Unul dintre vicepreşedinţii PSD Bihor, George Fărăianu, inculpat de DNA Oradea pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost achitat la Tribunalul Bihor, instanţa stabilind că prima faptă nu există iar pentru cea de a doua ori că nu este prevăzută de legea penală ori a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Din penal în civil
Soluţia, care mai poate fi atacată de procurori la Curtea de Apel Oradea, s-a pronunţat în dosarul în George Fărăianu era acuzat că, în calitate de preşedinte al Fundaţiei culturale Iosif Vulcan din Holod, ar fi solicitat pe 10 septembrie 2013 o finanţare de 30.000 lei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) pentru a organiza Zilele Holodului.
În realitate, sărbătoarea avusese deja loc în perioada 7-8 septembrie, or potrivit reglementărilor legale, cererea de finanţare se depune înainte de organizarea evenimentului.
Totodată, pentru a justifica suma obţinută, ONG-ul a depus documente justificative măsluite, constând în facturi de cazare respectiv de transport care nu ar fi avut legătură cu evenimentul, unele dintre ele fiind şi antedatate.
Odată cu soluţia de achitare, Tribunalul Bihor a lăsat nesoluţionată latura civilă a cauzei, adică recuperarea de la Fărăianu a pagubei de 30.000 lei. „Instanţa dispune comunicarea unei copii de pe dispozitivul prezentei cu partea civilă, cu menţiunea posibilităţii de a introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii”, a stabilit judecătorul.
"No comment"
George Fărăianu a refuzat să discute pe marginea soluţiei ori a acuzaţiilor care i s-au adus de DNA. "Nu doresc să fac niciun comentariu. Nu am făcut nici atunci când am fost anchetat ori când am fost trimis în judecată, nu fac nici acum", a spus vicepreşedintele PSD Bihor.
Fărăianu a fost trimis în judecată alături de fostul şef al CJCPCT, Adrian Dume şi directoarea Casei de Cultură din Beiuş, Anca Banda. Aceştia din urmă erau acuzaţi că au provocat un prejudiciu de 125.630 lei bugetului Centrului, după ce Dume a abuzat de funcţia sa şi a decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care nu au avut loc, în baza unor documente măsluite de Banda, care a fost inculpată pentru complicitate.
Procesul celor doi a fost judecat după procedura simplificată, fiindcă inculpaţii au recunoscut faptele aşa cum erau descrise în rechizitoriu, iar Dume a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare, în timp ce Anca Banda a primit o pedeapsă de 7 luni închisoare, ambele cu suspendare.
Cum Fărăianu a negat constant acuzaţiile procurorilor, instanţa a dispus disjungerea cauzei în ce-l priveşte şi formarea unui nou dosar, care s-a judecat tot la Tribunalul Bihor, potrivit procedurii obişnuite.
Citiţi despre cum a fost transformat Adrian Dume instituţia care ar trebui să se preocupe de promovarea manifestărilor culturale într-o sursă de bani pentru finanţarea clientelei politice în articolul: Popa, Mang şi Kiss turnaţi la DNA
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.