie considerat valoare europeană şi să fie protejat", spunea Szilagyi.

Pe 18 iunie, răspunsul Serviciului Juridic al Consiliului Europei a fost negativ, declinând această responsabilitate statelor membre, dar reprezentantul PPMT afirma că este mulţumit că măcar a primit sugestii despre forma în care trebuie creionată iniţiativa pentru a fi admisă. "Răspunsul Serviciului Juridic este consultativ şi nu obligă la nimic, dar ne arată direcţia în care trebuie să ne mişcăm pentru modificarea textului, astel încât acesta să poată fi înregistrat", a spus vicepreşedintele PPMT.

Citiţi pe această temă şi articolul: "PPMT va cere Uniunii Europene să protejeze minorităţile naţionale prin lege"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
gozborru' drogat
a uitat sa-si ia medicamentele si o intimideaza pe ma-sa... pe ma-sa... hehhehehehehe......
Postat 17 Iulie 2013, 15:42 de hahahahahha
DROGATI !!
PARIU ca cei care HULESC is DROGATI, pariu ! INTIMIDEAZ ooo pe ma-ta, ma -ta !
Postat 17 Iulie 2013, 09:41 de avem drogati :)))
Afara !
Afara... afara.... cu porcii din tara !
Postat 17 Iulie 2013, 08:25 de Afara !
gozborrul cretin
A inceput iar sa delireze, mai jos ! Mah, cretinoid cercopitec, iar ai uitat sa-ti iei medicamentele.
Postat 17 Iulie 2013, 08:23 de @gozborul cercopitec
NIMIC nu se leaga de unii, latra, latra si se masturbeaza, asta i ROMANIA !
ROMANI nu invata NIMIC decat sa si distruga FICATUL, apreciati LUPTA lui , apreciati modul INTELIGENT cum iisi apara ETNIA, nu ei hulesc, hulesc , mai capuri seci voi nu sunteti MINORITATI in alte TARI ? NIMIC nu se leaga de unii, latra, latra si se masturbeaza, asta i ROMANIA !
Postat 17 Iulie 2013, 08:12 de NIMIC nu se leaga de
o sa i multumim acestui OM cand noi vom fi MINORITARI, felicitari KELEMEN 1
o sa i multumim acestui OM cand noi vom fi MINORITARI, felicitari KELEMEN 1
Postat 17 Iulie 2013, 08:10 de naspa am ajuns !
ce mai vor ungurii ?
sa ceara UE sa le dea pamant in Asia, ca sa faca autonomie teritoriala!
Postat 17 Iulie 2013, 07:07 de euro
???
Minoritate care se poarta de parca ar fi 99% din populatie. Protejare impotriva a ce???
Postat 16 Iulie 2013, 22:15 de Roman
Sa ne bagam in seama
Prostu daca nu-i fudul parca nu-i prost destul. "Cultura, învăţământul, regiunile de dezvoltare, protecţia minorităţilor, mass-media" - dupa cum cereti voi deja aveti prea mult si ar cam trebui taiat.
Postat 16 Iulie 2013, 21:27 de petru
ce vor in fond?
in fond vor regiuni cu majoritate ungureasca unde sa poata sa-si impuna vointa,atunci consiliile regionale unde vor domina ei sa poata impune tot ce vor hotari ei,se vor stat in stat si apoi inca un pas spre marele lor vis ,ungaria,ei uita ca au cele mai multe drepturi in europa in comparatie cu cele acordate de alte tari minoritatilor nationale,cred ca prea intind coarda,sa nu se rupa cumva ca iese rau de tot
Postat 16 Iulie 2013, 20:47 de luky
Tipul asta cand vede un Hunday crede ca e masina lui Janos Hunady (in original Iancu de Hunedoara)
De la HUnedoara vine tot ce-i mai domnesc prin HU.
Postat 16 Iulie 2013, 20:28 de Juji
Aveti deja ceea ce cereti.
Spune Hunor ca acest demers "are ca scop pastrarea diversitatii culturale, etnice, lingvistice şi religioase din ţările Uniunii Europene". Pai in Romania nimeni nu contesta aceste drepturi ale voastre si a sustine ca nu beneficiati de ele este o miciuana grosolana. Dar voi altceva vreti mincinosilor si asa ceva nu o sa aveti niciodata pe teritoriul romanilor , poate pe cel al mongolilor.
Postat 16 Iulie 2013, 20:01 de Roman
Europa
AFARĂ, AFARĂ, cu HUNII DIN ŢARĂ ŞI DIN EUROPA !!!!
Postat 16 Iulie 2013, 19:35 de zoltanka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON